Lubimy słodycze nie bez powodu. Wszystko zaczyna się od pierwszych chwil życia
Dlaczego tak bardzo lubimy słodycze, skoro są takie niezdrowe? Okazuje się, że powodów jest wiele i dużo zależy od naszej genetyki, a także sposobu wychowania. Wszystkie kwestie wyjaśniamy poniżej.


Przyjęło się, że słodycz w naszej kulturze to nagroda. Od dziecka mówi się nam o tym, że dostaniemy coś słodkiego za bycie grzecznym i posłusznym. Święta, halloween, mikołajki — wszystko krąży dookoła łakoci. Na urodziny mama nie podaje nam jabłek, a słodkie przekąski. Nic dziwnego, że nasze ciało tak się ich domaga, skoro od zawsze było to coś wyjątkowego. Niestety ciągnie to za sobą szereg konsekwencji, o których mało kto myśli. Otyłość, próchnica czy choroby sercowe to jedynie początek.
Dlaczego tak bardzo lubimy słodycze?
Cukier jest jak narkotyk — chcemy go, bo potrzebujemy węglowodanów, nasz organizm po prostu go pragnie. Zauważ, że mimo tego, że jesteś pełny po obiedzie, masz ochotę na deser. Słodki smak przywołuje dzieciństwo, a tym samym beztroskę i bezpieczeństwo. Istnieją osoby, które mają pewne uwarunkowania genetyczne i znacznie mocniej odczuwają słodki smak, przez co są bardziej podatni na łakocie. Warto również sięgnąć do samego początku życia i pierwszych pokarmów, a konkretnie mleka matki, które jest słodkie. Małe dzieci z reguły wolą delikatne, słodkie potrawy niż np. mięso. Z czasem ta preferencja nieco wygasa, lecz nie u każdego.

Dlaczego lubimy słodycze? fot. Freepik


Zobacz również: Dlaczego lubimy chrupiące jedzenie? Gdy to przeczytasz, polubisz je jeszcze bardziej
Ochota na słodkie bywa objawem pewnych braków w organizmie
Czasami nasze ciało wysyła nam jasne sygnały o tym, że coś się dzieje. Jednym z nich jest ochota na słodycze, Co konkretnie oznacza? Brak energii, wahania glukozy we krwi, niedobór żelaza czy wapnia, stres, depresje czy zmiany hormonalne. Inna, mniej pocieszająca sprawa, to uzależnienie od cukru — jeśli jemy go w nadmiarze, możemy się zwyczajnie uzależnić. Objawy odstawienia są podobne jak u narkomanów czy alkoholików. Mamy ogromną chęć spożycia słodyczy, jesteśmy rozdrażnieni, czujemy niepokój i brak nam skupienia. Organizm czuje, jakby mu czegoś brakowało, bo regularnie dostarczaliśmy mu „zastrzyków” energii w postaci cukrów prostych. Życie bez cukru jest bardziej jakościowe, lecz droga do odrzucenia tego składnika może być trudna i wyboista.

Oto dlaczego lubimy słodycze, fot. Freepik


Zobacz również: Dietetycy radzą co jeść w czasie upałów. Ma być kolorowo i lekko

