×

Najdziwniejsze grzyby w Polsce. Takie okazy możesz spotkać w lesie!

Sezon na zbieranie grzybów można uznać za rozpoczęty. Lubimy wyprawy do lasów w poszukiwaniu najdorodniejszych okazów. Ale w Polsce można spotkać także ciekawe i dziwne grzyby. Obejrzyj galerię i przekonaj się, co może czaić się za drzewami. To najdziwniejsze grzyby w Polsce.

1. Okratek australijski

Te najdziwniejsze grzyby w Polsce przypominają małą ośmiornicę. Tak naprawdę do Polski przybyły z ziemi australijskiej najprawdopodobniej za pośrednictwem ptaków. Grzyby te występują głównie na południu naszego kraju i możesz go spotkać jeszcze w listopadzie.

okratek australijski dziwne grzyby w Polsce
© H. Krisp/wikimediacommons

Ten grzyb nie jest trujący, ale wydziela nieprzyjemną woń przypominającą gnijąca padlinę. Ze względu na swój osobliwy wygląd niektórzy nazywają go też palcami diabła.

 dziwne grzyby w Polsceokratek
zooostrava / instagram

2. Kolczakówka piekąca

Jej kapelusze pokryte są krwistoczerwonymi kroplami przypominającymi krew, dlatego często można spotkać jego drugą nazwę:  ząb diabła.

dziwne grzyby w Polsce kolczakówka piekąca

mushroomguerrilla / instagram

Kolczakówkę charakteryzuje cierpki i palący smak, a w przeszłości była wykorzystywana do farbowania papieru i tkanin. Jednak dziś jest pod ścisłą ochroną.

kolczakówka
© Darvin DeShazer/wikimediacommons

3. Soplówka jeżowata

Soplówka jest rzadko spotykana w Polsce. Rośnie głównie na pniach buków i dębów, chociaż często można ją zobaczyć w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym.

dziwne grzyby w Polsce soplówka jeżowata
instagram

To grzyb jadalny, który w azjatyckich restauracjach serwuje się smażonego na oliwie. Na dodatek posiada właściwości zdrowotne, ponieważ obniża poziom cholesterolu, zwiększa odporność oraz łagodzi objawy refluksu i nieżytu żołądka. Soplówka nazywana jest również baranią głową lub małpim pomponem.

soplówka
© Richard Sullivan/wikimediacommons

4. Smardz jadalny

Posiada mocno pofałdowane, jajowate główki, które są puste w środku. Odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi i jest dobrym źródłem witamin. W Polsce znajduje się pod ochroną.

smardz
© Bob (Bobzimmer)/wikimediacommons

5. Purchawka czarniawa

Ten jadalny grzyb pokryty jest kolcami. Występuje w lasach iglastych oraz liściastych. Charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem, dlatego zwany jest często purchawką cuchnącą. Sezon na niego trwa do listopada.

dziwne grzyby w Polsce purchawka
© Jerzy Opioła/wikimediacommons

6. Gwiazdosz frędzelkowany

To grzyb niejadalny. Dojrzałe okazy rozchylają swe ramiona, co upodabnia je do kielichów bądź gwiazd. Rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastych.

gwiazdosz
© Liz Popich/wikimediacommons

7. Piestrzenica kasztanowata

Ten trujący grzyb upodobał sobie szczególnie lasy sosnowe. Lubi gleby piaszczyste i zwykle spotyka się go na polanach. Ma silnie pofałdowaną główkę o ciemnobrązowej barwie. Nazywany jest babimi uszami.

dziwne grzyby w Polsce piechnica
© wikimediacommons

8. Dzieżka pomarańczowa

Ten grzyb przypomina małe miseczki. Chociaż jest to grzyb jadalny, zupełnie nie ma smaku. Dlatego zwykle wykorzystywany jest do ozdabiania potraw. Te dziwne grzyby w Polsce pojawiają się grupowo i najczęściej można je spotkać w rowach, w parkach, na cmentarzach bądź leśnych drogach.

dziwne grzyby w Polsce dzieżka
© Aiwok/wikimediacommons

9. Próchnilec gałęzisty

Próchnilec przypomina małe rogi bądź nitkowate gałązki i można go spotkać przez cały rok. Często rośnie na martwych pniach drzew liściastych. Choć jest niejadalny, naukowcy podejrzewają, że może zawierać substancje działające przeciwnowotworowo.

dziwne grzyby w Polsce próchnilec
© Björn S/wikimediacommons

10. Garstnica wypaleniskowa

Ten mały grzyb rośnie w gromadzie. Często pojawia się w miejscach, gdzie wypalano drzewo. Chociaż wyglądem przypomina niewielką czarkę osadzoną na krótkim trzonku, garstnica nie jest jadalna. W szczególności upodobała sobie leśne polany.

garstnica
© Ron Pastorino/wikimediacommons

11. Żółciak siarkowy

To huba o intensywnie żółtej barwie. Żółciak siarkowy pasożytuje na drzewach liściastych i owocowych, ale  szczególnie upodobał sobie obszary, gdzie ingerował człowiek (parki, sady, cmentarze, ogrody). Grzyb ten jest w stanie, w przeciągu kilku lat, doprowadzić do zagłady zupełnie zdrowego drzewa. Żółciak kiedyś wykorzystywano do krzesania ognia, a jadalne są jedynie młode osobniki.

żółciak
© Rror/wikimediacommons

 

Zobacz też nasz artykuł:

5 ważnych cech, dzięki którym odróżnisz muchomor zielonawy (sromotnikowy) od kani czubajki

Źródła: www.ekologia.pl

Może Cię zainteresować