×

Świąteczna sałatka wymaga naturalnego majonezu. Czytaj etykiety i nie daj się zwieść kolorowym reklamom

Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez sałatki jarzynowej. Jej najważniejszym składnikiem, obok samych warzyw, jest oczywiście majonez. Czy wiesz, który wybrać ze sklepowej półki, aby był najlepszy?

Święta majonezem stoją

W supermarketach słoiczków z  majonezem nie brakuje. Jednak skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Dlatego trzeba uważnie przestudiować etykiety i zdecydować się na ten, który zawiera naturalne składniki. Majonez bez sztucznych dodatków będzie zdecydowanie smaczniejszy i z pewnością zdrowszy.

Bez dodatków

Majonez powinien zawierać 70-80% tłuszczu i składać się z oleju, żółtek jaj, musztardy, białego octu winnego oraz przypraw. Inne składniki, nawet te naturalnego pochodzenia, nie są potrzebne. Wiele z nich zwyczajnie ma za zadanie zastąpić zmniejszoną ilość jajek bądź tłuszczu.

Majonezów z dodatkiem poniższych składników nie warto kupować

Guma guar (E412)

Pozyskiwana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragondoloba (rodzina bobowatych), która uprawiana jest głównie w Indiach. Unia Europejska dopuściła stosowanie tego składnika w przemyśle spożywczym, gdyż jest to dodatek naturalny. Guma guar pełni funkcję zagęstnika oraz stabilizatora.

Guma ksantanowa (E415)

To cukier złożony pozyskiwany z fermentacji cukru, który zawiera w sobie pszenica, kukurydza czy soja. Odznacza się dużą lepkością i jest doskonałym zagęstnikiem. Dodatkowo bardzo dobrze łączy wodę z tłuszczami i zapobiega ich rozwarstwieniu.

Sól wapniowo-disodowa (E385)

To produkt syntetyczny, który występuje pod postacią białego proszku bądź kryształków. Doskonale pochłania wilgoć i ma właściwości konserwujące. Kiedy producent majonezu chce oszczędzić na jajkach lub tłuszczu, to wówczas dodaje więcej wody oraz sól wapniowo-disodową. Dzięki temu produkt dużej utrzymuje świeżość oraz się nie rozwarstwia.

Sorbinian potasu (E202)

Ten sztucznie otrzymywany konserwant wydłuża termin przydatności do spożycia danego produktu. Ceniony jest za to, że nie ma smaku i obecnie jest powszechnie stosowany w branży spożywczej.

Benzoesan sodu (E211)

Konserwant wytwarzany sztucznie. Hamuje rozwój bakterii, pleśni, drożdży i sprawia, że majonez ma dłuższy termin przydatności do spożycia.

Skrobia modyfikowana (E1404-E1452)

Uzyskuje się ją z naturalnej skrobi obecnej w roślinach. Nadaje majonezowi właściwą gęstość i jest w stanie zastąpić część żółtek oraz oleju.

Jaja w proszku

Susz jajeczny jest tańszy i ma na celu zastąpienie świeżych żółtek jaj. Powstaje w specjalnych komorach, gdzie umieszcza się świeże jaja i poddaje je suszeniu za pomocą gorącego powietrza.

Który majonez jest Twoim ulubionym?

Poznaj kuchenne triki

 

Wybrane dla Ciebie

Kulinarna artystka wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Na ich widok każdemu cieknie ślinka

Linda Miller Nicholson to prawdziwa makaronowa królowa. Własnoręcznie wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Do jego barwienia używa jedynie naturalnych składników (np. warzyw). Makaron nauczyła się robić w wieku 4 lat, a jako dorosła kobieta doszkalała się w Turynie. Jej jadalne dzieła oszałamiają barwami oraz wzorami. 1. Pandy w bambusowym gaju 2. Pierożki ravioli z cytrynowym nadzieniem […]

Grupa psiaków w bożonarodzeniowych piżamach odwiedziła chore dzieci w szpitalu

Nie ma nic gorszego niż musieć spędzić jako dziecko święta Bożego Narodzenia samotnie i to na dodatek w szpitalu. Pracownicy jednej z placówek wpadli jednak na prosty, a świetny pomysł jak podarować swoim podopiecznym odrobinę radości. Z okazji Bożego Narodzenia jeden ze szpitali w Teksasie (USA) postanowił zaprosić grupę wolontariuszy z golden retrieverami, ubranymi w […]

17 osób, które sobie zakpiły dając „bliskim” prezent świąteczny

„Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby”, a co jeśli jest oczywiste, że ktoś poprzez prezent robi sobie z nas jaja? Czasami można się pośmiać z tego samemu, ale nie zawsze. Oto kolekcja niezbyt fajnych prezentów jakimi ludzie pochwalili się w sieci. #1 Kiedy zamiast prezentu dostajesz baterie, a prezent masz sobie kupić sam… #2 […]

Poinsecja – prawdziwa gwiazda świątecznego stołu. Zadbana zakwitnie ponownie w przyszłym roku!!

Wraz z nadejściem grudnia kupujemy gwiazdy betlejemskie, które stanowią piękną, świąteczną dekorację. Dowiedz się jak o nie dbać, aby jak najdłużej cieszyły oczy wszystkich domowników. Przybysz z Meksyku Wilczomlecz piękny, poinsecja nadobna to inne nazwy określająca gwiazdę betlejemską. W warunkach naturalnych można spotkać ją w Meksyku i Gwatemali. Jest krzewem dorastającym do 3 metrów wysokości […]

23 osoby, których pech nie opuszcza nawet w święta. To komiczne bożonarodzeniowe wpadki

Podczas świąt zawsze może coś pójść nie tak. Czasami prezenty nie dojdą na czas, choinka straci wszystkie swoje igły, a innym razem kot przegryzie jeden kabel i pozbawi cały dom prądu. Poznaj ludzi, którzy w podczas Bożego Narodzenia nie uniknęli niespodzianek. 😉 1. Kiedy dostajesz nową pracę i masz założyć świąteczne ubranie. Wybierasz zabawny sweter, […]

23 osoby, które po otwarciu prezentów wybałuszyły oczy ze zdziwienia. Takich rzeczy nie spodziewały się dostać

Pod choinką można znaleźć bardzo różnorodne prezenty. Niektórzy mają duszę żartownisia i postanawiają sprawić bliskim zabawne upominki. Obdarowanej osobie, po rozerwaniu papieru, zwykle szczęka opada mocno na podłogę. 😉 1. Sweter z motywem świąteczno-mitologicznym 2. Twórcza modyfikacja obrazu Muncha 3. Trochę dziwna kolekcja świec 4. Żebyś wszędzie rozpoznał swoją walizkę 5. Urok własnoręcznie wydzierganych prezentów […]