PoradyLawenda nie tylko w ogródku! Niezastąpiona przy robieniu ciastek, lemoniady czy popcornu

Lawenda nie tylko w ogródku! Niezastąpiona przy robieniu ciastek, lemoniady czy popcornu

Lawenda nie tylko w ogródku! Niezastąpiona przy robieniu ciastek, lemoniady czy popcornu
Monika
27.07.2019 15:23, aktualizacja: 28.07.2020 09:49

Lawenda to wyjątkowe zioło. Znane jest z tego, że poprawia sen, rozluźnia i koi skórę, ale czy kiedykolwiek próbowałaś dodawać ją do ulubionych potraw? Jeśli jeszcze tego nie robiłaś, czas zacząć, ponieważ lawenda dodaje subtelnego kwiatowego aromatu i niepowtarzalnego smaku.

#1 Lawendowe kwadraciki ryżowe

Youtube.com
Youtube.com

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki masła

1,5 łyżeczki suszonej lawendy

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 opakowanie pianek mini marshmallow

6 filiżanek płatków śniadaniowych "Rice Krispies" albo ryżu preparowanego(dmuchanego)

WYKONANIE:

1. Rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu.

2. Dodaj ekstrakt z wanilii, lawendę i zamieszaj.

3. Następnie wsyp pianki i mieszaj, aż się rozpuszczą.

4. Ściągnij z ognia i wylej na płatki lub ryż.

5. Powstałą masę rozprowadź dokładnie na formie i pozostaw do wystygnięcia.

6. Pokrój na małe kwadraty i gotowe!

#2 Lawenda w miniserniczkach

Youtube.com
Youtube.com

SKŁADNIKI:

Syrop:

2 łyżki suszonej lawendy

1 szklanka jagód

2 łyżki cukru

Spód:

1 szklanka rozkruszonych krakersów

4 łyżki rozpuszczonego masła

1/4 szklanki cukru

szczypta soli

Masa serowa:

450 g serka śmietankowego

2 jajka

3/4 szklanki i 1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

WYKONANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza.

2. Na patelnię wrzuć jagody, cukier oraz lawendę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

3. Gdy owoce ostygną, przecedź je i odstaw na bok.

4. Pokruszone krakersy połącz z cukrem, solą i roztopionym masłem.

5. Powstałą kruszonkę rozkładaj równo w papilotkach (wcześniej włożonych do formy na muffinki).

6. Piecz spody przez 8 minut.

7. Po ich wyjęciu, obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni.

8. Zmiksuj ser, cukier, sól, wanilię i żółtka.

9. W osobnej miseczce ubij białka na sztywną pianą, następnie dodaj 1/2 łyżeczki cukru i ponownie ubijaj przez maksymalnie jedną minutę.

10. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

11. Podziel powstałą masę na pół i do jednej części dodaj powstały wcześniej jagodowo-lawendowy syrop.

12. Na każdy kruchy spód nakładaj naprzemiennie porcję masy serowej i masy "fioletowej".

13. Możesz też zrobić na wierzchu serniczków jakieś wzorki, przy użyciu np. wykałaczki.

14. Piecz miniserniczki przez 20 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia na minimum 10 minut.

15. Przechowuj w lodówce.

#3 Kokosowa lemoniada z lawendą

Youtube.com
Youtube.com

SKŁADNIKI:

Kokosowa baza:

1 1/2 szklanki soku z cytryny (z około 9 cytryn)

1 3/4 szklanki cukru

8 filiżanek wody kokosowej

4 szklanki wody

Syrop lawendowy:

1/2 szklanki cukru

1 łyżka suszonej lawendy

1/2 szklanki wody

WYKONANIE:

1. Zacznij od zrobienia lawendowego syropu.

2. Umieść w małym garnku wodę, cukier i lawendę, a następnie doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

3. Gotuj przez 1 minutę i odstaw na bok, aby nieco ostygło.

4. Następnie odcedź i syrop gotowy!

5. Wymieszaj wodę, sok z cytryny, cukier, wodę kokosową i wcześniej przygotowany syrop lawendowy.

6. Tak sporządzoną lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu oraz plasterkami cytryny.

#4 Popcorn z dodatkiem lawendy

Youtube.com
Youtube.com

SKŁADNIKI:

5 łyżek niesolonego masła

1/4 łyżeczki soli morskiej

3/4 łyżki suszonej lawendy

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżka świeżego szczypiorku

1/2 łyżeczki skórki z cytryny

1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę)

2 łyżki oliwy z oliwek

2/3 szklanki ziaren popcornu

WYKONANIE:

1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj do niego sól.

2. Dosyp lawendę, tymianek i szczypiorek.

3. Na końcu dodaj poszatkowany szczypiorek, czosnek i skórkę z cytryny.

4. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na 15 minut.

5. W osobnym garnku rozgrzej oliwę, a następnie wsyp popcorn.

6. Przykryj pokrywką i co jakiś czas potrząśnij garnkiem, aby wszystkie ziarenka popękały.

7. Gdy popcorn przestanie strzelać, zdejmij go z ognia.

8. Dodaj do niego masło ziołowo-lawendowe i dokładnie wymieszaj.

#5 Lawenda z czekoladą

Youtube.com
Youtube.com

SKŁADNIKI:

2 łyżki suszonej lawendy

280 g ciemnej czekolady

1/4 kostki masła

1 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%-36% tł.)

Kakao w proszku

Biała czekolada

WYKONANIE:

1. Śmietankę z lawendą gotuj przez 5 minut.

2. Następnie zdejmij ją z ognia i przecedź.

3. Czekoladę z masłem rozpuść w tzw. kąpieli wodnej.

4. Dodaj do niej śmietankę lawendową i dokładnie wymieszaj.

5. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.

6. Po trzech godzinach wyjmij masę czekoladowo-lawendową i uformuj z niej kulki.

7. Układaj je na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i ponownie umieść w lodówce.

8. Po około 20 minutach wyciągnij kulki czekoladowe i obtocz je w kakao albo w rozpuszczonej białej czekoladzie.

9. Trufle włóż do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.

Lawenda dodawana do wypieków, przekąsek i napojów nie tylko wzbogaca je smakiem. Wspomaga bowiem trawienie i relaksuje, dlatego warto ją jeść
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także