Wystarczy że zorganizujesz lodówkę w ten sposób, a nie będzie trzeba jej sprzątać
Lodówka to urządzenie, które jest niezbędne w każdym domu. Dzięki niej możemy przechowywać niektóre potrawy o wiele dłużej, bez ryzyka, że się zepsują. Nie możemy jednak zapominać o tym, że aby właściwie nam służyła i spełniała swoje funkcje musimy odpowiednio o nią dbać. Sposób i miejsce przechowywania produktów żywnościowych również ma znaczenie.
Poniżej podzielę się w Wami kilkoma wskazówkami. Ich pierwsza grupa będzie dotyczyła czyszczenia lodówki, a druga tego, jak po jej umyciu ponownie ułożyć w niej produkty, aby jak najdłużej zachowały świeżość, a lodówka nie wymagała ciągłego mycia.
Opróżnianie i mycie
- Opróżnij lodówkę. Sprawdź terminy ważności wszystkich produktów i wyrzuć te, które nie są już zdatne do jedzenia. Resztę na czas czyszczenia wynieś do najchłodniejszego pomieszczenia w domu.
- Rozmieszaj dwie równe części sody oczyszczonej oraz ciepłej wody. Powstałą pastę nałóż na wyjęte półki i szuflady lodówki. Szczoteczką do zębów wyszoruj dodatkowo wszystkie zagłębienia. Pozostaw na kilka minut, następnie gąbeczką zanurzoną w ciepłej wodzie zetrzyj wszystko. Na koniec opłucz i osusz.
- Pojemnik na skropliny możesz zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, po czym wyszorować go wodą z np. płynem do naczyń, a na koniec dobrze opłukać.
- Nieprzyjemnych zapachów pozbędziesz się z lodówki myjąc jej wnętrze uniwersalnym środkiem do czyszczenia, następnie przecierając je jeszcze raz czystą ściereczką zanurzoną w ciepłej wodzie z odrobiną ekstraktu waniliowego.
- Z zewnątrz możesz przetrzeć ją uniwersalnym płynem do czyszczenia. Nie zapomnij też o jej tylnej ściance, na której zazwyczaj gromadzi się dużo kurzu. Usuń go za pomocą specjalnej szczotki. Na koniec kratkę przetrzyj jeszcze raz ściereczką do kurzu.
Ponowne zapełnianie
- Jaja najlepiej przechowywać w oryginalnych opakowaniach w miejscu, w którym temperatura jest stała, czyli na środkowej półce.
- Warzywa najdłużej zachowują świeżość przy odrobinie wilgoci. Powinno się je przechowywać w szufladzie, która jest do tego przeznaczona lub tej oznaczonej, jako najbardziej wilgotne miejsce w lodówce (high humidity). Najlepiej pozostawić je w oryginalnym opakowaniu lub luźno związane.
- Mleko powinno znajdować się na dolnej półce, z tyłu. Tam jest najzimniej.
- Owoce powinny znajdować się w szufladzie oznaczonej, jako najmniej wilgotne miejsce w lodówce (low humidity/crisper). Owoców i warzyw nie myj przed włożeniem ich do lodówki. Może się to przyczynić do powstawania pleśni i namnażaniu bakterii.
- Wędliny również powinno się przechowywać w specjalnie przeznaczonej do tego szufladzie. Niektóre lodówki są w taką zaopatrzone. Jeśli takiej nie posiadasz staraj się układać je zawsze na jednej z tych najniższych półek.
- Jogurty, twarde sery i śmietanę powinno trzymać się w lodówce na samym dole.
- Masło i miękkie sery można układać na górnych półkach ponieważ nie muszą być bardzo schłodzone. Serki typu Brie należy umieścić po otwarciu w hermetycznym pojemniku.
- Pakowane hermetycznie surowe mięso także powinno znajdować się na ostatniej półce ze względu na najniższą temperaturę.
- Dodatki do jedzenia są na ogół bogate w ocet oraz sól, które są naturalnymi konserwantami. Można je więc bez obaw przechowywać w półeczkach na drzwiach. Oleje roślinne nie muszą być przechowywane w lodówce, z kolei np. olej sezamowy już tak.
- Soki również możemy umieścić na drzwiach lodówki, o ile są pasteryzowane. Świeżo wyciśnięte powinniśmy odłożyć na dolną półkę.
Wskazówka: Pamiętaj, że lodówki potrzebują „masy termicznej”, aby utrzymać niską temperaturę. Zimne dania czy napoje pomagają w absorpcji ciepłego powietrza, które dostaje się do lodówki w czasie jej otwierania. Dlatego lepiej, aby zawsze była pełna. 🙂
Ps. Jeśli nie potrzebujesz w swojej lodówce zbyt wielu produktów, zawsze możesz umieścić w niej butelki z wodą, będą pełniły tę samą funkcję.