PoradyLajfhakiKuchenne triki od profesjonalnych szefów kuchni. Poczujesz się jak jeden z nich

Kuchenne triki od profesjonalnych szefów kuchni. Poczujesz się jak jeden z nich

Kuchenne triki od profesjonalnych szefów kuchni. Poczujesz się jak jeden z nich
Katarzyna
10.04.2020 09:32, aktualizacja: 10.04.2020 18:38

Każdy kto boi się ponieść klęskę podczas gotowania, na pewno stara się trzymać jak najdalej od kuchni. Nie musisz jednak bać się gotować czy piec, ponieważ istnieją proste triki, które sprawią, że poczujesz się jak szef kuchni! Koniec z unikaniem kuchni, od teraz będziesz chciała gotować, a dzięki tym trikom zaoszczędzisz czas i łatwiej przygotujesz posiłek. Te kuchenne triki od razu sprawią, że nabierzesz ochoty na gotowanie!

#1 Poprawnie odgrzewaj makaron w mikrofalówce

Zdarza się, że talerz z jedzeniem po wyciągnięciu z mikrofalówki na środku jest zimny, a z brzegu aż parzy. Aby uniknąć nierównego podgrzania potrawy, rozmieść makaron po bokach talerza, a środek pozostaw pusty.

#2 Przechowywanie cytryny po wyciśnięciu kilku kropli soku

Zdarza Ci się wyrzucić cytrynę po wyciśnięciu kilku kropli soku? To bardzo niedobrze! Najlepszym sposobem na wydobycie soku z cytryny jest przebicie go wykałaczką oraz wyciśnięcie soku, a następnie zaklejenie dziurki taśmą i schowanie do lodówki.

#3 Idealne śniadanie z jajkiem w roli głównej

Potrzebujesz zakrętek od słoików typu Mason Jar. Umieść nakrętkę na patelni i rozbij jajko w środku. Teraz jajko nie rozleje się po całej patelni. Pamiętaj tylko aby przed podaniem usunąć zakrętkę! Możesz również spróbować podać jajko w bułce lub krążku z cebuli.

#4 Spraw aby stare chipsy znowu nadawały się do jedzenia

Jeśli Twoje ulubione chipsy miały bliskie spotkanie z wodą lub do paczki dostało się za dużo powietrza, nie musisz od razu wyrzucać przekąski. Weź talerz, połóż na nim serwetkę lub ręcznik kuchenny i położna nim chipsy. Możesz również przykryć je inną serwetką. Następnie włóż do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Po tym czasie przekąska znowu będzie chrupiąca i pyszna.

#5 Utrzymuj jajka świeże przez dłuższy czas

Możesz przechowywać jajka przez dłuższy czas jeśli zaraz przed włożeniem ich do lodówki, posmarujesz je odrobiną oleju roślinnego.

#6 Szybsze obieranie jajek

Jeśli chcesz szybciej obrać dużą ilość jajek ugotowanych na twardo, umieść je w pojemniku z odrobiną wody, zakryj pojemnik i delikatnie potrząśnij.

#7 Przechowuj butelki w sprytny sposób

Butelki z napojami nie muszą zajmować całej lodówki - przy pomocy klipsa biurowego możesz ułożyć butelki jedna na drugiej.

#8 Przygotuj pyszną rybę z grilla

Sezon grillowy wkrótce rozpocznie się na dobre, dlatego warto wiedzieć jak dobrze przygotować pyszną rybę. Połóż pokrojoną w paski cytrynę na ruszcie, a następnie umieść na niej płat ryby. Mięso nie przywrze do rusztu i zyska cytrynowy aromat.

#9 Łatwiejsze radzenie sobie z folią

Znasz to uczucie gdy chcesz odpakować folię ale ta zaczyna się sklejać? Aby tego uniknąć, przechowuj folię w lodówce.

#10 Utrzymuj warzywa świeże i ładne

Umyj i wysusz swoje produkty. Następnie umieść je na dnie plastikowego woreczka, wypełnij siatkę powietrzem i dobrze zwiąż. Ten sposób pomoże utrzymać Ci zielone warzywa w pełnej świeżości i w pięknym kolorze.

#11 Ostrzenie noża

Jeśli Twoje noże nie są wystarczająco ostre, wystarczy że odwrócisz zwykły ceramiczny kubek i zaczniesz ostrzyć nóż o rant. Oczywiście jeśli Twój nóż był drogi i jest wysokiej jakości, lepiej umieścić go w specjalnej ostrzałce.

#12 Przechowuj przyprawy w prosty sposób

Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na drogie przyprawy w pojemnikach, a jesteś miłośnikiem Tic Tac'ów, możesz przesypać przyprawy do opakowania po cukierkach.

#13 Zapobiegaj przesuwaniu się deski

Połóż pod deskę kawałek serwetki lub ręcznika papierowego aby uniknąć ślizgania się jej.

#14 Ukryta funkcja deski do krojenia

Jeśli chcesz przesypać pokrojone warzywa do miski, ale zawsze większość zjeżdżała z deski i nie wpadała do miseczki, to musisz wiedzieć o tej funkcji! Deski z wycięciem na palce możesz użyć trzymając ją od spodu, a przez otwór przesypać pokrojone jedzenie. Proste prawda?

Jak Ci się podobają te kuchenne triki? Który z nich jest Twoim ulubionym?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także