×

Ważny powód, dlaczego przed obraniem należy dokładnie umyć awokado. Lepiej tego nie lekceważyć

Może Ci się wydawać, że owoce z twardą skórką nie wymagają mycia, jednak bardzo ważne jest, aby dokładnie wypłukać je pod wodą. Jeśli rozkroisz awokado bez wcześniejszego jego umycia, może mieć to bardzo nieprzyjemne skutki.

Dlaczego mycie awokado jest tak ważne?

Skórka awokado jest twarda i przeważnie większość szkodliwych substancji chemicznych przez nią nie przechodzi, mimo to na skórce mogą znaleźć się pestycydy oraz bakterie, które z łatwością dostają się do miąższu.

Pewnie uważasz, że to nic strasznego bo i tak nie jesz awokado ze skórką. Jednak podczas krojenia awokado, wszystkie mikroelementy, które znajdują się na skórce, mogą znaleźć się na nożu, a następnie wewnątrz owocu.

Instytut Rolnictwa i Zasobów Naturalnych na University of Nebraska-Lincoln, w swoich badaniach na temat obierania i krojenia awokado, zaleca dokładne umycie owocu przed jego spożyciem.

Mycie awokado jest bardzo proste. Wystarczy dokładnie przepłukać je pod zimną lub letnią wodą i delikatnie wyszorować powierzchnię. Oczywiście zawsze pamiętaj o dokładnym umyciu rąk przed jedzeniem!

Chcesz szybko pozbyć się łupy z awokado?

Okazuje się, że istnieje znacznie szybszy sposób na obranie awokado. Wystarczy, że przekroisz owoc na pół, a następnie wyciągniesz z niego pestkę. Teraz weź szklankę i oprzyj owoc o kant naczynia. Zobacz jakie to proste!

via GIPHY

Co robić, aby awokado nie zaczęło brązowieć?

Rozkroiłeś awokado i uświadomiłeś sobie, że na pewno nie zjesz całości? Prostym sposobem, aby owoc nie zaczął brązowieć, jest skropienie go sokiem z cytryny lub limonki. Drugą metodą jest przechowywanie awokado razem z posiekaną, czerwoną cebulą. Włóż warzywo i awokado do hermetycznego pojemnika. Upewnij się jednak, że cebula nie będzie dotykała owocu – w innym wypadku, awokado może zmienić swój smak.

Możesz również zamrozić awokado – o tym sposobie przechowywania przeczytasz więcej w naszym wcześniejszym artykule!

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

15 dowodów na to, że w rękach zdolnego artysty awokado to doskonały materiał rzeźbiarski

Daniele Barresi to włoski artysta, który upodobał sobie rzeźbienie w owocach i warzywach. Potrafi ożywić zwykłe awokado i przemienia je w fantastyczne istoty oraz smoki. 1. Stwór z ostrymi zębiskami 2. Feniks wyłaniający się z jaskini 3. Awokado, które patrzy na wszystkich 4. Hamburger ukryty w awokado 5. Misternie wykonane gwiazdy 6. Uroczy stworek z […]

21 sytuacji, kiedy Twój przyszły obiad robi coś bardzo dziwnego

Wyobraźnia jest czymś wspaniałym i potrafi niezwykle ubarwić życie. Jeśli masz co do tego najmniejsze wątpliwości przypatrz się poniższym warzywom i owocom. Normalne to, co one wyprawiają nie jest. Bezwstydnicy! Oto kolekcja niepokojąco wymownych smakołyków. #1 „Będę Twoją słodką karotką” #2 Uhahany ziemniak #3 Kąpiel po ciężkim dniu #4 Soczysta bogini #5 Kaczuszka do kąpieli! […]

Serwetka złożona w jabłko. Prosta i piękna ozdoba na talerzu krok po kroku

Zależy Ci na wyjątkowym wieczorze i planujesz ozdobić talerze gości? To mamy dla Ciebie świetny pomysł! Smacznie wyglądający owoc na talerzu Owoce od zawsze stanowią urokliwą inspirację dla malarzy oraz artystów. Bywają także motywem przeróżnych ozdób. Dlatego prezentujemy prosty sposób jak zmienić serwetkę w jabłko.  

24 misternie wykonane jadalne rzeźby. Sztuka zdobienia stołów wkroczyła na wyższy poziom

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach oraz warzywach, która wywodzi się z Tajlandii i jest niezwykle popularna w Chinach czy Japonii. Właśnie z tego ostatniego kraju pochodzi Tomoko Sato. Kobieta traktuje jabłka, dynie, melony jako swoisty materiał rzeźbiarski i zamienia go w ozdoby zachwycające symetrią i falistymi liniami. Takich dekoracji nie powstydziłby się żaden miłośnik […]

7 domowych sposobów na plamy po owocach. Usuną je z każdego ubrania!

Truskawki, jagody, czereśnie, maliny – oj, jest co zajadać i jest też czym się pobrudzić! Owocowe polskie lato mamy w pełni i pozostaje tylko palce lizać (dosłownie), żeby nie ubabrać swoich ubrań. A jeśli już do tego małego nieszczęścia dojdzie to – głowa do góry! – na owocowe plamy znajdzie się kilka sprawdzonych domowych sposobów, […]

Jeśli myjesz warzywa samą wodą, jesteś narażony na szkodliwe nawozy

Gdy tylko wejdziemy do sklepu, ze sklepowych półek „uśmiechają się” do nas piękne i kolorowe owoce oraz warzywa. Niestety, za ten ich wspaniały wygląd bardzo często odpowiedzialne są pestycydy i inne środki chemiczne. Oczywiście nie są one bez różnicy dla naszego zdrowia. Dlatego dziś mam dla Was sposób na to, aby oczyścić je z pozostałości […]