Prosty trik na zatkaną solniczkę w moim domu stosujemy od pokoleń
Podczas gotowania nie ma chyba nic gorszego niż zatkany pojemnik z przyprawami. Poznaj sposób na zatkaną solniczkę.
Dlaczego z solniczki i pieprzniczki nie lecą przyprawy?
Zapewne kilka razy zdarzyło Ci się odkryć, że z Twojej pieprzniczki lub solniczki w ogóle nie lecą przyprawy. Są dwa powody takiego stanu rzeczy. Po pierwsze sól czy pieprz leżą zbrylone na dnie pojemnika bądź nie są w stanie się wydostać przez zatkane otwory. Za wszystko odpowiedzialna jest wilgoć. Podczas gotowania unosi się para wodna, która przedostaje się do przyprawników. A jak wiadomo sypka sól i pieprz nie lubią wilgoci.
Patent na zbryloną sól
Oczywiście najprostszym sposobem na zatkaną solniczkę jest odetkanie jej otworów za pomocą wykałaczki. Tę czynność trzeba jednak powtarzać zawsze wtedy, kiedy solniczka znowu będzie niezdana do użytku. Dlatego lepiej sprawiać, aby w ogóle się nie zatkała. W związku z tym na dno solniczki nasyp trochę ryżu. On z powodzeniem pochłonie wszelką wilgoć. Dzięki temu sól nigdy się nie zbryli i zawsze bez trudu będziesz mógł ją użyć.
Sposób z pocieraniem przyprawników
Ciekawym patentem na udrożnienie pieprzniczki czy solniczki podzieliła się pewna użytkowniczka Twittera. Wzięła niedrożną pieprzniczkę i ustawiła ją pionowo nad talerzem (sitko skierowane było w dół). Następnie sięgnęła po solniczkę i zaczęła pocierać jej dnem o dno pieprzniczki. Okrężne ruchy wytworzyły wibracje, które sprawiły, że pieprz zaczął sypać się bez najmniejszych oporów.
Jak wykorzystać ryż?
Jak już wiesz ryż doskonale chłonie wilgoć. Dlatego możesz z powodzeniem umieści go także w szafie. Dzięki temu pozbędziesz się zapachu stęchlizny i będziesz mieć pewność, że ubrania