×

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania

Czy obierasz czosnek przed posiekaniem go? A może nie sprawdzasz jakości jedzenia, które umieszczasz w uniwersalnym urządzeniu kuchennym? Każdy z nas popełnia drobne błędy podczas gotowania i nie ma w tym nic złego, jednak czasami niepotrzebnie komplikujemy sobie życie i niszczymy smak jedzenia. Dlatego, aby uniknąć takich sytuacji warto poznać 9 popularnych błędów kuchennych.

#1 Umieszczamy naczynia w zmywarce w złej konfiguracji

brightside.me

Po jedzeniu wkładamy naczynia do zmywarki, bez zastanowienia się jak poprawnie ułożyć brudne miski i talerze. Okazuje się, że rozmieszczenie naczyń w zmywarce ma wpływ na dokładniejsze umycie wszystkich zabrudzeń. Naukowcy postanowili więc dowiedzieć się, w czym tkwi problem i opracowali plan optymalnego załadowania zmywarki. Talerze powinny być rozmieszczone po kole, ponieważ to kierunek, w którym spływa woda. Miski i talerze, na których znajdowały się węglowodany (tj. płatki śniadaniowe czy makarony) powinny znaleźć się w środku. Po bokach umieść talerze, na których znajdowało się np. mięso. Podobno taka metoda rozmieszczenia naczyń jest najskuteczniejsza.

#2 Nie potrafimy poprawnie użyć noży do serów

Nóż do sera znajduje się w większości kuchni, lecz nie każdy wie jak poprawnie go użyć. Końcówka ostrza ma oddzielać cienkie plasterki, dlatego też to narzędzie można stosować do krojenia owoców i warzyw z delikatnym miąższem w środku i elastyczną skórką jak np. pomidory czy dojrzałe śliwki.

#3 Źle odgrzewamy jedzenie w mikrofalówce

Pewnie zauważyłeś, że jedzenie odgrzane w mikrofalówce, jest cieplejsze po zewnętrznej stronie talerza, z kolei środek potrawy często jest chłodny, mimo gorącego spodu talerza. Aby równomiernie podgrzać danie warto umieścić je po bokach tworząc kształt pączka z dziurką, tak aby pozostawić środek pusty.

#4 Ubijamy śmietanę w niepoprawny sposób

Doświadczeni kucharze ostrzegają, że jeśli nieodpowiednio przygotujemy swój mikser, to krem może nie wyjść wystarczająco puszysty i odpowiednio smaczny. Na szczęście przygotowanie urządzenia jest dość proste – wystarczy umieścić ubijaczki oraz miskę w zamrażalce, a to sprawi, że śmietana wyjdzie pyszniejsza.

#5 Nie używamy wszystkich funkcji łyżki do spaghetti

brightside.me

Pewnie nie raz zastanawiałeś się dlaczego łyżka do makaronu ma na środku charakterystyczny otwór. Okazuje się, że dzięki niemu możesz odmierzyć odpowiednią porcję spaghetti dla jednej osoby. Przydatne, prawda?

#6 Źle ustawiamy temperaturę tostera

Jeśli stale przygotowujesz pieczywo o takiej samej grubości, wtedy te same ustawienia tostera z pewnością wystarczą. Inaczej ma się sprawa, gdy codziennie przygotowujesz chleb o różnej grubości i ziarnistości. Jeśli kromka jest grubsza warto zmienić tryb na dłuższy lub gorętszy, z kolei cienką kromkę dobrze jest ustawić na niższą temperaturę, aby uniknąć jej spalenia.

#7 Wydłużamy czas siekania czosnku

garlic on the chopping block

Większość z nas wciąż obiera czosnek przed umieszczeniem go w wyciskarce do czosnku. Okazuje się, że możesz umieścić cały ząbek w narzędziu – skórka nie przedostanie się do jedzenia i w ten sposób skracasz czas siekania.

