Porady10 produktów, których nie trzeba trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

10 produktów, których nie trzeba trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

10 produktów, których nie trzeba trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Manuel
30.11.2022 12:29, aktualizacja: 31.03.2023 11:56

Warto wiedzieć czego nie trzeba trzymać w lodówce. Dzięki temu oszczędzisz w niej nieraz sporo miejsca. Poniżej sporządziliśmy listę rzeczy, które Polacy często (o dziwo...) trzymają w lodówce, choć wcale te produkty tego nie wymagają.

#1 Pomidory

jedzenie, fot. freepik
jedzenie, fot. freepik

Wszyscy kochamy pomidory, ale one niekonicznie kochają zimno panujące w lodówce. A przynajmniej zupełni go nie potrzebują. Najlepiej przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu w temperaturze pokojowej, gdzie zachowają swoją wilgotność.

#2 Owoce cytrusowe

jedzenie, fot. freepik
jedzenie, fot. freepik

Twoje ulubione owoce cytrusowe, takie jak cytryny, limonki, pomarańcze i grejpfruty są świetnym przykładem żywności, która nie musi być przechowywana w lodówce. Te soczyste owoce najlepiej przechowywać w koszach na owoce na blacie. Jeśli myślisz, że nie będziesz jeść swoich owoców przez kilka tygodni, wygospodaruj dla nich chłodne, suche i dobrze wentylowane miejsce, np. szafkę, w której będą wisiały do czasu, aż będziesz gotowy je schrupać.

#3 Banany

jedzenie, fot. freepik
jedzenie, fot. freepik

Aby zachować świeżość bananów, przechowuj je w temperaturze pokojowej z plastikową folią wokół łodyg. Folia powstrzyma je przed wydzielaniem gazu etylenowego, który przyspiesza proces dojrzewania.

#4 Masło

jedzenie, fot. freepik
jedzenie, fot. freepik

Ponieważ masło jest produktem mlecznym, łatwo zrozumieć, dlaczego większość ludzi uważa, że musi być przechowywane w niskiej temperaturze. Ale w rzeczywistości tak nie jest: Okazuje się, że masło może być bezpiecznie przechowywane poza lodówką w szczelnym pojemniku.

#5 Ziemniaki

jedzenie, fot. freepik
jedzenie, fot. freepik

Przechowywane w papierowej torbie w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia, ziemniaki powinny przetrwać około trzech tygodni. Włożenie ziemniaków do lodówki spowoduje, że skrobia zamieni się w cukier, co spowoduje, że ziemniaki będą miały nieprzyjemnie słodkawy smak.

#6 Bazylia

jedzenie, fot. freepik
jedzenie, fot. freepik

To liściaste zielone zioło rośnie świetnie na słonecznym parapecie, więc dlaczego miałbyś je wkładać do lodówki? Po obcięciu końcówek przechowuj tę aromatyczną roślinę w szklanym słoiku wypełnionym świeżą wodą, a będzie cały czas świeże i ponadto będzie się dalej rozwijało.

#7 Awokado

czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik
czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik

W przeciwieństwie do w pełni dojrzałego awokado, które powinno być przechowywane w lodówce, niedojrzałe owoce powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie jesteś pewien, czy awokado jest jeszcze dojrzałe? Sprawdź czy ugnie się pod lekkim naciskiem, jeśli nie to masz jeszcze wiele czasu na jego zjedzenie.

#8 Owoce pestkowe

czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik
czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik

Pozwól brzoskwiniom, morelom, nektarynkom i śliwkom dojrzewać w temperaturze pokojowej. Gdy będą już miękkie i dojrzałe, możesz je przechowywać w lodówce do trzech dni.

#9 Cebula

czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik
czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik

Cebula nie musi być przechowywana w lodówce przed spożyciem. Jest jednym z produktów spożywczych, które kompletnie nie wymagają przebywania w zimnym miejscu. Najlepiej radzi sobie w spiżarni, z dala od ziemniaków. Warzywa korzeniowe emitują bowiem etylen, który może spowodować, że Twoja cebula przedwcześnie zgnije.

#10 Chleb

czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik
czego nie trzeba trzymać w lodówce, fot. freepik

O ile nie jest to odmiana przeznaczona do mrożenia, przechowuj swój chleb w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli masz tendencję do bardzo długiego dokańczania go, zdecyduj się na mrożenie chleba zamiast przechowywania go w lodówce. I upewnij się, że rozmrozisz go całkowicie przed jedzeniem, aby uzyskać jak najlepszą teksturę i smak.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także