×

Moja babcia nigdy nie wyrzuca łupin orzechów włoskich. Są bezcenne!

Sezon jesienny w pełni – cieszymy się więc jego darami. Objadamy się jabłkami, robimy przeróżne dania z dyni, ale jest też inny przysmak. Jakaż może być smaczniejsza przekąska niż samodzielnie obłupane orzechy? To też pyszny sposób na spędzanie wolnego czasu. Ale kiedy już skończysz się nimi zajadać, to gdzie lądują Twoje łupiny orzecha włoskiego? Pewnie po prostu wyrzucasz je do kosza, bo są dla Ciebie zwykłym śmieciem? Robisz duży błąd! Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile tracisz!

Jesień to idealny czas, aby zrobić „orzechowe zapasy” w swojej spiżarni. To właśnie teraz jest na nie sezon, więc są najtańsze, a warto mieć ich dużo, bo mają w sobie wiele walorów. Są bardzo zdrowe, zawierają cenne witaminy, a nawet ich zewnętrzna powłoka może przynieść dużo dobrego. Dobra rada: kupuj je w całości, a nie gotowe – obrane i zapakowane. Tak jest dużo taniej!

Orzechy włoskie to źródło zdrowia – łupiny też!

Cóż, ten gatunek orzechów jest wysokokaloryczny, więc osoby dbające o linię raczej nie przesadzają z ich jedzeniem. Ale nie można eliminować ich z diety całkowicie! Są bogatym źródłem między innymi kwasów tłuszczowych, magnezu, żelaza, potasu i sodu.

łupiny orzecha włoskiego
Łupiny orzecha włoskiego. Fot. Freepik.com

Jak wykorzystać łupiny po orzechach?

Jako domowe kosmetyki lub dekoracje – sprawdź sam!

Napar odżywiający i koloryzujący włosy

Przygotuj łupinki z około 10 orzechów i dokładnie je oczyść. Wrzuć je do garnuszka i zalej wodą (tylko tyle, żeby wszystkie przykryć). Doprowadź do wrzenia i od tego momentu gotuj przez 20 minut. Ostygnięty wywar odcedź, przelej do butelki i stosuj do płukania włosów po każdym myciu. Powstały kosmetyk odżywia, wzmacnia i wydobywa miedziane kolory!

Orzechowy płyn do zębów

Przygotowanego naparu możesz użyć nie tylko jako odżywkę do włosów, ale też jako środek do szczotkowania zębów. Mocz w nim szczoteczkę i szoruj przez około 5 minut rano i wieczorem. Wywar usuwa kamień nazębny.

Lepsza odporność

Z łupin orzechów włoskich możesz przygotować tzw. miód juglandowy. Wymieszaj ulubiony miód oraz sproszkowane łupiny w proporcji 1:1. Do mieszanki dodaj ok. 10 kropel gliceryny. Taki syrop na bazie miodu zażywaj 3-4 dziennie po jednej łyżce.

 

Poznaj też, jak szybko zdjąć skórkę z orzechów.

To kolejny sekret, która zdradziła mi babcia!

Źródła: pysznosci.pl

Może Cię zainteresować

zamknij