PoradyPasteryzowanie przetworów w zmywarce. Dzięki temu już nigdy nie będziesz musiał stać przy kuchence

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Dzięki temu już nigdy nie będziesz musiał stać przy kuchence

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Dzięki temu już nigdy nie będziesz musiał stać przy kuchence
09.09.2022 14:15

Czy pasteryzowanie słoików w zmywarce jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. To nowy patent, który jest alternatywą dla tradycyjnej pasteryzacji w garnkach. Koniecznie wypróbuj tę metodę.

Zapewne każdemu miłośnikowi samodzielnie wykonywanych przetworów, bliski jest widok słoików radośnie bulgoczących i podskakujących w garnku. To właśnie tradycyjna pasteryzacja, która ma za zadanie zakonserwować dżemy i sałatki warzywne. Jednak nie każdemu chce się stać przy kuchence. Już teraz nie musisz tego robić. Przetwory możesz wekować w zmywarce.

Mohammad Esmaili/unsplash
Mohammad Esmaili/unsplash

Jak pasteryzować przetwory w zmywarce? Krok po kroku

  • Najpierw dokładnie umyj słoiki, wyparz je oraz osusz.
  • Następnie włóż do nich jedzenie, które chcesz zawekować. Pamiętaj, aby nie wypełnić słoika pod samą zakrętkę. U góry zostaw ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni.
  • Czas na zakręcenie słoików. Przed tym możesz jeszcze namoczyć wacik spirytusem i przetrzeć nim wewnętrzną stronę zakrętek i ranty słoików. To pewnego rodzaju zabezpieczenie. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że do weków nie dostaną się zanieczyszczenia oraz tłuszcz. Gdyby tak się stało, to słoiki mogłyby się rozszczelnić.
  • Kolejny krok to włożenie słoików do zmywarki (do góry dnem). Ustaw program, który oferuje mycie w temperaturze powyżej 60°C, ale poniżej 100°C, i włącz zmywarkę. Oczywiście nie wkładaj do niej żadnych tabletek myjących.
  • Na koniec wyjmij słoiki ze zmywarki i ustaw na kuchennym blacie do góry dnem. Odczekaj 24 godziny. Po tym czasie możesz już odwrócić słoiki. Sprawdź czy wszystkie wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, to znaczy, że pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
  • Wszystkie przetwory przenieś w chłodne oraz zacienione miejsce. Możesz cieszyć się nimi przez długie miesiące.
Aysegul Yahsi/unsplash
Aysegul Yahsi/unsplash

BONUS - genialny patent na ogórki małosolne na sucho

Ogórki wymocz, umyj i osusz. Umieść w plastikowej torebce przeznaczonej na mrożonki. Dodaj przyprawy oraz sól, szczelnie zamknij woreczek i potrząśnij nim kilka razy, aby wszystkie składniki równomiernie się rozprowadziły. Włóż do lodówki na 4 godziny, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na około 20 godzin.

Już wiesz na czym polega pasteryzowanie słoików w zmywarce. Przekonaj się teraz jak wyczyścić piekarnik z tłustego brudu. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także