Kategorie Kuchnia i jadalnia

Ogórki małosolne, kulinarny hit każdego lata! 3 sprawdzone przepisy na ulubioną zakąskę Polaków

Nic tak dobrze nie smakuje wczesnym latem jak własnoręcznie zrobione ogórki małosolne. Są chrupkie, lekko kwaskowate i stanowią idealną przekąskę do podjadania podczas upalnych dni. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne oraz nie zajmie wiele czasu. Musisz tylko uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilka dni aż ogórki będą najlepsze do zjedzenia.

freepik

Przed kiszeniem. Jakie ogórki wybrać?

Na ryneczkach czy bazarach spotkasz wiele odmian tych warzyw. Warto dokładniej im się przyjrzeć i postawić na te, które po obróbce będą smakowały najlepiej.

Do kiszenia wybierz ogórki:

  • o cylindrycznym, prostym bądź walcowatym kształcie (baryłkowate czy krzywe ciężko będzie ściśle ułożyć w słoju),
  • odznaczające się zieloną, równomierną barwą (odrzuć te pożółkłe),
  • mające skórkę pokrytą brodawkami o średniej wielkości,
  • z niewielką komorą nasienną (duża komora nasienna sprawia, że wewnątrz ogórków tworzy się pusty kanał i warzywa łatwo miękną),
  • z dużą zawartością cukrów (przetwory nie będą szybko się psuły),
  • następujących odmian: Chrobry, Polan, Galant, Cezar, Borus, Julian, Hermes.
freepik

Jak kisić?

  • Odstaw ogórki  na godzinę do namoczenia w zimnej wodzie. Będą jędrniejsze i pozbędziesz się przyklejonej ziemi. Następnie umyj je pod bieżącą wodą.
  • Do kiszenia nadają się szklane słoje, kamienne garnki, plastikowe wiaderka, drewniane beczki. Ważne, aby pojemnik nie był metalowy, a jego kształt pozwolił na bezproblemowe zakrycie ogórków przez zalewę.
  • Warzywa układaj pionowo, pod niewielkim skosem. Powinny tworzyć warstwy oraz dość ściśle do siebie przylegać, a między nimi nie może zostać zbyt dużo wolnego miejsca.
  • Zadbaj o wodę wysokiej jakości. Musi być zdatna do picia. Jeżeli zawiera sporo chloru, to koniecznie ją przegotuj lub odstaw na kilka godzin.
  • Nie obejdzie się bez przypraw. Te niezbędne to: sól kamienna, kwiatostany i gałązki kopru, czosnek, korzeń chrzanu. W zależności od upodobań możesz wzbogacić smak ogórków: ziarnami pieprzu, gorczycy, liśćmi laurowymi, winogron, wiśni, porzeczki. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością przypraw, gdyż możesz osiągnąć efekt przeciwny do zamierzonego.
freepik

Przepis podstawowy

  • 2 kg ogórków,
  • ok. 2-2,5 litra wody,
  • 8 gałązek kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • 1 płaska łyżka soli na każdy litr wody.

Zagotuj wodę wraz z solą i odstaw do przestygnięcia (powinna osiągnąć temperaturę pokojową). Ogórki wymocz w zimnej wodzie oraz dokładnie umyj. Układaj je w naczyniu na przemian z przyprawami. Na koniec wszystko zalej przygotowaną zalewą (musi w całości pokryć warzywa), przykryj baldachimami kopru i odstaw w chłodne miejsce. Pamiętaj, aby pojemnik, w którym kisisz ogórki koniecznie zamknąć lub nakryć talerzykiem. Do zjedzenia gotowe są już po dwóch dniach. Im dłużej stoją w zalewie, tym będą kwaśniejsze. Oczywiście wszystko zależy od osobistych preferencji.

freepik

Ogórki małosolne na sucho

Ten przepis można wykorzystać na wakacyjne wyjazdy. Nie ma potrzeby wożenia słoików ze sobą 🙂

  • 1 kg ogórków,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 gałązki kopru,
  • korzeń chrzanu,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • opcjonalnie: ziele angielskie, liście laurowe, wiśni, porzeczki.

Ogórki wymocz, umyj i osusz. Umieść w plastikowej torebce przeznaczonej na mrożonki. Dodaj przyprawy oraz sól, szczelnie zamknij woreczek i potrząśnij nim kilka razy, aby wszystkie składniki równomiernie się rozprowadziły. Włóż do lodówki na 4 godziny, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na około 20 godzin.

chudopovar

Ogórki słodko-kwaśne

  • 0,5 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soli,
  • kawałek chrzanu,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka kopru.

Wodę zagotuj z solą i poczekaj aż przestygnie. Ogórki wymocz, umyj oraz pokrój na grube plastry. Układaj je w naczyniu na przemian z przyprawami. Na koniec dodaj miód i zalej całość wodą. Zakręć pojemnik. Po upływie 24 godzin są gotowe do jedzenia.

freepik

Jakie są Twoje sprawdzone przepisy na ogórki małosolne? Podziel się nimi.

Źródła: beszamel.se.pl, monitory.mastiff.pl, www.ho.haslo.pl