Kategorie Domowe trikiLajfhaki

Najlepsze pączki w Polsce! Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Już jutro tłusty czwartek, jeśli jeszcze nie zrobiliście pączków, to mamy dla Was sprawdzony przepis. Jego autorką jest sama Magda Gessler więc po prostu muszą być pyszne!

Wszystko, czego będziecie potrzebować do ich wykonania to:

  • smalec 2,5 kg
  • mąka Szymanowska ok. 2 kg
  • mleko 500 ml
  • sól 0,5 łyżeczki do kawy
  • drożdże 100 g
  • cukier 300 g
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
  • jajka 30
  • masło 500 g
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • domowy lukier 500 g
  • skórki pomarańczowe kandyzowane
Najlepsze pączki w Polsce! Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Wykonanie

1. Przelej mleko do garnuszka, dodaj 100g cukru i pokruszone wcześniej drożdże. Całość podgrzewaj i mieszaj do momentu aż dodane składniki dokładnie rozpuszczą się w mleku. Do tak przygotowanej mieszanki wsyp szklankę mąki i delikatnie wymieszaj. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia – na około 30 minut.

2. Oddziel żółtka od białek z 20 jaj. Weź kolejne 10 jaj i wbij do miski. Dodaj do nich oddzielone żółtka, 200 g cukru, wanilię oraz sól. Podgrzej do temp. ok. 30-35 st. C, cały czas mieszając trzepaczką rózgową.

Najlepsze pączki w Polsce! Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

3. W momencie gdy zaczyn drożdżowy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodaj go do masy jajecznej i wymieszaj. Następnie wsyp 1,2 kg mąki i połącz wszystko ugniatając rękoma. Wyrabiaj, od czasu do czasu podsypując mąką, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk. Kiedy tak się stanie, wlej roztopione masło.

4. Tak przygotowane ciasto przykryj suchą ściereczką, następnie odstaw w ciche i ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

5. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, podziel je na mniejsze porcje i uformuj z nich ruloniki. Każdy rulonik pokrój na małe kawałki i spłaszcz je. Na środek nałóż łyżeczkę nadzienia, a ciasto zlep jak sakiewkę. Tak przygotowane pączki tocz w dłoniach, aż uzyskają odpowiedni kształt. Każdy pączek układaj zlepieniem do dołu na oprószonej mąką stolnicy. Gdy będą gotowe przykryj suchą ściereczka i pozostaw na 30-45 minut.

Najlepsze pączki w Polsce! Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Smażenie

Rozgrzej smalec w rondlu do temperatury 180℃. Pączki smaż porcjami. Po wrzuceniu odwróć je tylko raz. Każdą ze stron smaż około 2 minut. Po wyjęciu odsącz z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Kiedy przestygną, udekoruj je.

Złota rada

Jeśli nie chcesz, aby pączki nie sklejały się ze sobą w czasie smażenia, dodaj do ciasta kieliszek wódki.

Fotografie: pixabay.com