Kulinarne triki, które zamienią Cię w mistrza kuchni

Każdy z nas powinien wiedzieć jak przygotować sobie posiłek, ale oczywiście jedni potrafią przygotować pyszniejsze dania, gdy umiejętności innych ograniczają się do minimum. Jeśli jednak chcesz osiągnąć kulinarny sukces i zacząć gotować lepsze potrawy, warto znać kilka pomocnych trików, dzięki którym przygotujesz obiad szybciej i smaczniej!

#1 Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze swojego jedzenia, owiń kostkę lodu w papier toaletowy i zamocz w potrawie. Tłuszcz przylegnie do papieru i zostanie wsiąknięty

kulinarne triki 1
instagram.com/byjillee

#2 Odrobina ciemnej czekolady dodana do filtra z kawą, sprawi, że Twój napój będzie smaczniejszy

kulinarne triki 2
pixabay.com/ / pixabay.com/ / pixabay.com/

#3 Jeśli chcesz uzyskać cienkie paski cebuli do swojej sałatki, wystarczy, że użyjesz obieraczki do warzyw

kulinarne triki 3
instagram.com/byjillee

#4 Aby pozbyć się zapachu czosnku czy cebuli z dłoni, umyj swoje ręce pocierają o coś metalowego – istnieją nawet specjalne metalowe mydełka!

instagram.com/byjillee

#5 Jeśli chcesz przedłużyć żywotność zielonej cebulki, przechowuj ją w słoiku z wodą

kulinarne triki 5
instagram.com/byjillee

#6 Wkładając kawałek pora do worka z chlebem zapobiegniesz jego przedwczesnemu psuciu i pleśnieniu

kuliarne triki 6
instagram.com/byjillee

#7 Spowolnij proces gnicia pomidorów, przechowując je w temperaturze pokojowej

kulinarne triki 7
instagram.com/maxhoberman

#8 Jeśli chcesz szybko obrać gałązki ziół tj. kolendra, przesuń przez dziurki w tarku lub durszlaku

#9 Zapobiegnij brązowieniu pokrojonych jabłek, przechowując je w misce z wodą i kilkoma kroplami olejku cytrynowego

kulinarne triki 9
instagram.com/essential_badass

#10 Aby uniknąć płakania przy krojeniu cebuli, przed siekaniem jej, trzymaj ją przez 15 minut w lodówce

kulinarne triki 10
pixabay.com / pixabay.com

#11 Dodanie odrobiny soli na patelnie przed smażeniem, sprawia że jedzenie nie pochłania zbyt dużej ilości oleju

kulinarne triki 11
pixabay.com/ / pixabay.com/

#12 Aby uniknąć zmiażdżenia przez nóż tortilli lub ciasta, użyj czystej nici dentystycznej do pokrojenia jedzenia

kulinarne triki 13
instagram.com/byjillee

#13 Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu smażonego jedzenia dodaj na patelnię odrobinę oleju ze skórki i jabłka

kulinarne triki 12
pixabay.com/ / pixabay.com/

#14 Jeśli przepis wymaga dodania oleju, a następnie miodu czy melasy, zawsze na początek odmierz olej, a dopiero następną substancję. Dzięki temu miód odlepi się od miarki

Który kulinarny trik podobał Ci się najbardziej? Koniecznie daj nam znać w komentarzach! Podziel się także swoimi sprawdzonymi sztuczkami, które wykorzystujesz w kuchni!