×

10 najczęściej powtarzanych mitów, które narosły wokół grzybów niczym leśna ściółka

Wokół grzybów leśnych narosło bardzo dużo mitów. Co ciekawe można spotkać się także z wieloma przesądami i ludowymi wierzeniami. Niektórzy sądzą, że do lasu należy wybrać się po burzy. Ponoć pioruny bijące w ziemię mają sprawić, iż grzyby zaczną rosnąć. Natomiast na Górnym Śląsku wierzono, że aby przekonać się o tym, czy grzyby są jadalne należy gotować je razem z cebulą. Jeśli warzywo pociemnieje, to znak, że grzyby są trujące. Poznaj różne mity o grzybach.

Oto największe mity na temat grzybów, które okazały się fałszywe!

1. Grzyby nie zawierają składników odżywczych – fałsz

Grzyby są niskokaloryczne (50-70 kcal/100g), gdyż zawierają sporo wody. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają także już mniejsze ilości witamin C, D czy E. Dodatkowo dzięki grzybom dostarczysz swojemu organizmowi dawki cynku, żelaza, selenu czy miedzi. Można spotykać się z określeniem, że grzyby to leśne mięso. Wszystko dlatego, że są bogate w błonnik i białko. Okazuje się, że w suszonych borowikach znajduje się prawie dwa razy więcej białka niż w wołowinie.

mity o grzybach
Lottie Griffiths/unsplash

2. Liżąc grzyby można poznać czy są trujące – fałsz

To niestety zgubna praktyka. Pokutuje przekonanie, że jeśli po polizaniu grzyba wyczujemy gorzki smak, to oznacza, że jest trujący. Natomiast słodki i przyjemny smak to informacja, iż grzyb jest jadalny. Tymczasem po polizaniu muchomora sromotnikowego da się wyczuć przyjemnie migdałowy smak. A jak wiadomo zjedzenie go może okazać się śmiertelne w skutkach.

mity o grzybach
Alexander Schimmeck/unsplash

3. Trujący grzyb po przecięciu zabarwia się na sinoniebiesko – fałsz

Wiele jadalnych grzybów po przepołowieniu zmienia swoją barwę. Dotyczy to w szczególności borowików, podgrzybków czy piaskowca modrzaka. Ma to zniechęcić zwierzęta do ich zjedzenia. Siniejące lub brązowo-niebieskie części grzybów nie są atrakcyjne.

mity o grzybach
Aorg1961/wikimediacommons

4. Grzyb nadjedzony przez ślimaki jest jadalny – fałsz

Wiele gatunków muchomorów to przysmaki, które bardzo chętnie konsumują ślimaki.

mity o grzybach
Krzysztof Niewolny/unsplash

5. Alkohol ułatwia trawienie grzybów – fałsz

Grzyby są ciężkostrawne. To akurat prawda. Zawierają one pewne białka oraz chitynę (wielocukier), z których trawieniem nasz organizm sobie zwyczajnie nie radzi. Alkohol w tym w ogóle nie pomaga. Wręcz przeciwnie: piwo czy wódka utrudniają trawienie. Natomiast popicie winem czernidłaka pospolitego może doprowadzić do arytmii serca. Aby bezpiecznie delektować się jego smakiem, dwa dni przed spożyciem i dwa dni po jego zjedzeniu, nie wolno pić alkoholu.

mity o grzybach
Jerzy Opioła/wikimediacommons

6. Grzyby trzeba długo gotować – fałsz

Aby zachować cały aromat grzybów należy czyścić je na sucho i przepłukać (w całości) pod bieżącą wodą. Grzybów nigdy nie moczymy, gdyż wówczas stracą swój smak i tylko nasiąkną wodą. Smażymy je lub gotujemy nie dłużej niż 10-15 minut.

mity o grzybach
Mity o grzybach Fot. Kukuvaja Feinkost/unsplash

7. Trujące grzyby sprawią, że mleko się zwarzy – fałsz

W rzeczywistości nawet jadalne grzyby mogą spowodować kwaśnienie mleka. Wszystko przez zawarte w nich pepsyny (enzym).

mity o grzybach
Nick Grappone/unsplash

8. Grzyby trujące po posoleniu zaczną żółknąć – fałsz

To nieprawda. Żółknięcie grzybów nie ma nic wspólnego z obecnością związków trujących.

Andrew Ridley/unsplash

9. Z trujących grzybów można wygotować toksyny – fałsz

Długa obróbka termiczna nie sprawi, że trujące grzyby zmienią swoje właściwości. W przypadku muchomorów sromotnikowych dopiero temperatura ok. 300°C powoduje, że toksyny ulegają rozkładowi.

Mity o grzybach Fot. Егор Камелев/unsplash

10. Srebrna łyżeczka pomoże – fałsz

Istnieje przekonanie, że włożenie srebrnej łyżki do garnka z gotującymi się grzybami pomoże ustalić czy są szkodliwe. Jeśli łyżka zrobi się czarna to znak, że grzyby są trujące. Tymczasem w przypadku muchomorów i borowików łyżeczka sczernieje, gdyż zawierają one sporo siarki, która wchodzi w reakcje chemiczną ze srebrem.

Naim Benjelloun/unsplash

PRAWDA

Na grzyby należy chodzić rano. Wczesne godziny są korzystniejsze dla grzybiarzy, gdyż wówczas grzyby są jeszcze wilgotne, połyskują w promieniach słonecznych i zwyczajnie łatwiej je zauważyć. Koło południa słońce może już razić nas w oczy i wówczas grzyby będzie trudniej wypatrzeć.

Takahiro Sakamoto/unsplash

Może Cię zainteresować: Jak uprawiać grzyby w ogrodzie? Instrukcje krok po kroku

Źródła: www.ekologia.pl, www.dziennikwschodni.pl

Może Cię zainteresować