×

27 kulinarnych sztuczek, które sprawią, że mieszanie w garnkach stanie się czystą przyjemnością

Garść kulinarnych porad sprawi, że chętniej przystąpisz do gotowania, które wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko zebrać się na odwagę, zakupić odpowiednie składniki i z nożem w ręku można ruszyć na podbój kuchni. Rodzina i znajomi z pewnością docenią Twoje wysiłki i chętnie spróbują przygotowanych potraw. Nawet jeśli nie wszystkie będą w pełni udane 😉

Oto proste kulinarne porady, które uczynią z Ciebie mistrza gotowania

PRZECHOWYWANIE

1. Do opakowania bądź pojemnika, gdzie przechowujesz mąkę bądź ryż włóż listek laurowy. Wówczas mole spożywcze i inne szkodniki będą trzymały się z daleka od kuchennych szafek.

2. Kawa straciła aromat? Wrzuć do puszki lub słoika kostkę gorzkiej czekolady i nie otwieraj opakowania przez dwa dni.

3. Pieczywa dłużej zachowa świeżość, jeśli do chlebaka włożysz surowe jabłko.

4. Bananów nie przechowujemy blisko jabłek. Wówczas znacznie szybciej dojrzeją.

5. Dojrzewanie pomidorów można przyspieszyć. Umieść je w papierowej torebce wraz z jabłkiem.

6. Odłożona na później resztka cebuli nie straci aromatu, jeżeli posmarujesz ją odrobinką masła.

PIECZENIE

7. Biszkopt po upieczeniu nie opadnie, jeśli natłuścisz tylko dno tortownicy.

8. Bakalie nie opadną na dno ciasta, jeśli wcześniej obtoczysz je w mące.

9. Ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość i będzie puszyste, jeśli zamiast mleka dodasz kefir.

10. Jeśli chcesz, aby kawałek tortu dłużej zachował świeżość, przytwierdź do niego kawałki pszennego chleba.

GOTOWANIE

11. Nie sól wątróbki przed smażeniem. Stanie się twarda i mało smaczna.

12. Miękkie pomidory bardzo trudno pokroić na zgrabne plasterki. Dlatego na 20 minut przed przygotowaniem np. sałatki umieść je w lodowatej wodzie.

13. Olej bądź inny tłuszcz nie będzie rozpryskiwał się na boki, jeśli na patelnię wsypiesz szczyptę soli.

14. Po dodaniu do jajecznicy odrobiny mleka, zyska ona puszystą konsystencję.

15. Przesoloną zupę można uratować. Włóż do garnka połówkę surowego ziemniaka i gotuj go przez kilka minut. Warzywo wchłonie sól.

16. Ryż pozostanie sypki i nie sklei się, jeżeli podczas gotowania dodasz do wody łyżkę soku z cytryny.

17. Sos z powodzeniem zagęści dodatek startej cukinii. To zdrowsza alternatywa pszennej mąki.

18. Ryba przywiera do rusztu podczas grillowania? Ułóż na nim plasterki cytryny i na takiej kołderce umieść rybę. Dzięki temu nie rozpadnie się i zyska cytrusowy aromat.

19. Jeśli nie lubisz zapachu gotującego się kalafiora, wrzuć do garnka liść laurowy bądź kawałek suchej skórki od chleba.

20. Wysuszona pieczeń wieprzowa? Do piekarnika, wraz z mięsem, włóż garnuszek wypełniony wodą. Danie będzie wilgotne i sprężyste.

21. Skorupkę jajka można łatwo wyjąć z miski pełnej surowych białek. Wystarczy, że najpierw umoczysz palec w wodzie.

22. Warzyw nie moczymy w wodzie. Wówczas tracą wszystkie składniki odżywcze. Należy przygotować je bezpośrednio przed obróbką termiczną.

23. Chcesz uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasoli? Mocz ją w wodzie z dodatkiem kminku.

24. Pusta butelka po ketchupie to świetny dozownik ciasta naleśnikowego.

INNE KULINARNE PORADY

25. Masz problem z otwieraniem słoików? Załóż na dłonie gumowe rękawiczki  lub grubszą gumkę na zakrętkę i przystąp do dzieła.

