PoradyKupiłeś kwaśne mandarynki? Zrób jedną rzecz, a będą słodkie jak nigdy!

Kupiłeś kwaśne mandarynki? Zrób jedną rzecz, a będą słodkie jak nigdy!

Fot. Genialne
Fot. Genialne
17.02.2023 21:12

Mandarynki najchętniej kupujemy zimą. Wielu osobom kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Czy wiesz, jak sprawić, aby poprawić ich smak?

Kupując ulubione cytrusy w zasadzie nie wiemy, jak będą smakować. Po samym wyglądzie skórki nie da się ocenić, czy dana mandarynka będzie słodka czy też wybitnie kwaśna. Jednak dzięki pewnemu trikowi szybko osłodzisz nawet najbardziej kwaśną mandarynkę.

Jak sprawić, aby mandarynka stała się słodka?

Ten prosty japoński trik zupełnie odmieni Twoje życie. Jeżeli chcesz poprawić smak mandarynek, to najpierw włóż je do miseczki z wodą o temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Powinny się w niej moczyć przez 10 minut. Następnie przełóż owoce do zimnej wody. Takie kąpiele neutralizują kwas cytrynowy, który odpowiada właśnie za niezbyt przyjemny kwaśny smak, który wykrzywia buzie. Wypróbuj koniecznie ten patent.

Fot. Genialne
Fot. Genialne

Ciekawostki o mandarynkach

  • Pochodzą z południowo-wschodnich Chin, a do Europy przybyły dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
  • W Chinach mandarynki uprawia się od ponad 3 tysięcy lat. W Europie ich smak najpierw poznali Włosi, a potem Brytyjczycy.
  • Lubiane klementynki to tak naprawdę skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą. Najprawdopodobniej wywodzą się z Algierii. Swoją nazwę zyskały od imienia francuskiego misjonarza (Marie-Clément Rodier), któremu przypisuje się stworzenie klementynek. Te owoce bardzo łatwo się obierają, a ich miąższ jest pozbawiony pestek.
  • Jedna mandarynka ma tylko 15 kalorii.
Mandarynki, fot. Genialne
Mandarynki, fot. Genialne
  • Lubiane cytrusy dojrzewają na drzewach lub krzewach, których wysokość może dochodzić do 8 metrów.
  • Chen Pi to suszona skórka mandarynek. Jest ona niezwykle cenione w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ma wspomagać trawienie, poprawiać pracę śledziony, redukować wzdęcia, a także pozytywnie wpływa na pracę układy krwionośnego.
  • Tangelo bądź tangerynka jest skrzyżowaniem mandarynki z grejpfrutem. Te owoce są soczyste, wyraziste w smaku oraz słodkie. U góry posiadają charakterystyczną wypustkę, która upodabnia je do wojskowych granatów ręcznych.;) Ich zaletą jest również to, że bardzo łatwo je obierzesz.

Sztuczki marketingowe, które stosuje na nas Biedronka

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także