Kategorie Domowe trikiLajfhaki

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!

Nasze babcie i mamy zawsze wiedziały jak szybko rozwiązać jakiś domowy problem. Pieczenie czy gotowanie nie było dla nich żadnych wyzwaniem, a bieżące trudności pokonywały w kilka sekund. Niestety z pokolenia na pokolenie zapominamy o najprostszych trikach, które okazują się najskuteczniejsze!

Z racji tego, że internet stał się źródłem wiedzy, szukamy domowych trików, na stronach podobnych jak ta, z czego bardzo się cieszymy, niemniej jednak, warto sprawdzić, które kuchenne triki faktycznie się sprawdzają, a które są, mówiąc potocznie, do kitu. Dziś zabawimy się w „Pogromców Mitów” i sprawdzimy 10 kuchennych sztuczek!

#1 Aby ciasto stało się grubsze, wymieszaj sodę z octem

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!

Żeby sprawdzić ten trik, nie trzeba nawet piec ciasta, wystarczy przypomnieć sobie lekcje chemii. Aby soda mogła zostać użyta jako proszek do pieczenia, potrzebne jest stworzenie kwaśnego środowiska. W latach 60. gospodynie domowe z jakiegoś powodu zdecydowały się wymieszać sodę z octem, w wyniku reakcji uwalnia się dwutlenek węgla, który dodaje nieco „puszystości” do ciasta. Problem polega na tym, że dwutlenek węgla ucieknie zanim dotrze do ciasta.

Najlepiej jeśli wymieszasz sodę z suchymi składnikami lub czymś kwaśnym, następnie z płynem i wtedy szybko wymieszasz obie części i zaczniesz piec. W tej metodzie zamiast octu lepiej jest użyć kwaśną śmietanę, maślankę lub sok z limonki lub po prostu idź i kup proszek do pieczenia.

Uważa się, że ta metoda w ogóle nie działa. Wniosek? Ten trik lepiej pozostawić w przeszłości.

#2 Aby wyczyścić brudny garnek, zagotuj w nim wodę z solą

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!
youtube.com

Stara, domowa metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka mówi, że należy wlać do niego dużą ilość wody, a następnie dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Niestety, ta rada nie złagodziła nieszczęśliwego wypadku i nasz biedny rondel dalej był brudny. Dodatkowo duża ilość soli może popsuć garnki ze stali nierdzewnej. Skuteczniejszym sposobem czyszczenia przypaleń jest namoczenie rondla lub patelni w ciepłej wodzie i pozostawienie go na noc. Rano będzie go o wiele łatwiej wyczyścić. Ten mit także zostaje obalony.

#3 Aby łatwiej obrać jajka, po ugotowaniu umieść je w zimnej wodzie

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!

Wiele osób uważa, że obieranie jajka zależy od temperatury wody w jakiej znajdą się tuż po ugotowaniu. Okazuje się, że umieszczenie ich w zimnej wodzie po prostu nie wystarcza. Zapytaliśmy szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem, czy umieszczenie perfekcyjnie ugotowanych jaj w zimnej wodzie działa. Doradził pozostawienie jajek w gorącej wodzie, a nie w zimnej, tak jak zazwyczaj większość z nas robi. Okazuje się, że faktycznie, skorupki jajek lepiej się obiera, kiedy jajko jest pozostawione w ciepłej wodzie. Jednak przy tym triku trzeba uważać, ponieważ jajko może po prostu pęknąć.

Oto kilka sekretów:

– Im świeższe jajko, tym trudniej jest pozbyć się skorupki.
– Świeże jajka powinny być umieszczone w zimnej wodzie, na co najmniej 15 minut i powinny zostać umyte pod bieżącą, zimną wodą.
– Aby mieć pewność, że jajko nie pęknie, postaraj się gotować je w parach.

Wniosek: Trik z zimną wodą może zadziałać, jeśli zostaną spełnione powyższe zasady.

#4 Aby sprawić by Twoje ręce nie śmierdziały rybą, musisz umyć je w zimnej wodzie, a następnie potrzeć cytryną lub octem

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!

Ciężko jest pozbyć się zapachu ryby i czasami nawet pięknie pachnące mydła nie pomagają. Dobrą starą radą jest umycie rąk pod zimną wodą, a następnie potarcie ich cytryną. Również niewielka ilość octu może pomóc. Po przetestowaniu tego triku, okazuje się, że faktycznie działa.

