Kategorie Domowe trikiLajfhaki

5 sekretów pracy w luksusowej restauracji. Szefowie kuchni sami się do tego przyznają

Praca w branży gastronomicznej jest o wiele cięższa niż nam się wydaje. To nie tylko pyszne, pięknie serwowane dania, ale także ogromna pasja i godziny spędzone w kuchni. Profesjonalni kucharze, firmy kateringowe oraz właściciele restauracji, robią wszystko, aby posiłki i atmosfera w danym miejscu była przyjemna i można było nakarmić wszystkich głodnych gości.

Czterej wybitni szefowie kuchni podzielili się sekretami związanymi z branżą kulinarną, oto rzeczy dotyczące pracy w restauracji, o których mogłeś nie wiedzieć!

#1 W restauracji pracuje więcej osób niż myślisz

Niestety zarządzanie gastronomią nie jest proste. Praca w restauracji polega na szeregu interakcji między ludźmi. Nawet jeśli nie widzisz wszystkich pracowników, to musisz mieć świadomość, że markę danego lokalu tworzą nie tylko kelnerzy, barmani i kucharze, ale również specjaliści od social mediów, managerzy, dostawcy produktów, farmerzy, sprzedawcy itp. Zarządzanie wszystkimi osobami jest bardzo trudne i polega na dokładnym, logistycznym planowaniu.

#2 Jeśli brakuje chociaż jednego składnika, danie nie opuszcza kuchni

W kuchni nie ma zastępstw, po prostu jeśli brakuje danego składnika, które tworzy całość, pozycja nie zostaje podana gościowi. Jeżeli istnieje szybka możliwość zakupienia danego elementu, jeden z pracowników jest wysyłany do sklepu lub lecz jeśli brakuje kluczowego składnika jak np. świeżych owoców morza, wtedy restauracja przeprasza gościa i prosi o wybranie innego dania.

#3 Menu nie jest tak luksusowe jak Ci się wydaje

Była szefowa kuchni i założycielka firmy Schaffer, wyjaśnia, że niektóre fantazyjne pozycje, które znajdują się w drogiej restauracji, mają za zadanie „zbudowanie marży”. Na szczęście w menu znajdują się również pozycje tańsze, które mają stworzyć przestrzeń i balans, tak aby zrównoważyć całkowite koszty.

#4 Kuchnia nigdy nie śpi

W dużych restauracjach kucharze pracują przez całą dobę. Nawet jeśli dany lokal nie jest jeszcze otwarty, w kuchni trwają przygotowania do przyjęcia gości. Kucharze muszą sprawdzić czy mają wszystkie potrzebne składniki, jeśli nie muszą udać się na zakupy i przygotować dania, aby można było je szybko podać. Wielu kucharzy pracuje nawet po 14 godzin dziennie!

#5 Każdy szef kuchni jest niecierpliwy

Kiedy jesteśmy głodni, chcemy szybko wybrać danie i otrzymać swoje zamówienie, a każda minuta zwłoki jest bardzo denerwująca. Okazuje się, że nawet szefowie kuchni, wybierając się do konkurencyjnych miejsc, stają się bardzo niecierpliwi kiedy ich posiłek nie zostanie podany na czas. Na szczęście po chwili, osoby pracujące w gastronomii przypominają sobie jak wygląda ich praca i ze spokojem ćwiczą swoją cierpliwość.

Źródło i fotografie: thisisinsider.com