#8 Rozbijamy jajko o krawędź miski

Aby uniknąć wyławiania drobnych kawałków skorupki jajka z naczynia, nie rozbijaj go o krawędź miski. Lepiej jeśli stworzysz pęknięcie na skorupce nad miską.

#9 Smażymy jajko w zły sposób

brightside.me

Jeśli chcesz, żeby Twoje smażone jajka zawsze wyglądały pięknie musisz przestrzegać pewnej zasady. Na początku smaż samo białko przez około minutę, a dopiero później dodaj na wierzch żółtko. W ten sposób uzyskasz ładniejsze i doskonałe w smaku jajko.

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

Trik z mlekiem zmieni myślenie każdego miłośnika ziemniaków. Oto patent na idealne puree

Ziemniaki lubi chyba każdy. Często goszczą na polskim stole i są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego schabowego. Jednak od czasu do czasu można zmienić sposób ich podania. via GIPHY Zmodyfikowany przepis Alternatywą dla tłuczonym ziemniaków jest puree. Ma kremową konsystencję, która idealnie pasuje do mięs czy zapiekanek. Przepisy mówią, ze najpierw należy ugotować ziemniaki w wodzie, […]

27 kulinarnych sztuczek, które sprawią, że mieszanie w garnkach stanie się czystą przyjemnością

Garść kulinarnych porad sprawi, że chętniej przystąpisz do gotowania, które wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko zebrać się na odwagę, zakupić odpowiednie składniki i z nożem w ręku można ruszyć na podbój kuchni. Rodzina i znajomi z pewnością docenią Twoje wysiłki i chętnie spróbują przygotowanych potraw. Nawet jeśli nie wszystkie będą w pełni udane 😉 […]

19 niezawodnych sposobów na domowe słodkości. Każdy może zostać prawdziwym mistrzem wypieków

Kto odmówi zjedzenia kawałka wilgotnego ciasta lub chleb z chrupiącą skórką. Dźwięk otwieranego piekarnika potrafi zwabić do kuchni wszystkich domowników. 😉 Poznaj triki ułatwiające pieczenie i rozkoszuj się słodkościami, które zawsze się udają. 1.  Chleb piecz w glinianych doniczkach Dzięki temu idealnie wyrośnie, a skórka będzie chrupiąca. 2. Do wypełniania kremem babeczek użyj strzykawki 3. […]

21 trików kulinarnych, które każdego amatora przekształcą w prawdziwego mistrza patelni

Wcale nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby wyczarować smakowite dania. Wystarczy tylko poznać kilka trików, które usprawnią gotowanie, a z Ciebie uczynią mistrza patelni. 😉 1. W zastępstwie tortilli doskonale sprawdzą się liście sałaty lub kapusty 2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części 3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż […]

25 osób, które przegrały walkę na kuchennym froncie. Ich wyczyny wywołują gromki śmiech

Gotowanie nie jest prostym zajęciem. Nawet używając najnowocześniejszych sprzętów, proces przygotowywania posiłków może zakończyć się całkowitą katastrofą. Z jakiś nieznanych względów kurczaki przybierają czarną, zwęgloną skórkę, a ciastka zaczynają przypominać twarze kosmicznych potworów. Poznaj ludzi, którzy nie mogą pochwalić się kulinarnymi sukcesami. 1. Jeż z sennych koszmarów 2. Kiedy w roztargnieniu zapominasz postawić rosół na […]

ciasto

16 złych nawyków kulinarnych, które wprawią w osłupienie Roberta Makłowicza. Czas na zmianę!

Przygotowują posiłki w kuchni zwykle postępujemy automatycznie i mamy wypracowane swoje metody. Często wygrywa także przyzwyczajenie i porady, które otrzymaliśmy od mamy czy babci. Jednak często zdarza się, że podczas gotowania popełniamy wciąż te same błędy. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Dowiedz się co warto zmienić, aby pozbyć się niewłaściwych nawyków kulinarnych. 1. […]