×

Lepiej nie kupuj arbuza z takimi pęknięciami

Lato to idealna pora na jedzenie owoców, zwłaszcza tych, które składają się głównie z wody. Daltego też w sezonie wakacyjnym tak chętnie sięgamy po melody czy arbuzy. Te drugie są bardziej popularne w Polsce, miłośników arbuzów powinien ucieszyć także fakt, że zawieraja one dużo przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych.

Jednak kupując arbuza warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, o których pisałam we wcześniejszym artykule, który znajdziesz tutaj.



Oprócz koloru skóry, wagi oraz „pukania” w owoc, warto przyjżeć się także tym arbuzom, które zostały już przekrojone na pół.

W obecnych czasach istneije wiele gospodarstw, które stawiają na naturalny rozwój roślin i unikają sztucznych nawozów, jednak wciąż wiele rolników stawia na jak najszybszy zysk, dlatego też dodająoni wiele substancji szkodliwych dla naszego zdrowia.

Owszem, arbuzy wpływają dobrze na ludzki organizm, ale tylko wtedy, gdy są poprawie uprawiane. Aby owoce lepiej się sprzedawały, producenci stawiają na ich wygląd oraz wagę – w końcu im większy i cięższy, tym chętniej kupimy danego arbuza. Jednak aby rośliny szybciej rosły i mogły trafić do sklepu, dodawany jest do nich forchlofenuron czyli substancja chemiczna, która przyspiesza wzrost rośliny oraz jej owoców.

ynews.91160.com

Podanie niewielkiej ilości tej substancji nie jest szkodliwe dla ludzkiego organizmu, jednak niektórzy rolnicy (głównie Ci z chińśkich upraw) dodali za dużą ilość pestycydów przez co arbuzy zaczęły pękać i stały się niezdatne do spożycia. Takie działąnie sprawiło, że na plantacji stracono blisko 115 akrów arbuzów!

Pęknięcia skóry to nie wszystko, arbuzy zaczęły pękać także w środku. Dlatego jeśli kupujesz połówkę arbuza, lepiej zwróć uwagę czy nie posiada on takich śladów. Dodatkowo jeśli kupiłeś arbuza w całości i pomimo tego, że skóra wyglądała ładnie, po przekrojeniu jego środek jest pęknięty – lepiej go nie jedz! Takie pęknięcia oznaczają, że roślina była traktowana substancjami chemicznymi, które miały przyspieszyć jej wzrost.

Jeśli chcesz wybrać najlepszego arbuza zapoznaj się z naszym artykułem „Kupując arbuza sprawdź te 6 szczegółów. Dzięki nim zawsze wybierzesz najsmaczniejszy owoc”.

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Może Cię zainteresować