7 banalnych sposobów, na przechowywanie żywności. Pożegnaj pleśń i nieświeże owoce!

Żywność, szczególnie ekologiczna jest dosyć droga. Robienie zbyt dużych zapasów nie jest najlepszym pomysłem, szczególnie jeśli produkty spożywcze nie są zbyt trwałe. Dlatego poza szukaniem promocji, powinniśmy się skupić na prawidłowym przechowywaniu jedzenia, aby było jak najdłużej świeże!

Na szczęście istnieje kilka prostych i genialnych trików, które przedłużą świeżość różnych produktów.

#1 Próżniowe pakowanie

Jeżeli masz specjalną maszynę, która próżniowo pakuje żywność – jesteś szczęściarzem! Jednak nie martw się, są inne i tańsze sposoby, aby przedłużyć żywotność np. surowego mięsa.

Youtube.com

Wystarczy, że zapakujesz je do woreczka strunowego i nie zasuniesz do go końca. Następnie musisz zanurzyć worek z mięsem w zimnej wodzie i poczekać aż całe powietrze z niego wyleci i dopiero wtedy dosuń opakowanie. Na końcu wstaw je do zamrażalnika. Pozostanie świeże znacznie dłużej, niż gdybyś pominął wodną kąpiel.

Youtube.com

#2 Truskawki bez pleśni

Gdy tylko w sklepie pojawiają się truskawki trudno się im oprzeć. Od razu kupujemy duże ilości tych soczystych owoców, lecz niestety truskawki nie powinny leżeć w lodówce przez długie dni, ponieważ szybko pleśnieją. Jest na to rada.

Youtube.com

Wszystko, co musisz zrobić, aby przedłużyć świeżość owoców, to zanurzyć je na kilka sekund w roztworze wody z octem jabłkowym. Następnie lekko je odsącz i wstaw do lodówki. Będziesz cieszyć się nimi jeszcze przez kilka dni.

Youtube.com

#3 Chleb z ciasteczkami

Wszyscy uwielbiamy ciasteczka, ale świeże… a nie czerstwe i twarde jak kamień. Podstawą jest trzymanie ich w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. Jednak, to nie wszystko.

Youtube.com

Jeśli przed zamknięciem pojemnika z ciasteczkami, położysz na smakołyki kromkę pszennego pieczywa, to zachowają one świeżość na dłużej. Chleb będzie pochłaniał nadmiar wilgoci i powietrza, a tym samym zahamuje proces czerstwienia ciasteczek.

Youtube.com

#4 Seler naciowy do chleba

Przechowywanie pieczywa też spędza sen z powiek wielu osobom. Gdy trzyma się go luzem, to szybko czerstwieje. Z kolei, w szczelnie zamkniętym worku – pleśnieje. W tym przypadku niezawodny będzie seler naciowy.

Youtube.com

Wystarczy jedną łodygę umieścić w worku z chlebem, a zielona pleśń długo się nie pojawi. Seler będzie wytwarzać wilgoć, która będzie wchłaniana przez chleb. Dzięki temu pieczywo będzie dłużej smaczne.

Youtube.com

#5 „Słone” mleko

Producent zaleca spożycie mleka w ciągu 48 godzin po otwarciu butelki czy kartonu. Tylko, mało kto jest w stanie wypić tak szybko cały litr. Nawet trzymanie go w lodówce nie gwarantuje, że za kilka dni nie poczujemy koszmarnego zapachu… zepsutego mleka.

Youtube.com

Pomocna może okazać się zwykła sól kuchenna! Wystarczy, że po otwarciu butelki z mlekiem, wsypiesz do niej nieco soli i dokładnie wymieszasz. Ten zabieg znacznie przedłuży świeżość mleka.

Youtube.com

#6 Bananowe końcówki

Banany należy jeść dojrzałe, ale dosyć szybko robią się czarne i nieapetyczne. Dlatego jeśli kupiłeś dużą ilość tych owoców zapamiętaj poniższy sposób ich przechowywania.

Youtube.com

Po pierwsze nie rozrywaj bananów, niech pozostaną w jednej kiści. Po drugie, szczelnie zawiąż ich końcówki np. torebką foliową. Gwarantuję, że zauważysz różnicę. Banany będą świeże nawet po tygodniu.

Youtube.com

#7 Koniec ze zwiędłą sałatą

Odmian sałat jest bardzo dużo. Jednak każda z nich równie szybko traci swoją świeżość. Zwiędłej i zgniłej sałaty na pewno nikt nie będzie jadł. Warto zatem zadbać o nią od razu po zakupach.

Youtube.com

Wystarczy, że przesypiesz sałatę na czystą ścierkę kuchenną i owiniętą umieścisz w szczelnym pojemniku. Dzięki temu, sałata będzie dłużej świeża i pyszna.

Youtube.com

Chętnie poznamy Twoje sposoby dotyczące przechowywania żywności. Czy znasz jakieś inne metody? Daj znać w komentarzu!

Źródło: tiphero.com | Fotografie: youtube.com