×

Wystarczy że zorganizujesz lodówkę w ten sposób, a nie będzie trzeba jej sprzątać

Lodówka to urządzenie, które jest niezbędne w każdym domu. Dzięki niej możemy przechowywać niektóre potrawy o wiele dłużej, bez ryzyka, że się zepsują. Nie możemy jednak zapominać o tym, że aby właściwie nam służyła i spełniała swoje funkcje musimy odpowiednio o nią dbać. Sposób i miejsce przechowywania produktów żywnościowych również ma znaczenie.

Poniżej podzielę się w Wami kilkoma wskazówkami. Ich pierwsza grupa będzie dotyczyła czyszczenia lodówki, a druga tego, jak po jej umyciu ponownie ułożyć w niej produkty, aby jak najdłużej zachowały świeżość, a lodówka nie wymagała ciągłego mycia.

Fridge 001

Opróżnianie i mycie

  1. Opróżnij lodówkę. Sprawdź terminy ważności wszystkich produktów i wyrzuć te, które nie są już zdatne do jedzenia. Resztę na czas czyszczenia wynieś do najchłodniejszego pomieszczenia w domu.
  2. Rozmieszaj dwie równe części sody oczyszczonej oraz ciepłej wody. Powstałą pastę nałóż na wyjęte półki i szuflady lodówki. Szczoteczką do zębów wyszoruj dodatkowo wszystkie zagłębienia. Pozostaw na kilka minut, następnie gąbeczką zanurzoną w ciepłej wodzie zetrzyj wszystko. Na koniec opłucz i osusz.
  3. Pojemnik na skropliny możesz zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, po czym wyszorować go wodą z np. płynem do naczyń, a na koniec dobrze opłukać.
  4. Nieprzyjemnych zapachów pozbędziesz się z lodówki myjąc jej wnętrze uniwersalnym środkiem do czyszczenia, następnie przecierając je jeszcze raz czystą ściereczką zanurzoną w ciepłej wodzie z odrobiną ekstraktu waniliowego.
  5. Z zewnątrz możesz przetrzeć ją uniwersalnym płynem do czyszczenia. Nie zapomnij też o jej tylnej ściance, na której zazwyczaj gromadzi się dużo kurzu. Usuń go za pomocą specjalnej szczotki. Na koniec kratkę przetrzyj jeszcze raz ściereczką do kurzu.

Empty fridge

Ponowne zapełnianie

  1. Jaja najlepiej przechowywać w oryginalnych opakowaniach w miejscu, w którym temperatura jest stała, czyli na środkowej półce.
  2. Warzywa najdłużej zachowują świeżość przy odrobinie wilgoci. Powinno się je przechowywać w szufladzie, która jest do tego przeznaczona lub tej oznaczonej, jako najbardziej wilgotne miejsce w lodówce (high humidity). Najlepiej pozostawić je w oryginalnym opakowaniu lub luźno związane.
  3. Mleko powinno znajdować się na dolnej półce, z tyłu. Tam jest najzimniej.
  4. Owoce powinny znajdować się w szufladzie oznaczonej, jako najmniej wilgotne miejsce w lodówce (low humidity/crisper). Owoców i warzyw nie myj przed włożeniem ich do lodówki. Może się to przyczynić do powstawania pleśni i namnażaniu bakterii.
  5. Wędliny również powinno się przechowywać w specjalnie przeznaczonej do tego szufladzie. Niektóre lodówki są w taką zaopatrzone. Jeśli takiej nie posiadasz staraj się układać je zawsze na jednej z tych najniższych półek.
  6. Jogurty, twarde sery i śmietanę powinno trzymać się w lodówce na samym dole.
  7. Masło i miękkie sery można układać na górnych półkach ponieważ nie muszą być bardzo schłodzone. Serki typu Brie należy umieścić po otwarciu w hermetycznym pojemniku.
  8. Pakowane hermetycznie surowe mięso także powinno znajdować się na ostatniej półce ze względu na najniższą temperaturę.
  9. Dodatki do jedzenia są na ogół bogate w ocet oraz sól, które są naturalnymi konserwantami. Można je więc bez obaw przechowywać w półeczkach na drzwiach. Oleje roślinne nie muszą być przechowywane w lodówce, z kolei np. olej sezamowy już tak.
  10. Soki również możemy umieścić na drzwiach lodówki, o ile są pasteryzowane. Świeżo wyciśnięte powinniśmy odłożyć na dolną półkę.

