×
Wirtualna Polska

Prawidłowe użycie aluminiowych tacek na grilla. Tylko wtedy są bezpieczne dla zdrowia

W sezonie grillowym, który w majówkę rozpoczął się na dobre, aluminiowe tacki na grilla można znaleźć w każdym markecie. Wiele osób nie wyobraża sobie przygotowywania grillowanych przysmaków bez nich. Prawdopodobnie niewielu z użytkowników zdaje sobie jednak sprawę z tego, do czego one właściwie służą.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kosztują kilka złotych i dla wielu osób są niezbędnym elementem każdego grilla. Aluminiowe tacki budzą wiele kontrowersji. Z jednej strony są uważane za szkodliwe, a z drugiej pełnią pewną bardzo ważną funkcję, od której zależy nasze zdrowie.

Po co są tacki aluminiowe na grilla?

Aluminiowe tacki na grilla nie powstały po to, by uchronić nas przed koniecznością szorowania rusztu po pieczeniu jedzenia. Mają one o wiele ważniejszą funkcję. To właśnie dlatego mają charakterystyczny, karbowany kształt. Zapobiega on skapywaniu tłuszczu na rozgrzany węgiel. To bardzo ważne, ponieważ kiedy wytopiony z potraw tłuszcz spada na żarzący się węgiel, wydzielają się rakotwórcze związki chemiczne, które parują i osadzają się na jedzeniu. Rowki w tackach mają zapobiegać takiej sytuacji.

Tacki na grilla nie bez powodu mają taki kształt. Fot. Getty Images

Tacki na grilla nie bez powodu mają taki kształt. Fot. Getty Images

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: Prosty trik, jak szybko rozpalić grilla bez konieczności używania rozpałki

Czy aluminiowe tacki na grilla są szkodliwe?

Niedawno pisaliśmy o tym, że tacki aluminiowe na grilla, choć z założenia mają chronić nasze zdrowie, mogą być szkodliwe. Wszystko przez to, że cząsteczki aluminium osadzają się na jedzeniu i razem z nim trafiają do naszego organizmu. Nadmiar tego pierwiastka może doprowadzić do osteoporozy, a nawet rozwoju chorób Parkinsona czy Alzheimera.

Tacki aluminiowe na grilla mogą być szkodliwe. Fot. Getty Images

Tacki aluminiowe na grilla mogą być szkodliwe. Fot. Getty Images

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jak używać tacki, żeby było bezpiecznie?

Badania wykazały, że więcej aluminium osadza się na jedzeniu, które jest grillowane w bardzo wysokiej temperaturze lub w kwaśnej oraz słonej marynacie.

  • Powinieneś uważać, by aluminiowa tacka na grilla nie miała bezpośredniego kontaktu z ogniem.
  • W przypadku dań w marynacie być może lepiej będzie całkowicie zrezygnować z używania tacek. Jeśli używasz grilla z pokrywą, nie musi to zresztą oznaczać, że tłuszcz będzie skapywał na gorący węgiel. Możesz zastosować metodę pośrednią grillowania (z węglem rozłożonym po bokach).
  • Możesz poszukać zdrowej alternatywy dla tacek z aluminium.
Aluminiowe tacki można z łatwością zastąpić. Fot. Getty Images

Aluminiowe tacki można z łatwością zastąpić. Fot. Getty Images

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czym zastąpić tacki aluminiowe na grilla?

Choć wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez nich, aluminiowe tacki wcale nie są jedyną opcją, by zapobiec skapywaniu tłuszczu na węgiel. Alternatywą mogą być naturalne produkty takie jak liście kapusty czy bananowca. Innym sposobem jest zastosowanie perforowanej brytfanny. Działa ona tak samo jak tacka aluminiowa, ale ma tę zaletę, że można używać jej wielokrotnie. Jest to więc również korzystniejsze dla środowiska naturalnego. Jeśli nie masz takiego gadżetu i nie chcesz go kupować, możesz ustawić na grillu dowolne żeliwne lub stalowe naczynie – blaszkę lub patelnię. Pamiętaj tylko, by nie miało plastikowej rączki.

Tacki na grilla można zastąpić stalowymi naczyniami z kuchni. Fot. Genialne.pl

Tacki na grilla można zastąpić stalowymi naczyniami z kuchni. Fot. Genialne.pl

Zobacz również: Ekologiczne grillowanie. Pomysłowa majówka przyjazna naturze

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Może Cię zainteresować