×

Kulinarne triki, które zamienią Cię w mistrza kuchni

Każdy z nas powinien wiedzieć jak przygotować sobie posiłek, ale oczywiście jedni potrafią przygotować pyszniejsze dania, gdy umiejętności innych ograniczają się do minimum. Jeśli jednak chcesz osiągnąć kulinarny sukces i zacząć gotować lepsze potrawy, warto znać kilka pomocnych trików, dzięki którym przygotujesz obiad szybciej i smaczniej!

#1 Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze swojego jedzenia, owiń kostkę lodu w ręcznik papierowy i zamocz w potrawie. Tłuszcz przylgnie do papieru.

#2 Odrobina ciemnej czekolady dodana do filtra z kawą sprawi, że Twój napój będzie smaczniejszy

#3 Jeśli chcesz uzyskać cienkie paski cebuli do swojej sałatki, wystarczy że użyjesz obieraczki do warzyw

#4 Aby pozbyć się zapachu czosnku czy cebuli z dłoni, umyj swoje ręce pocierając o coś metalowego – istnieją nawet specjalne metalowe mydełka!

#5 Jeśli chcesz przedłużyć żywotność zielonej cebulki, przechowuj ją w słoiku z wodą

#6 Wkładając kawałek selera naciowego do worka z chlebem zapobiegniesz jego przedwczesnemu psuciu i pleśnieniu

#7 Pomidory przechowywane w temperaturze pokojowej są smaczniejsze, niż te przechowywane w lodówce. Według wielu badań w niskich temperaturach pomidor traci związki aromatyczne

#8 Zapobiegnij brązowieniu pokrojonych jabłek, które masz użyć zaraz do deserów przechowując je w misce z wodą i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Możesz też skropić je sokiem z cytryny bez moczenia w wodzie

#9 Aby uniknąć płakania przy krojeniu cebuli, przed siekaniem jej trzymaj ją przez 15 minut w lodówce

#10 Dodanie odrobiny soli na patelnie przed smażeniem sprawia, że jedzenie nie pochłania zbyt dużej ilości oleju

#11 Aby uniknąć zmiażdżenia przez nóż tortilli lub ciasta, użyj czystej nici dentystycznej do pokrojenia jedzenia

#12 Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu smażonego jedzenia dodaj na patelnię z olejem skórkę z jabłka

#13 Jeśli przepis wymaga dodania oleju i miodu czy melasy, zawsze na początek odmierz olej, a dopiero potem tą samą łyżką następną substancję. Dzięki temu miód, czy melasa łatwo spłynie (odlepi się) z miarki

Który kulinarny trik podobał Ci się najbardziej? Koniecznie daj nam znać w komentarzach! Podziel się także swoimi sprawdzonymi sztuczkami, które wykorzystujesz w kuchni!

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

19 życiowych trików, które pozwolą Ci wybrnąć z każdej podbramkowej sytuacji. To pomysły Internautów

Internauci mają swoje sposoby na wszystko i bez trudu rozwiążą każdy problem. Oni wiedzą jak wyciągnąć z zamka złamany klucz bądź przerobić hotelową suszarkę w ekskluzywny sprzęt. 😉 1. Szybkie rozmrażanie pieczywa 2. Dzięki klipsowi ściereczka już nigdy nie spadnie na podłogę 3. Nie lubisz myć desek po krojeniu mięsa? Zrób jednorazową deskę z kartonu […]

23 tak fantazyjne dania dla dzieci, że aż ślinka cieknie od samego patrzenia!

Poniższa galeria to prawdziwa kusicielka, która zachęca do otworzenia lodówki. 😉 Fantazyjne i pełne kolorów posiłki przygotowuje japońska mama trójki dzieci – Etoni Mama. Aby zachęcić swoje potomstwo do jedzenia jest w stanie zwykłe jajko sadzone przemienić w Minionka, z ciasta tworzy rybki,  a w jej zupach pływają duszki. Chyba nikt nie byłby w stanie […]

Tej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz

Niekwestionowanymi królami jesieni są jabłka. Wówczas na rynku pojawia się ich najwięcej. W tym roku, oprócz szarlotek i konfitur, pokuś się o zrobienie domowego octu jabłkowego. Ocet na stół Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem. Taka […]

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]