×

Mleko, oliwa i nawet piwo są świetne dla roślin pod warunkiem, że znasz podstawy ich stosowania

Rośliny doniczkowe, czy nasze ogródki działkowe często są dla nas bardzo ważne i interesujemy się wszystkimi nowinkami dotyczącymi pielęgnacji roślin. Chcemy, by nasze rośliny były piękne i zdrowe. Ale nie wszystkie naturalne nawozy dla roślin, o których czytamy w internecie, są skuteczne!

Internetowe porady, zwłaszcza domowe sposoby pielęgnacji roślin, mogą czasami naszym roślinom zaszkodzić. Które sposoby do jakiś roślin można stosować? Oto kilka wskazówek.

Domowe sposoby nabłyszczające liście

Pielęgnacja niektórych roślin dotyczy również dużych liści. Wtedy same opryski z wody nie wystarczą, aby były piękne i zdrowe. Do mycia, nabłyszczania, odżywiania liści, można wykorzystać różne produkty dostępne w domu.

Majonez, olej i mleko

Te polecane najczęściej produkty, mają sprawić, że liście roślin będą błyszczeć.
Jednak majonez, olej i mleko często po prostu się psują i jełczeją. Zatykają też aparaty szparkowe, przez które roślina oddycha.

Jeżeli chcemy nabłyszczyć liście tymi produktami, należy olej i mleko dobrze rozcieńczyć.
Kilka kropel oleju do wody wystarczy do przemywania liści roślin, a majonezu lepiej do tego nie używać.

oliwa i mleko na rosliny naturalne nawozy dla roślin
genialne.pl

Piwo

Piwo stosuje się jedynie na liście, nigdy do podlewania! Ale należy pamiętać, że piwo obkleja liście i szybciej rośliny łapią kurz. Jeżeli chcemy przemyć i nabłyszczyć liście piwem, dobrze jest je najpierw rozcieńczyć. Liście po przemyciu piwem będą pięknie wyglądały i nie ma znaczenia, jakie piwo do tego użyjemy 😉

Skórka banana

Do nabłyszczania liści roślin sprawdzi się wewnętrzna skórka banana. Wystarczy przecierać liście i tyle.

skórki banana dla roślin naturalne nawozy dla roślin
pinterest.com

Naturalne nawozy dla roślin

Nie zawsze chcemy sięgać po chemiczne nawozy. Często wolimy naturalne nawozy dla roślin. Jednak każde z nich są przeznaczone do odpowiednich roślin i jednym mogą pomóc, innym zaszkodzić. Poza tym ich stosowanie w niewłaściwy sposób może zaszkodzić naszym roślinom.

Mleko

Podlewanie rośliny samym mlekiem może się przyczynić do zaduszenia jej korzeni. Trzeba też pamiętać, że mleko szybko się psuje, więc w sprzyjających warunkach w podłożu mogą zacząć się rozwijać bakterie lub grzyby.

Jeżeli chcesz wykorzystać właściwości mleka do nawożenia swoich roślin, to dodaj niewielką ilość mleka do wody i podlewaj taką mieszanką rośliny raz w miesiącu. Mleko powinno być odtłuszczone i tylko pasteryzowane (nie mleko UHT)

Niestety mleko nie nadaje się do wszystkich roślin! Rozcieńczonym mlekiem możemy podlewać rośliny, które preferują podłoże zasadowe lub obojętne! Na przykład Sansevieria, aloes, bluszcze, palmy.
Nie podlewaj mlekiem np. paproci.

Fusy

Fusy kawy, czy herbaty zawierają sporo minerałów, ale mają odczyn kwaśny. Możemy je używać do roślin lubiących kwaśne podłoże np. azalie, paprocie.

fusy od kawy dla roślin
pinterest.com

Skorupki jaj

Skorupki jaj zawierają wapń, więc tak jak mleko mogą być używane jako nawóz dla roślin o kwaśnym lub obojętnym odczynie podłoża. Wystarczy zakopać je w podłożu, np. na dnie doniczki. Niektórzy decydują się na zakopanie całego jajka! Warto jednak mieć na uwadze, że rozkładające się jajko nieprzyjemnie pachnie, więc należy je odpowiednio głęboko zakopać 😉

Skorupki jajek sprawdzają się jako nawóz dla pomidorów. Zawarty w nich wapń zapobiega zgniliźnie ich liści.

Czosnek i cebula

Czosnek i cebula mają wiele właściwości, w tym przede wszystkim grzybobójcze. To naturalne nawozy dla roślin. Ale pokrojone i zostawione na glebie w doniczce po prostu się popsują i zaczną brzydko pachnieć.

Bezpiecznym i skutecznym sposobem na pielęgnację naszych roślin czosnkiem i cebulą jest zrobienie z nich wywaru. Ostudzony i rozcieńczony wywar może nam służyć i do podlewania i oprysków.

czosnek naturalne nawozy dla roślin
freepik.com

Naturalne nawozy dla roślin w wodzie po gotowaniu warzyw

Woda z gotowania warzyw jest źródłem wielu składników i jest dobra dla roślin, ale nie solona!
Gotuj warzywa początkowo bez soli i dopiero jak odlejesz trochę wywaru potrzebnego dla roślin, po chwili gotowania, dopiero wtedy posól warzywa. A wywar bez soli użyj do podlewania roślin.

Źródła: www.e-ogrodek.pl
zamknij