4 typy naczyń, które lepiej wyrzucić z kuchni. Zawierają szkodliwe substancje

Wielu z nas zdaje sobie sprawę jak ważne jest zwracanie uwagi na przygotowywanie zdrowych posiłków. Niestety mało kto wie, że nasze naczynia (na których przyrządzamy niekaloryczne potrawy) mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Każdy dietetyk powie Ci, że gotowanie na nieodpowiednich garnkach lub patelniach może mieć na nas zły wpływ!

#1 Teflonowe patelnie

4 typy naczyń, które lepiej wyrzucić z kuchni. Zawierają szkodliwe substancjeUdostępnij

Teflon jest najprawdopodobniej największym problemem, jednak wielu ludzi decyduje się na ten materiał ze względu na wygodę i fakt, że patelnie z teflonem są łatwo dostępne. Niestety są też bardzo niebezpieczne.

Materiał, który powoduje że jedzenie nie przywiera do patelni, wykonane jest z węgla z powłoki PTFE – tworzywa polimerowego, który po podgrzaniu do 300 °C zaczyna wytwarzać toksyczne opary, prowadzące do objawów grypopodobnych czyli tzw. grypy polimerowej. Opary te są niebezpieczne nie tylko dla ludzi, ale również śmiertelne dla ptaków domowych np. papug. Jeżeli teflon zostanie podrapany lub zdarty z patelni możemy nabawić się wielu problemów – warstwa znajdująca się pod nim jest niezwykle niebezpieczna.

4 typy naczyń, które lepiej wyrzucić z kuchni. Zawierają szkodliwe substancje
UdostępnijHand of doctor reassuring her female patient

PFOA (kwas perfluorooktanowy), to szkodliwa substancja która jest stosowana przy produkcji teflonowych patelni. PFOA został powiązany z kilkoma rodzajami raka, w tym z rakiem piersi, prostaty i jajnika. Dodatkowo w 2014 roku przeprowadzono badania, które wskazały, że kwas perfluorooktanowy powoduje problemy z tarczycą.

Chociaż uważa się, że PFOA na patelniach teflonowych jest obecny w małych ilościach i nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi, jednak warto zauważyć, że znajduje się on również w wielu innych przedmiotach codziennego użytku. Inne naczynia z powłoką nieprzywierającą mogą być wolne od PTFE oraz PFOA, jednak należy używać ich do momentu aż powłoka nie zacznie się niszczyć.

Bezpieczniejszą alternatywą jest używanie naczyń żeliwnych. Są one odporne na wysokie temperatury i potrafią przetrwać próbę czasu. Nagrzewają się szybko i równomiernie, a przygotowane potrawy nie przywierą do powierzchni. Takie garnki nie zawierają toksycznych substancji, które mogłyby przeniknąć do jedzenia i są o wiele bezpieczniejsze.

#2 Naczynia ceramiczne

Wyglądają ładnie i na początku wydają się bezpieczną opcją. W końcu 100% ceramiki jest bezpieczna do celów kuchennych. Jednak powłoka ceramiczna zazwyczaj ukrywa niebezpieczne materiały. Miękka powłoka ceramiczna nie jest najtrwalsza i po kilku miesiącach zaczyna odpryskiwać. Kiedy tak się stanie, ołów i kadm, który czasami znajduje się w powłoce, trafia do jedzenia, a później do Twojego organizmu. Zatrucie ołowiem jest jednym z najniebezpieczniejszych rodzajów zatrucia metalami i może skutkować bólem brzucha, bólami głowy, niepłodnością i innymi komplikacjami zdrowotnymi (w ciężkich przypadkach śpiączką i śmiercią). Nawet jeśli powłoka jest bezołowiowa, popsuta powierzchnia naczynia może stanowić zagrożenie – zwykle pod powłoką ceramiczną znajduje się neurotoksyczne aluminium.

Zamiast tego spróbuj bezpiecznej opcji jaką są naczynia w 100% wykonane z ceramiki. Jest to jedna z najlepszych i najbezpieczniejszych opcji, ponieważ jest wykonana z całkowicie naturalnych materiałów, nie jest toksyczna i nie chce się zetrzeć ani złuszczyć. Powierzchnia takich naczyń jest nieprzywierająca (naczynia można myć w zmywarce)! Jedynym minusem są koszty zakupu takich naczyń, jednak z pewnością posłużą one wiele lat.

#3 Folia aluminiowa i garnki z aluminium

Nikogo chyba nie dziwi, że używanie dużej ilości aluminium jest niezdrowe. Mimo to używanie folii aluminiowej jest bardzo powszechne – jest stosowana nie tylko do pakowania kanapek, ale również do gotowania i smażenia. Folia jest lekka, wszechstronna i nadaje się do recyklingu, lecz ma kilka ukrytych niebezpieczeństw. Aluminium jest neurotoksycznym metalem. Podwyższone poziomy glinu związane są z chorobami ośrodkowego układu nerwowego, w tym Alzheimerem i ALS. Chociaż naczynia aluminiowe są zwykle powlekane, powłoka jest podatna na odpryskiwanie, uwalniając toksyczny metal do potraw.

Zamiast garnków z aluminium spróbuj bezpiecznej alternatywy jaką są szklane naczynia. Szklane garnki nigdy nie wydzielają toksyn, są trwałe, przyjazne dla środowiska, nie zawierają szkodliwych substancji i nie czuć na nich smaku wcześniej przygotowanych potraw. Ich jedynym minusem jest to, że przygotowanie jedzenie może przywierać do powierzchni, jednak jest to niewielka cena w porównaniu z utrzymaniem organizmu w zdrowiu.

#4 Miedziane naczynia

Pewnie kilka razy widziałaś miedziane garnki w sklepach i podziwiałaś ich piękne wykonanie. Takie naczynia szybko i równomiernie się nagrzewają, ale mają też swoje wady. Podobnie jak niektóre inne metale ciężkie, niewielka ilość miedzi jest bardzo potrzebna dla utrzymania zdrowia. Niestety jego nadmiar może prowadzić do zatrucia. Takie naczynia nie są powlekane i podczas gotowania kwaśnych potraw mogą uwalniać miedź. Z kolei te powlekane często zawierają nikiel, który jest kolejnym toksycznym pierwiastkiem.

Zamiast tego spróbuj bezpiecznej alternatywy: naczynie kuchenne ze stali nierdzewnej. Jest to świetna opcja – stosunkowo lekka i odporna na zadrapania, a do tego potrawy nie będą przywierać do jej powierzchni. Upewnij się jednak, że kupujesz stal nierdzewną o jakości spożywczej – ten typ nie zawiera niklu ani chromu.