4 proste triki, które pomogą Ci na dłużej zachować świeżość warzyw przechowywanych w lodówce

W sklepie zazwyczaj szukasz najlepiej wyglądającej sałaty, ale kilka dni później okazuje się, że wszystkie warzywa w lodówce straciły swój apetyczny wygląd.

Naturalne gazy, osłabienie wilgoci i przekrawanie warzy przyspiesza ich rozkład. Jednak za pomocą kilku przydatnych sztuczek może zachować świeżość na dłużej. Koniec z wyrzucaniem jedzenia, bo to znacznie prostsze niż się wydaje!

1. Ogórki

4 proste triki, które pomogą Ci na dłużej zachować świeżość warzyw przechowywanych w lodówce
UdostępnijThe Slow Roasted Italian via Ebay

Ogórki dobrze smakują tylko wtedy, gdy są chrupiące. By dłużej zachować ich świeżość potnij je na kawałki i umieść w zamkniętym pojemniku, a na wierzch połóż kawałek papierowego ręcznika. Dzięki temu wilgoć zostanie wchłonięta, a ogórki pozostaną chrupiące.

2. Papryka

4 proste triki, które pomogą Ci na dłużej zachować świeżość warzyw przechowywanych w lodówce
UdostępnijLivestrong

Ostrym nożem potnij paprykę na paski, tępy nóż może uszkodzić powierzchnie warzywa. Usuń łodygę i nasiona, a następnie owiń paski papierowym ręcznikiem. Umieść owiniętą paprykę w misce i do połowy zalej wodą. To pomoże utrzymać świeżość nawet przez tydzień.

3. Marchewka

4 proste triki, które pomogą Ci na dłużej zachować świeżość warzyw przechowywanych w lodówce
UdostępnijThe Kitchn

Pozbądź się końcówek marchewki, a następnie umieść je w wodzie. W ten sposób marchewka pozostanie świeża i chrupiąca nawet przez kilka tygodni.

4. Sałata

4 proste triki, które pomogą Ci na dłużej zachować świeżość warzyw przechowywanych w lodówce
UdostępnijThe Kitchn

Jest kilka sposobów, by zachować świeżość sałaty. Pierwszą opcją jest owinięcie liści papierowym ręcznikiem i przechowywanie ich w plastikowej torebce lub pudełku. Innym sposobem jest pozostawienie jej w nadmuchanym i szczelnie zamkniętym woreczku. Tak przechowywana sałata może wytrzymać nawet 7 dni.