PoradyNie wiesz, czy zjeść czekoladę z białym nalotem? Znamy odpowiedź!

Nie wiesz, czy zjeść czekoladę z białym nalotem? Znamy odpowiedź!

Biały nalot na czekoladzie fot. freepik
Biały nalot na czekoladzie fot. freepik
Manuel
20.03.2023 18:43

Jeśli zauważyłeś biały nalot na czekoladzie, którą niedawno kupiłeś, to pewnie zastanawiasz się, skąd on się wziął. A także, czy to oznacza, że jest ona zepsuta i nie można jej już jeść. Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości z tym związane.

Czy biały nalot na czekoladzie oznacza, że jest ona zepsuta?

Wbrew temu, co sądzi większość, biały nalot na czekoladzie wcale nie oznacza, że jest ona zepsuta. Ponadto oprócz białego nalotu może się na czekoladzie pojawić również szary. Jego również nie musisz się obawiać, bierze się on z bardzo podobnego procesu. Pewnie w tym momencie bardzo chciałbyś wiedzieć, czym właściwie jest ów nalot, skoro to nie objaw tego, że produkt jest niezdatny do spożycia... Odpowiedź jest tak banalna, że trudno się nie zaśmiać - to po prostu wytrącony cukier (w przypadku białego nalotu) lub tłuszcz (w przypadku szarego nalotu), który się skumulował na wierzchu czekolady.

Takie zjawisko najczęściej ma ściśle określoną przyczynę. W przypadku białego nalotu jest nią gwałtowna zmiana temperatury, w których przechowywana jest czekolada. Czyli jeśli np. będziesz ją trzymał latem na zewnątrz, a potem włożysz ją do zamrażarki, to istnieje prawdopodobieństwo, że pojawi się biały lub  szary nalot. W przypadku szarego nalotu sprawa jest jeszcze prostsza. Wytrącenie się tłuszczu następuje na skutek działania wysokiej temperatury przez dłuższy czas na czekoladę. Co ważne ani w jednym, ani w drugim przypadku wytrącenie się cukru lub tłuszczu nie powinno w odczuwalny sposób zmienić smaku czekolady.

biały nalot na czekoladzie, fot. freepik
biały nalot na czekoladzie, fot. freepik

Jak rozpoznać zepsutą czekoladę? Czy to w ogóle możliwe przed końcem daty ważności?

Tak naprawdę bardzo trudno jest rozpoznać zepsutą czekoladę. Z drugiej strony jest to na szczęście produkt, który trudno się psuje. Zawsze warto przede wszystkim zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. W mediach społecznościowych można znaleźć opinie ludzi, którzy twierdzą, że jedli przeterminowaną czekoladę i nic im złego się nie stało. Nie jest jednak mądre w tak lekkomyślny sposób ryzykować zatrucie, bo może się to skończyć nawet dłuższą wizytą w szpitalu.

Jest jeszcze jedna rzecz, na którą musisz zwrócić uwagę - nietypowy zapach. Jeżeli po otwarciu twoja czekolada pachnie zupełnie inaczej, niż powinna, to może to być objaw tego, że tabliczka jest zepsuta. W żadnym wypadku nie powinieneś jej jeść. Zdarza się to co prawda niezwykle rzadko.  Jest to powiązane z przechowywaniem czekolady w nieodpowiednich warunkach. Niemniej warto na to zwrócić uwagę.

7 CZEKOLADOWYCH PRZEPISÓW, KTÓRYCH JESZCZE NIE ZNAŁEŚ!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także