Nie wyrzucaj jedzenia! 10 genialnych sposobów na przedłużenie żywotności produktów

Dwa dni temu byłem zmuszony wyczyścić lodówkę ze wszystkich owoców, warzyw i innych produktów spożywczych, które się popsuły. Musiałem to zrobić – brzydki zapach rozkładających się produktów czułem w całej mojej kuchni.

To smutne, że wyrzuca się jedzenie, ponieważ ktoś go nie zjadł lub odpowiednio nie przechowywał. Marnuje się w ten sposób zarówno jedzenie, jak i pieniądze. Niestety, dużo osób tak postępuje, ale nie róbmy tego. Przeczytaj poniższe wskazówki i zaufaj, że dzięki nim, Twoja lodówka będzie zawsze pełna świeżych produktów!

Oto 10 pomocnych wskazówek przechowywania żywności.

UŻYWAJ ZAMRAŻALKI

Jeśli wiesz, że data ważności produktu, który masz w lodówce dobiega końca, włóż go do zamrażalki. To doda mu kilka dodatkowych tygodni w dacie ważności.

CZYŚĆ LODÓWKĘ

Pamiętaj, aby dbać o lodówkę. Nie trzymaj w niej zbyt dużo jedzenia. Powietrze musi być w stanie krążyć po lodówce – tylko wtedy może utrzymać się świeże i chłodne.

Co sądzisz o tych poradach dotyczących przechowywania żywności? Może znasz jeszcze jakieś inne metody? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.