26. Jeśli na patelni utrzymuje się zapach smażonej ryby, wyłóż na nią fusy pozostałe po parzeniu kawy.

27. Zanieczyszczona mikrofalówka? Wlej szklankę wody do naczynia żaroodpornego i wciśnij sok z całej cytryny. Włóż do kuchenki, nastaw maksymalną moc oraz odczekaj 5 minut. Ściereczką usuń zabrudzenia.

Kulinarne porady zdecydowanie ułatwią przygotowanie potraw. Który trik jest według Ciebie najbardziej przydatny?

Prawdziwy mistrz noża zawsze znajdzie czas na przekąskę 😉

Więcej kulinarnych sztuczek znajdziesz TUTAJ i TUTAJ.

 
Źródła: kuchniamagdy.pl, tipy.interia.pl, polki.pl, www.codogara.pl

Wybrane dla Ciebie

19 niezawodnych sposobów na domowe słodkości. Każdy może zostać prawdziwym mistrzem wypieków

Kto odmówi zjedzenia kawałka wilgotnego ciasta lub chleb z chrupiącą skórką. Dźwięk otwieranego piekarnika potrafi zwabić do kuchni wszystkich domowników. 😉 Poznaj triki ułatwiające pieczenie i rozkoszuj się słodkościami, które zawsze się udają. 1.  Chleb piecz w glinianych doniczkach Dzięki temu idealnie wyrośnie, a skórka będzie chrupiąca. 2. Do wypełniania kremem babeczek użyj strzykawki 3. […]

21 trików kulinarnych, które każdego amatora przekształcą w prawdziwego mistrza patelni

Wcale nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby wyczarować smakowite dania. Wystarczy tylko poznać kilka trików, które usprawnią gotowanie, a z Ciebie uczynią mistrza patelni. 😉 1. W zastępstwie tortilli doskonale sprawdzą się liście sałaty lub kapusty 2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części 3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż […]

17 sekretów kulinarnych, dzięki którym smak potraw to czysta ambrozja

Babcia piecze najlepsze ciasto drożdżowe? Puree ziemniaczane wujka jest czystą ambrozją? Czasami dodatek tajemniczego składnika to konkretnego dania czyni je o wiele smaczniejszym. Poznaj sekrety kulinarne, którymi podzielili się  w Internecie miłośnicy gotowania. 1. Kawa do ciasta Do czekoladowych wypieków zawsze dodaję odrobinę kawy (zwłaszcza wtedy, kiedy używam taniej czekolady). Dzięki temu smak ciasta jest […]

ciasto

16 złych nawyków kulinarnych, które wprawią w osłupienie Roberta Makłowicza. Czas na zmianę!

Przygotowują posiłki w kuchni zwykle postępujemy automatycznie i mamy wypracowane swoje metody. Często wygrywa także przyzwyczajenie i porady, które otrzymaliśmy od mamy czy babci. Jednak często zdarza się, że podczas gotowania popełniamy wciąż te same błędy. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Dowiedz się co warto zmienić, aby pozbyć się niewłaściwych nawyków kulinarnych. 1. […]

Jak szybko zrobić dużą ilość naleśników? Bez bałaganu i brudnych naczyń

Lubisz naleśniki? Masz jednak dość sterty brudnych naczyń, która tworzy się podczas ich robienia? Na szczęście można tego uniknąć! Jak szybko zrobić dużą ilość naleśników? Poniższe wskazówki pokażą Ci, jak przygotować pyszne naleśniki bez użycia zbędnych naczyń. Jeśli chcesz sprawnie przygotować naleśniki na śniadanie, ten trik również świetnie się do tego nadaje. Wszystko, czego potrzebujesz, […]

15 niezawodnych kulinarnych trików, których nie powstydziliby się najlepsi szefowie kuchni

Codzienne przygotowywanie posiłków nie musi być żmudnym oraz czasochłonnym zajęciem. Poznaj proste kulinarne triki i zacznij spełniać się w kuchni. 1. Zamiennik sitka Zaparzacz do herbaty to doskonały przyrząd, dzięki któremu równomiernie rozsypiesz mąkę na stolinicy czy cukier puder na deserze. 2. Omlet przypominający tornado Prosty sposób na podanie omletu w niecodziennej odsłonie. Wystarczą tylko […]