PoradyZawsze trzymam kulkę z folii aluminiowej w kuchennej szufladzie. Oszczędza mi sporo nerów

Zawsze trzymam kulkę z folii aluminiowej w kuchennej szufladzie. Oszczędza mi sporo nerów

Zawsze trzymam kulkę z folii aluminiowej w kuchennej szufladzie. Oszczędza mi sporo nerów
Manuel
16.02.2023 20:33, aktualizacja: 16.02.2023 21:42

Kulka aluminium w szufladzie ze sztućcami może mieć dość niezwykłe zastosowanie, którego nawet nie przypuszczałeś. Dzięki niej Twoje noże... zawsze będą ostre. Za chwilę wyjaśnimy Ci dlaczego.

Multum zastosowań "srebrnego papierka"

Folia aluminiowa jest idealna do przechowywania resztek, wyłożenia patelni, a nawet zrobienia własnej wędzarni w piekarniku. Ale czy wiesz, że ta rzecz o wielu zastosowaniach może pomóc utrzymać jedno z Twoich narzędzi kuchennych przed stępieniem się? Być może trudno w to uwierzyć, ale to prawda. Folia aluminiowa może być użyta jako szybki i łatwy sposób na zaostrzenie dowolnego noża (nie tylko kuchennego).

"A po co miałbym ostrzyć moje kuchenne noże dopóki nie stępieją?"

Choć noże używane w kuchni tępią jak każde inne ostrze, ludzie znacznie rzadziej myślą o ich naostrzeniu. Dopiero, gdy już prawie w ogóle takim ostrzem nie da się prawie że ni przeciąć - dopiero wtedy większość ludzi podejmuje jakieś działanie. A to błąd, bo w międzyczasie musimy operować nożem, którym nieraz nie da się nawet nic dobrze pokroić. Dlatego kulka aluminium trzymana w szufladzie może być tak przydatna - za jej pomocą regularnie i bardzo szybko naostrzysz swoje noże.

Obraz

Kulka aluminium - jak za jej pomocą naostrzyć nóż?

Wszystko co musisz zrobić, to wziąć i odłamać niewielką ilość folii aluminiowej, a następnie złożyć ją kilka razy. Najlepiej tak, aby miała co najmniej sześć warstw, a następnie pociąć folię na 10 lub 12 pasków przy użyciu szybkich pociągnięć noża. Gdy już to zrobisz, możesz sprawdzić ostrość ostrza, tnąc kawałek papieru i powtarzając proces w razie potrzeby. Gdy nóż będzie już lepiej ciąć, wystarczy go opłukać i wysuszyć, aby wyeliminować wszelkie pozostałości papieru i kawałki aluminium.

Jak naostrzyć noże bez ostrzałki?
Jak naostrzyć noże bez ostrzałki?

O tym musisz pamiętać

Chociaż ta metoda użycia folii aluminiowej na nożu rzeczywiście poprawia jego ostrość, to nie jest idealna. Jest najlepsza dla ostrzy, które lekko się stępiły. Nie będzie działać w przypadku noży, które są uszkodzone lub mocno stępione. Warto też wiedzieć, że folia tak naprawdę nie do końca ostrzy noże.  To raczej twarda, szorstka folia szoruje ostrze i pomaga pozbyć się kurzu, brudu i pozostałości, które mogłyby się na nim gromadzić. Dbasz więc w ten sposób o czystość swojego narzędzia.

Oczywiście zawsze najbardziej efektywnie zaostrzysz noże kuchenne przy pomocy profesjonalnej usługi ostrzenia lub własnej osełki. Ale jeśli potrzebujesz coś na co dzień i "na szybko", to ta metoda bardzo dobrze się sprawdza.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także