MPR Fridge 5

Wskazówka: Pamiętaj, że lodówki potrzebują „masy termicznej”, aby utrzymać niską temperaturę. Zimne dania czy napoje pomagają w absorpcji ciepłego powietrza, które dostaje się do lodówki w czasie jej otwierania. Dlatego lepiej, aby zawsze była pełna. 🙂

Ps. Jeśli nie potrzebujesz w swojej lodówce zbyt wielu produktów, zawsze możesz umieścić w niej butelki z wodą, będą pełniły tę samą funkcję.

 

Wybrane dla Ciebie

28 pomysłów na przechowywanie rzeczy, dzięki którym w Twoim domu w końcu zapanuje porządek

Wszyscy wiemy jak ważne jest oszczędzanie miejsca w domu. Jednak czasami niektóre przedmioty nie chcą z nami współpracować i zabierają zdecydowanie za dużo miejsca. Właśnie dlatego z pomocą przybywają różnego rodzaju gadżety i rozwiązania. Dzięki nim przechowywanie przedmiotów nie będzie problemem, a ile przy tym zaoszczędzimy miejsca! 1. Magnes w szufladzie zapobiegnie bałaganowi i przy […]

15 sprytnych łazienkowych schowków, które pozwolą ukryć wszystko to, czego nie warto eksponować

W łazience jest wiele rzeczy, które chcielibyśmy ukryć. Środki czystości, brudne ubrania, szczotki, ściereczki nie należą do rzeczy estetycznych i raczej nikt nie ma ochoty demonstracyjnie wystawiać ich na widok publiczny. I tutaj z pomocą przychodzą najróżniejsze schowki. Sprytnie rozmieszczone szafki, szuflady, pojemniki idealnie nadają się do przechowywania papieru toaletowego czy ręczników. Dodatkowo ładnie się […]

15 sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie szklanych słoików. Wyjątkowo piękny domowy recykling!

Chętnie kupujemy różnego rodzaju produkty spożywcze w słoikach. Jednak po ich zjedzeniu pojawia się problem. Co zrobić z tymi szklanymi pojemnikami? Jest na to proste i ekologiczne rozwiązanie. Słoiki można wykorzystać do przechowywania wielu drobiazgów, które bardzo często są rozrzucone w szufladach bądź mrozić w nich zupy. 1. Uporządkowane papilotki 2. Do nakrętek przyklej małe […]

10 skutecznych wskazówek, dzięki którym dłużej zachowasz świeżość niektórych produktów

Czasami nie uda nam się zjeść wszystkiego, kupimy czegoś za dużo lub po prostu dostaniemy od kogoś tyle, że nie zdążymy tego zjeść… Co wtedy robić? Wyrzucić? Przecież to marnotrawstwo… Dziś mamy dla Was kilka sposobów, które na pewno ułatwią Wam przechowywanie żywności i sprawią, że dłużej będziecie mogli cieszyć się jej pełnym smakiem lub […]

4 proste triki, które pomogą Ci na dłużej zachować świeżość warzyw przechowywanych w lodówce

W sklepie zazwyczaj szukasz najlepiej wyglądającej sałaty, ale kilka dni później okazuje się, że wszystkie warzywa w lodówce straciły swój apetyczny wygląd. Naturalne gazy, osłabienie wilgoci i przekrawanie warzy przyspiesza ich rozkład. Jednak za pomocą kilku przydatnych sztuczek może zachować świeżość na dłużej. Koniec z wyrzucaniem jedzenia, bo to znacznie prostsze niż się wydaje! 1. […]

12 warzyw, które prawdopodobnie przechowywałeś w zły sposób

Jak większość osób pewnie kupujesz warzywa na targu lub w sklepie, następnie pakujesz je do plastikowych reklamówek, zabierasz do domu i układasz w lodówce. I pewnie wydaje Ci się, że są one bezpieczne (w końcu znajdują się w chłodnym miejscu!), jednak nie do końca jest to prawdą… Oto lista warzyw, które prawdopodobnie przechowywałeś w zły […]