Kategorie Domowe trikiLajfhakiOrganizacja

Wystarczy że zorganizujesz lodówkę w ten sposób, a nie będzie trzeba jej sprzątać

Lodówka to urządzenie, które jest niezbędne w każdym domu. Dzięki niej możemy przechowywać niektóre potrawy o wiele dłużej, bez ryzyka, że się zepsują. Nie możemy jednak zapominać o tym, że aby właściwie nam służyła i spełniała swoje funkcje musimy odpowiednio o nią dbać. Sposób i miejsce przechowywania produktów żywnościowych również ma znaczenie.

Poniżej podzielę się w Wami kilkoma wskazówkami. Ich pierwsza grupa będzie dotyczyła czyszczenia lodówki, a druga tego, jak po jej umyciu ponownie ułożyć w niej produkty, aby jak najdłużej zachowały świeżość, a lodówka nie wymagała ciągłego mycia.

Fridge 001

Opróżnianie i mycie

  1. Opróżnij lodówkę. Sprawdź terminy ważności wszystkich produktów i wyrzuć te, które nie są już zdatne do jedzenia. Resztę na czas czyszczenia wynieś do najchłodniejszego pomieszczenia w domu.
  2. Rozmieszaj dwie równe części sody oczyszczonej oraz ciepłej wody. Powstałą pastę nałóż na wyjęte półki i szuflady lodówki. Szczoteczką do zębów wyszoruj dodatkowo wszystkie zagłębienia. Pozostaw na kilka minut, następnie gąbeczką zanurzoną w ciepłej wodzie zetrzyj wszystko. Na koniec opłucz i osusz.
  3. Pojemnik na skropliny możesz zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, po czym wyszorować go wodą z np. płynem do naczyń, a na koniec dobrze opłukać.
  4. Nieprzyjemnych zapachów pozbędziesz się z lodówki myjąc jej wnętrze uniwersalnym środkiem do czyszczenia, następnie przecierając je jeszcze raz czystą ściereczką zanurzoną w ciepłej wodzie z odrobiną ekstraktu waniliowego.
  5. Z zewnątrz możesz przetrzeć ją uniwersalnym płynem do czyszczenia. Nie zapomnij też o jej tylnej ściance, na której zazwyczaj gromadzi się dużo kurzu. Usuń go za pomocą specjalnej szczotki. Na koniec kratkę przetrzyj jeszcze raz ściereczką do kurzu.

Empty fridge

Ponowne zapełnianie

  1. Jaja najlepiej przechowywać w oryginalnych opakowaniach w miejscu, w którym temperatura jest stała, czyli na środkowej półce.
  2. Warzywa najdłużej zachowują świeżość przy odrobinie wilgoci. Powinno się je przechowywać w szufladzie, która jest do tego przeznaczona lub tej oznaczonej, jako najbardziej wilgotne miejsce w lodówce (high humidity). Najlepiej pozostawić je w oryginalnym opakowaniu lub luźno związane.
  3. Mleko powinno znajdować się na dolnej półce, z tyłu. Tam jest najzimniej.
  4. Owoce powinny znajdować się w szufladzie oznaczonej, jako najmniej wilgotne miejsce w lodówce (low humidity/crisper). Owoców i warzyw nie myj przed włożeniem ich do lodówki. Może się to przyczynić do powstawania pleśni i namnażaniu bakterii.
  5. Wędliny również powinno się przechowywać w specjalnie przeznaczonej do tego szufladzie. Niektóre lodówki są w taką zaopatrzone. Jeśli takiej nie posiadasz staraj się układać je zawsze na jednej z tych najniższych półek.
  6. Jogurty, twarde sery i śmietanę powinno trzymać się w lodówce na samym dole.
  7. Masło i miękkie sery można układać na górnych półkach ponieważ nie muszą być bardzo schłodzone. Serki typu Brie należy umieścić po otwarciu w hermetycznym pojemniku.
  8. Pakowane hermetycznie surowe mięso także powinno znajdować się na ostatniej półce ze względu na najniższą temperaturę.
  9. Dodatki do jedzenia są na ogół bogate w ocet oraz sól, które są naturalnymi konserwantami. Można je więc bez obaw przechowywać w półeczkach na drzwiach. Oleje roślinne nie muszą być przechowywane w lodówce, z kolei np. olej sezamowy już tak.
  10. Soki również możemy umieścić na drzwiach lodówki, o ile są pasteryzowane. Świeżo wyciśnięte powinniśmy odłożyć na dolną półkę.

MPR Fridge 5

Wskazówka: Pamiętaj, że lodówki potrzebują „masy termicznej”, aby utrzymać niską temperaturę. Zimne dania czy napoje pomagają w absorpcji ciepłego powietrza, które dostaje się do lodówki w czasie jej otwierania. Dlatego lepiej, aby zawsze była pełna. 🙂

Ps. Jeśli nie potrzebujesz w swojej lodówce zbyt wielu produktów, zawsze możesz umieścić w niej butelki z wodą, będą pełniły tę samą funkcję.

Źródło: realsimple.com | Fotografie: flickr.com | Miniatura wpisu: Źródło: liketk.it