Podgrzanie kawy przed zaparzeniem sprawi, że jej smak i aromat będzie lepszy. Czuć różnicę!

Filiżanka dobrej kawy potrafi poprawić nastrój i dodać energii na dobrych kilka godzin. Oczywiście można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, aby odpowiadała naszym smakom.

Oto 10 cennych wskazówek, dzięki którym Twoja poranna kawa (i nie tylko) będzie mogła być jeszcze smaczniejsza! Warto wziąć je sobie głęboko do serca.

#1 Kawa z mikrofali

Wikimedia Commons

Chcesz uzyskać mocniejszy smak i aromat? Podgrzej kawę w mikrofali przez minutę, a dopiero później zalej ją wodą. Spróbuj, a zobaczysz różnicę.

#2 Kostki do kawy

Flickr

Dodanie kostek lodu do kawy znacznie zmieni jej smak. Zaleca się jednak stosowanie specjalnych kostek do kawy, aby była jeszcze smaczniejsza.

#3 Przyprawy

Wikimedia Commons

Istnieją specjalne przyprawy do kawy, które zmienią jej smak. Dodaj szczypty kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej, a zmienisz oblicze tego magicznego napoju!

#4 Sól

Wikimedia Commons

Dodanie kilku kryształków soli może nadać kawie wyjątkowego aromatu, a także pomóc zwalczyć gorączkę.

#5 Lody kawowe

Flickr

Lody kawowe to genialne orzeźwienie na upalne dni. Wystarczy zamrozić przygotowaną wcześniej kawę i gotowe!

#6 Karmelizacja

pexels.com

Weź garść cukru trzcinowego i podgrzej je wraz z kawą. Następnie dodaj trochę wody. Karmelizowany cukier nada Twojej kawie niepowtarzalnego smaku i aromatu, dzięki czemu będzie smakować jeszcze lepiej.

#7 Kawa z kardamonem

Pixabay

Dodanie kardamonu do kawy nie tylko zmieni jej smak i doda wyjątkowego aromatu, ale również poprawi Twoje samopoczucie. Udowodniono, że nasiona kardamonu leczą ból gardła i zwiększają naszą odporność.

Źródło i fotografie: bornrealist.com