Kategorie Domowe trikiLajfhaki

Kulinarne triki, które zamienią Cię w mistrza kuchni

Każdy z nas powinien wiedzieć jak przygotować sobie posiłek, ale oczywiście jedni potrafią przygotować pyszniejsze dania, gdy umiejętności innych ograniczają się do minimum. Jeśli jednak chcesz osiągnąć kulinarny sukces i zacząć gotować lepsze potrawy, warto znać kilka pomocnych trików, dzięki którym przygotujesz obiad szybciej i smaczniej!

#1 Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze swojego jedzenia, owiń kostkę lodu w ręcznik papierowy i zamocz w potrawie. Tłuszcz przylgnie do papieru.

instagram.com/byjillee

#2 Odrobina ciemnej czekolady dodana do filtra z kawą sprawi, że Twój napój będzie smaczniejszy

pixabay.com/ / pixabay.com/ / pixabay.com/

#3 Jeśli chcesz uzyskać cienkie paski cebuli do swojej sałatki, wystarczy że użyjesz obieraczki do warzyw

instagram.com/byjillee

#4 Aby pozbyć się zapachu czosnku czy cebuli z dłoni, umyj swoje ręce pocierając o coś metalowego – istnieją nawet specjalne metalowe mydełka!

instagram.com/byjillee

#5 Jeśli chcesz przedłużyć żywotność zielonej cebulki, przechowuj ją w słoiku z wodą

instagram.com/byjillee

#6 Wkładając kawałek selera naciowego do worka z chlebem zapobiegniesz jego przedwczesnemu psuciu i pleśnieniu

instagram.com/byjillee

#7 Pomidory przechowywane w temperaturze pokojowej są smaczniejsze, niż te przechowywane w lodówce. Według wielu badań w niskich temperaturach pomidor traci związki aromatyczne

instagram.com/maxhoberman

#8 Zapobiegnij brązowieniu pokrojonych jabłek, które masz użyć zaraz do deserów przechowując je w misce z wodą i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Możesz też skropić je sokiem z cytryny bez moczenia w wodzie

instagram.com/essential_badass

#9 Aby uniknąć płakania przy krojeniu cebuli, przed siekaniem jej trzymaj ją przez 15 minut w lodówce

pixabay.com / pixabay.com

#10 Dodanie odrobiny soli na patelnie przed smażeniem sprawia, że jedzenie nie pochłania zbyt dużej ilości oleju

pixabay.com/ / pixabay.com/

#11 Aby uniknąć zmiażdżenia przez nóż tortilli lub ciasta, użyj czystej nici dentystycznej do pokrojenia jedzenia

instagram.com/byjillee

#12 Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu smażonego jedzenia dodaj na patelnię z olejem skórkę z jabłka

pixabay.com/ / pixabay.com/

#13 Jeśli przepis wymaga dodania oleju i miodu czy melasy, zawsze na początek odmierz olej, a dopiero potem tą samą łyżką następną substancję. Dzięki temu miód, czy melasa łatwo spłynie (odlepi się) z miarki

Który kulinarny trik podobał Ci się najbardziej? Koniecznie daj nam znać w komentarzach! Podziel się także swoimi sprawdzonymi sztuczkami, które wykorzystujesz w kuchni!