Kategorie Domowe trikiLajfhaki

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania

Czy obierasz czosnek przed posiekaniem go? A może nie sprawdzasz jakości jedzenia, które umieszczasz w uniwersalnym urządzeniu kuchennym? Każdy z nas popełnia drobne błędy podczas gotowania i nie ma w tym nic złego, jednak czasami niepotrzebnie komplikujemy sobie życie i niszczymy smak jedzenia. Dlatego, aby uniknąć takich sytuacji warto poznać 9 popularnych błędów kuchennych.

#1 Umieszczamy naczynia w zmywarce w złej konfiguracji

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania
brightside.me

Po jedzeniu wkładamy naczynia do zmywarki, bez zastanowienia się jak poprawnie ułożyć brudne miski i talerze. Okazuje się, że rozmieszczenie naczyń w zmywarce ma wpływ na dokładniejsze umycie wszystkich zabrudzeń. Naukowcy postanowili więc dowiedzieć się, w czym tkwi problem i opracowali plan optymalnego załadowania zmywarki. Talerze powinny być rozmieszczone po kole, ponieważ to kierunek, w którym spływa woda. Miski i talerze, na których znajdowały się węglowodany (tj. płatki śniadaniowe czy makarony) powinny znaleźć się w środku. Po bokach umieść talerze, na których znajdowało się np. mięso. Podobno taka metoda rozmieszczenia naczyń jest najskuteczniejsza.

#2 Nie potrafimy poprawnie użyć noży do serów

Nóż do sera znajduje się w większości kuchni, lecz nie każdy wie jak poprawnie go użyć. Końcówka ostrza ma oddzielać cienkie plasterki, dlatego też to narzędzie można stosować do krojenia owoców i warzyw z delikatnym miąższem w środku i elastyczną skórką jak np. pomidory czy dojrzałe śliwki.

#3 Źle odgrzewamy jedzenie w mikrofalówce

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania

Pewnie zauważyłeś, że jedzenie odgrzane w mikrofalówce, jest cieplejsze po zewnętrznej stronie talerza, z kolei środek potrawy często jest chłodny, mimo gorącego spodu talerza. Aby równomiernie podgrzać danie warto umieścić je po bokach tworząc kształt pączka z dziurką, tak aby pozostawić środek pusty.

#4 Ubijamy śmietanę w niepoprawny sposób

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania

Doświadczeni kucharze ostrzegają, że jeśli nieodpowiednio przygotujemy swój mikser, to krem może nie wyjść wystarczająco puszysty i odpowiednio smaczny. Na szczęście przygotowanie urządzenia jest dość proste – wystarczy umieścić ubijaczki oraz miskę w zamrażalce, a to sprawi, że śmietana wyjdzie pyszniejsza.

#5 Nie używamy wszystkich funkcji łyżki do spaghetti

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania
brightside.me

Pewnie nie raz zastanawiałeś się dlaczego łyżka do makaronu ma na środku charakterystyczny otwór. Okazuje się, że dzięki niemu możesz odmierzyć odpowiednią porcję spaghetti dla jednej osoby. Przydatne, prawda?

#6 Źle ustawiamy temperaturę tostera

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania

Jeśli stale przygotowujesz pieczywo o takiej samej grubości, wtedy te same ustawienia tostera z pewnością wystarczą. Inaczej ma się sprawa, gdy codziennie przygotowujesz chleb o różnej grubości i ziarnistości. Jeśli kromka jest grubsza warto zmienić tryb na dłuższy lub gorętszy, z kolei cienką kromkę dobrze jest ustawić na niższą temperaturę, aby uniknąć jej spalenia.

#7 Wydłużamy czas siekania czosnku

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania
garlic on the chopping block

Większość z nas wciąż obiera czosnek przed umieszczeniem go w wyciskarce do czosnku. Okazuje się, że możesz umieścić cały ząbek w narzędziu – skórka nie przedostanie się do jedzenia i w ten sposób skracasz czas siekania.

#8 Rozbijamy jajko o krawędź miski2> 9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania

Aby uniknąć wyławiania drobnych kawałków skorupki jajka z naczynia, nie rozbijaj go o krawędź miski. Lepiej jeśli stworzysz pęknięcie na skorupce nad miską.

#9 Smażymy jajko w zły sposób

9 popularnych błędów kulinarnych, które utrudniają proces gotowania
brightside.me

Jeśli chcesz, żeby Twoje smażone jajka zawsze wyglądały pięknie musisz przestrzegać pewnej zasady. Na początku smaż samo białko przez około minutę, a dopiero później dodaj na wierzch żółtko. W ten sposób uzyskasz ładniejsze i doskonałe w smaku jajko.

Źródło: brightside.me | Fotografie: freepik.com, joythebaker.com