Owinął żółty ser mięsem mielonym i wrzucił wszystko na ruszt. Kiedy to przekroił ślinka mi pociekła
Dieta powinna być zbilansowana i każdy o tym doskonale wie, ale czasem są takie dni w życiu człowieka, że ma się ochotę na coś tłustego z dużą zawartością kalorii. Ta pieczeń z grilla idealnie wpisuje się w taki klimat. Plusem przyrządzania potrawy jest jej łatwość i dostępność produktów.
Składniki (dla 6-8 osób):
– 2 kg mięsa mielonego
– 1 puszka sosu do pizzy (można zrobić własnoręcznie)
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie bekonu
– 400 g tartego sera
Od razu należy posiekać cebulę, czosnek i seler. Najlepiej w kostkę.
Wcześniej podsmaż boczek na patelni tak, aby był chrupiący. Również pokrój go w kostkę. W międzyczasie możesz zacząć rozpalać grilla.
Mięso mielone rozłóż na drewnianej desce (wcześniej zwilż ją wodą lub piwem).
Musisz zadbać o to, aby nadać potrawie prostokątny kształt, wcześniej dobrze rozgniatając mięso.
Następnie obficie rozsmaruj sosem pomidorowym. Dodaj pieprz i sól.
Czas na posiekane składniki. Dodaj także starty żółty ser.
I pora na najważniejszą czynność: rolowanie. Nie będziesz mieć z tym problemu, jeśli pamiętałeś o zwilżeniu deski.
Powoli i spokojnie zawijaj do samego końca.
Potrawę umieść na rozgrzanym ruszcie.
Następnie rozprowadź pozostały sos do pizzy i na samą górę połóż 3-4 plasterki bekonu.
Po około godzinie potrawa jest gotowa. Wygląda bardzo apetycznie!
Pod koniec pieczenia na samą górę można położyć ser i piec około 15 minut.
Zrobione! Kto ma ochotę?
Odstaw mięso na chwilę, aby się nie poparzyć. Po tym czasie możesz pokroić potrawę i cieszyć się jej smakiem.
Oczywiście pieczeń można przygotować także w piekarniku. Wówczas nastawić należy temperaturę 180°C i piec co najmniej 40 minut, a następnie w temperaturze 200°C przez około 15.