Przed zamrożeniem chleba, pokrój go na małe kawałki. Będzie znacznie smaczniejszy i chrupki

Świeże pieczywo o poranku na śniadanie to plan idealny. Ale komu chce się wstawać codziennie rano? No właśnie. Najlepiej kupić więcej chleba i zamrozić go, aby mieć pod ręką zapas!

Zawsze sprawdzi się to w wyjątkowym okolicznościach – gdy nie mamy czasu na zakupy lub odwiedzą nas niezapowiedziani goście. I choć dla wielu to znany sposób i pomyśleć można, że to nic odkrywczego, są pewne zasady, których należy przestrzegać.

Oczywiście najlepiej kupować taki chleb z małych piekarni albo skusić się na własnoręczny wypiek. Omijać należy markety, w których chleb często jest wątpliwej jakości.

Jak zamrozić chleb?

  • najpierw należy pokroić pieczywo
  • ciasno włożyć kromki do zamrażarki
  • gdy chleb stanie się twardy, wyciągnąć go i dopiero wtedy włożyć do folii, nie robimy tego od razu, aby nie przymarzł do woreczka
  • w razie potrzeby po prostu odłamać/odciąć tylko kromek, ile potrzebujemy
  • najlepiej rozmrażać go w temperaturze pokojowej, ale jeśli wyjątkowo Ci się śpieszy, możesz włożyć do piekarnika
  • nie korzystaj z mikrofalówki, ponieważ chleb stanie się gąbczasty
  • pieczywo w zamrażarce można przechowywać do 6 miesięcy
Przed zamrożeniem chleba, pokrój go na małe kawałki. Będzie znacznie smaczniejszy i chrupkiUdostępnij

Czy mrozicie chleb? A może uważacie, że rozmrożony już nie ma takiej chrupkości?