×

Owinął żółty ser mięsem mielonym i wrzucił wszystko na ruszt. Kiedy to przekroił ślinka mi pociekła

Dieta powinna być zbilansowana i każdy o tym doskonale wie, ale czasem są takie dni w życiu człowieka, że ma się ochotę na coś tłustego z dużą zawartością kalorii. Ta pieczeń z grilla idealnie wpisuje się w taki klimat. Plusem przyrządzania potrawy jest jej łatwość i dostępność produktów.

Składniki (dla 6-8 osób):

– 2 kg mięsa mielonego

– 1 puszka sosu do pizzy (można zrobić własnoręcznie)

– 3 łodygi selera naciowego

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 opakowanie bekonu

– 400 g tartego sera

Od razu należy posiekać cebulę, czosnek i seler. Najlepiej w kostkę.

1

Wcześniej podsmaż boczek na patelni tak, aby był chrupiący. Również pokrój go w kostkę. W międzyczasie możesz zacząć rozpalać grilla.

2

Mięso mielone rozłóż na drewnianej desce (wcześniej zwilż ją wodą lub piwem).

3

Musisz zadbać o to, aby nadać potrawie prostokątny kształt, wcześniej dobrze rozgniatając mięso.

4

Następnie obficie rozsmaruj sosem pomidorowym. Dodaj pieprz i sól.

5

Czas na posiekane składniki. Dodaj także starty żółty ser.

6

I pora na najważniejszą czynność: rolowanie. Nie będziesz mieć z tym problemu, jeśli pamiętałeś o zwilżeniu deski.

7

Powoli i spokojnie zawijaj do samego końca.

8

Potrawę umieść na rozgrzanym ruszcie.

9

Następnie rozprowadź pozostały sos do pizzy i na samą górę połóż 3-4 plasterki bekonu.

10

Po około godzinie potrawa jest gotowa. Wygląda bardzo apetycznie!

11

Pod koniec pieczenia na samą górę można położyć ser i piec około 15 minut.

12

Zrobione! Kto ma ochotę?

13

Odstaw mięso na chwilę, aby się nie poparzyć. Po tym czasie możesz pokroić potrawę i cieszyć się jej smakiem.

14

Oczywiście pieczeń można przygotować także w piekarniku. Wówczas nastawić należy temperaturę 180°C i piec co najmniej 40 minut, a następnie w temperaturze 200°C przez około 15.

Może Cię zainteresować

zamknij