Zawsze trzymaj proszek do pieczenia w solniczce. Ten trik ułatwi Ci pieczenie!
Pewnie wydaje Ci się to nieco dziwne, po co trzymać proszek do pieczenia w pojemniku na sól? Często ludzie dzielą się swoimi dziwnymi trikami na temat proszku do pieczenia i możesz pomyśleć, że w tym przypadku będzie podobnie, ale jestem przekonana, że ten trik naprawdę Ci się spodoba!


Ten produkt może pomóc w urodowych rutynach, uzyskaniu lepszego zdrowia oraz w wybielaniu zębów. Proszek do pieczenia jest pomocny przy majsterkowaniu i pieczeniu, lecz to, że jest wszechstronnym składnikiem, nie oznacza, że nie ma swoich wad. Weźmy na przykład jego opakowanie.
Przede wszystkim często zdarza się dodać za dużo proszku do przepisu, nie wspomnę już o tym, że podczas pieczenia często brudzimy swoje ręce i możemy zamoczyć papierowe opakowanie produktu.
Oczywiście, do opakowania można włożyć łyżeczkę i odmierzyć odpowiednią ilość proszku, ale to (tak samo jak sypanie produktu prosto z opakowania) może skończyć się wybrudzeniem całego ubrania – jeśli nie korzystasz z fartucha, to na pewno wiesz o co mi chodzi.


Prostym rozwiązaniem jest przesypanie produktu do solniczki
Pewnie zastanawiasz się czemu nie wpadłaś na ten pomysł wcześniej! Oprócz zapobiegania bałaganu, solniczki pomogą Ci w równomiernym dodawaniu produktu – naprawdę zauważysz znaczną różnicę między dodawaniem produktu przy pomocy łyżki, a solniczki.
Aby naprawdę skutecznie (i bez zbędnego bałaganu) przesypać proszek do pieczenia do solniczki, warto użyć do tego lejek. Kiedy już to zrobisz, pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu produktu. Proszek do pieczenia ma tendencję do zlepiania się, dlatego solniczka nie powinna znajdować się w miejscu narażonym na wilgoć. Jeżeli faktycznie w Twoim domu jest wilgoć, taki sposób przechowywania może się nie sprawdzić, mimo to możesz próbować przesypać proszek do pieczenia do plastikowego opakowania z metalową pokrywką.


Jeśli skorzystasz z tego triku, pamiętaj o odpowiedniej etykietce na opakowaniu! Chyba nie chcesz, żeby ktoś z domowników dodał do dania proszek do pieczenia zamiast soli :)?