#5 Aby obrać cebulę bez płakania, umieść nóż w zimnej wodzie

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!

Gotowanie z użyciem cebuli może być kłopotliwe, zwłaszcza jeśli chcemy je przeciąć na pół lub posiekać. Nasze oczy są wrażliwe i w kilka sekund zaczynają łzawić. Zamiast korzystać z triku i moczyć nóż przed krojeniem, lepiej jest od czasu do czasu zamoczyć go w trakcie siekania. Ta rada zazwyczaj działa, ale wszystko zależy od intensywnego zapachu cebuli.

#6 Aby ser dłużej był świeży, zawiń go w pergamin

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!

Zazwyczaj kupujemy ser, który jest owinięty w papier foliowy lub w inne plastikowe opakowania. Mówi się jednak, że pergamin jest lepszy do przechowywania artykułów spożywczych w tym także serów. Ser, który został zapakowany w pergamin został umieszczony w lodówce na trzy dni. Drugi kawałek pozostawiliśmy w pierwotnym opakowaniu. Okazało się, że kawałek zawinięty w pergamin stał się suchy i nieświeży, a ten drugi był w nienaruszonym stanie. Najlepiej jednak zjeść ser tak szybko jak to możliwe, jednak wniosek jest prosty – trik nie działa.

#7 Aby łatwo obrać ziemniaki, zostaw je w lodowatej wodzie

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!
youtube.com

Obieranie ziemniaków przed ugotowaniem może być naprawdę trudne! Skórka często przykleja się do noża i palców i trudno jest ją usunąć. Zamiast walczyć z denerwującym problemem, lepiej jest skorzystać z prostego triku. Dokładnie umyj ziemniaki, a następnie gotuj je ze skórką. Po wyciągnięciu ich z garnka z gotującą się wodą, na kilka minut umieść je w zimnej wodzie z kostkami lodu. Ten sposób pozwala na bezproblemowe obranie ziemniaka, jednak pojawia się pewne „ale”. Warzywo staje się nieco wodniste, lecz mimo to ich smak pozostaje bez zmian. Wniosek – trik faktycznie działa.

#8 Aby szybko schłodzić zimny napój, umieść go w naczyniu z dużą ilością lodu i dodaj sól

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!
youtube.com

Prosta lekcja fizyki – jeśli dodasz sól, lód zacznie się topić, lecz jego temperatura spada. Taka mikstura jest w stanie wystudzić naprawdę gorący napój, w dosłownie kilka minut. Mimo to umieszczenie świeżo zaparzonej herbaty w misce z dużą ilością kostek lodu, też powinno wystarczyć, lecz studzenie może potrwać dłużej. Okazuje się, że ten trik także działa.

#9 Aby cebula nie była gorzka należy zalać ją gorącą wodą

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!
youtube.com

Tylko niewielka ilość osób nie zwraca uwagi na gorzkawy posmak cebuli w potrawach. Okazuje się, że istnieje trik, który ma za zadanie „rozbrojenie” ostrego smaku cebuli. Po posiekaniu należy umieścić ją w małej misce i wlać wrzącą wodę, a następnie pozostawić ją na 1-2 minuty. Odcedź warzywo i dodaj do potrawy. Ten trik faktycznie działa!

#10 Aby połówka awokado nie zczerniała, przechowuj je w worku z pokrojoną cebulą

10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity!
youtube.com

Wiele osób wie, że jeśli rozkroisz owoc i pozostawisz go w lodówce, po niecałym dniu zacznie ciemnieć i zmieniać swój smak. Gospodynie domowe zalecają umieszczenie awokado razem z połówką cebuli w woreczku strunowym, co ma przeciwdziałać procesowi starzenia owocu. Okazuje się, że trik ten jest nieskuteczny – nie dość, że awokado zrobiło się ciemne to jeszcze śmierdziało cebulą…

A wy znacie jakieś triki, które się nie sprawdziły?

Zobacz także:

1) 13 produktów, które do tej pory obierałeś w zły sposób. W końcu zaczniesz robić to dobrze!

2) 12 trików, dzięki którym Twoje świąteczne ciasta będą perfekcyjne