PoradyPołowa opakowań tej przyprawy to podróbka. Wiele osób daje się nabrać!

Połowa opakowań tej przyprawy to podróbka. Wiele osób daje się nabrać!

podrabianie oregano fot. genialne.pl
podrabianie oregano fot. genialne.pl
08.02.2023 09:39

Producenci potrafią być naprawdę bezczelni – po to, by jak najwięcej oszczędzić na produkcji, oferują nam zafałszowane przyprawy. W soli himalajskiej można znaleźć śladowe ilości sproszkowanej cegły, a w pieprzu nawet trociny! A jaka jest najczęściej podrabiana przyprawa?

To fałszerstwo na szeroką skalę! Nawet co drugie opakowanie zawiera podrobioną przyprawę! Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że po przygotowaniu domowej pizzy jej smak finalnie pozostawiał wiele do życzenia? A przecież zrobiłeś wszystko tak, jak trzeba – wedle sprawdzonego przepisu. Co mogło pójść nie tak? Podrabiane oregano - bardzo możliwe, że wina leżała właśnie po jego stronie…

Oregano to najczęściej podrabiana przyprawa!

Jak podaje Komisja Europejska (i potwierdzają to badania przeprowadzone przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) – oprócz lebiodki pospolitej – w opakowaniach z tą przyprawą znaleziono również inne rośliny. Czym przyprawiamy danie, myśląc, że stosujemy oregano? Liśćmi borówki, czerwonej i czarnej porzeczki, żurawiny i innych. Nie dziwne więc, że nie udaje nam się osiągnąć właściwego aromatu potrawy!

oregano on wood spoon on white
oregano on wood spoon on white

Po czym rozpoznać sfałszowane oregano?

O tym, czy masz do czynienia z czystą przyprawą, czy też z mieszaniną różnych roślin, dowiesz się już po otwarciu opakowania. Jeśli poczujesz silną i charakterystyczną woń lebiodki – to oryginał. W przeciwnym razie – oregano zostało „wzbogacone” innymi dodatkami.

Tylko mocny zapach aromatycznego zioła gwarantuje, że w torebce nie znajdziemy suchych bezzapachowych i bezsmakowych wiórek.

Jeśli nadal nie masz pewności, skontroluj ilość drobnego pyłu w torebce – im go więcej, tym większe prawdopodobieństwo, że przyprawa to podróbka.

Podrabiane oregano. Fot. Genialne.pl
Podrabiane oregano. Fot. Genialne.pl

Jak uchronić się przed kupnem fałszywych przypraw?

Aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto i zawsze kupować prawdziwe oregano – najlepiej wybieraj te świeże. Niektóre większe markety oferują zakup małych krzaczków, które gwarantują faktyczną i silną woń lebiodki oraz intensywniejszy smak potrawy.

Wybieraj przyprawy w całości, nie mielone – nawet do tak popularnego pieprzu czarnego producenci dodają sztuczne barwniki, węgiel, talk, czy sproszkowaną kredę!

Jak rozpoznać dobrej jakości goździki? fot. genialne.pl
Jak rozpoznać dobrej jakości goździki? fot. genialne.pl

Oto sztuczki marketingowe, które stosuje na nas Biedronka - pewnie też nabrałeś się na nie i to nie raz!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także