×

7 banalnych sposobów, na przechowywanie żywności. Pożegnaj pleśń i nieświeże owoce!

Żywność, szczególnie ekologiczna jest dosyć droga. Robienie zbyt dużych zapasów nie jest najlepszym pomysłem, szczególnie jeśli produkty spożywcze nie są zbyt trwałe. Dlatego poza szukaniem promocji, powinniśmy się skupić na prawidłowym przechowywaniu jedzenia, aby było jak najdłużej świeże!

Na szczęście istnieje kilka prostych i genialnych trików, które przedłużą świeżość różnych produktów.

#1 Próżniowe pakowanie

Jeżeli masz specjalną maszynę, która próżniowo pakuje żywność – jesteś szczęściarzem! Jednak nie martw się, są inne i tańsze sposoby, aby przedłużyć żywotność np. surowego mięsa.

Wystarczy, że zapakujesz je do woreczka strunowego i nie zasuniesz do go końca. Następnie musisz zanurzyć worek z mięsem w zimnej wodzie i poczekać aż całe powietrze z niego wyleci i dopiero wtedy dosuń opakowanie. Na końcu wstaw je do zamrażalnika. Pozostanie świeże znacznie dłużej, niż gdybyś pominął wodną kąpiel.

#2 Truskawki bez pleśni

Gdy tylko w sklepie pojawiają się truskawki trudno się im oprzeć. Od razu kupujemy duże ilości tych soczystych owoców, lecz niestety truskawki nie powinny leżeć w lodówce przez długie dni, ponieważ szybko pleśnieją. Jest na to rada.

Wszystko, co musisz zrobić, aby przedłużyć świeżość owoców, to zanurzyć je na kilka sekund w roztworze wody z octem jabłkowym. Następnie lekko je odsącz i wstaw do lodówki. Będziesz cieszyć się nimi jeszcze przez kilka dni.

#3 Chleb z ciasteczkami

Wszyscy uwielbiamy ciasteczka, ale świeże… a nie czerstwe i twarde jak kamień. Podstawą jest trzymanie ich w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. Jednak, to nie wszystko.

Jeśli przed zamknięciem pojemnika z ciasteczkami, położysz na smakołyki kromkę pszennego pieczywa, to zachowają one świeżość na dłużej. Chleb będzie pochłaniał nadmiar wilgoci i powietrza, a tym samym zahamuje proces czerstwienia ciasteczek.

#4 Seler naciowy do chleba

Przechowywanie pieczywa też spędza sen z powiek wielu osobom. Gdy trzyma się go luzem, to szybko czerstwieje. Z kolei, w szczelnie zamkniętym worku – pleśnieje. W tym przypadku niezawodny będzie seler naciowy.

Wystarczy jedną łodygę umieścić w worku z chlebem, a zielona pleśń długo się nie pojawi. Seler będzie wytwarzać wilgoć, która będzie wchłaniana przez chleb. Dzięki temu pieczywo będzie dłużej smaczne.

#5 „Słone” mleko

Producent zaleca spożycie mleka w ciągu 48 godzin po otwarciu butelki czy kartonu. Tylko, mało kto jest w stanie wypić tak szybko cały litr. Nawet trzymanie go w lodówce nie gwarantuje, że za kilka dni nie poczujemy koszmarnego zapachu… zepsutego mleka.

Pomocna może okazać się zwykła sól kuchenna! Wystarczy, że po otwarciu butelki z mlekiem, wsypiesz do niej nieco soli i dokładnie wymieszasz. Ten zabieg znacznie przedłuży świeżość mleka.

#6 Bananowe końcówki

Banany należy jeść dojrzałe, ale dosyć szybko robią się czarne i nieapetyczne. Dlatego jeśli kupiłeś dużą ilość tych owoców zapamiętaj poniższy sposób ich przechowywania.

Po pierwsze nie rozrywaj bananów, niech pozostaną w jednej kiści. Po drugie, szczelnie zawiąż ich końcówki np. torebką foliową. Gwarantuję, że zauważysz różnicę. Banany będą świeże nawet po tygodniu.

#7 Koniec ze zwiędłą sałatą

Odmian sałat jest bardzo dużo. Jednak każda z nich równie szybko traci swoją świeżość. Zwiędłej i zgniłej sałaty na pewno nikt nie będzie jadł. Warto zatem zadbać o nią od razu po zakupach.

Wystarczy, że przesypiesz sałatę na czystą ścierkę kuchenną i owiniętą umieścisz w szczelnym pojemniku. Dzięki temu, sałata będzie dłużej świeża i pyszna.

Chętnie poznamy Twoje sposoby dotyczące przechowywania żywności. Czy znasz jakieś inne metody? Daj znać w komentarzu!

 

Wybrane dla Ciebie

15 szkolnych obiadów z całego świata. Mówią o danym kraju więcej niż słowa

Ludzie i kraje na świecie różnią się od siebie i jedną z rzeczy, która o tym dobitnie świadczy jest to, co jemy na obiad. W każdym kraju wygląda to trochę inaczej. Szkolne obiady zaskakują różnorodność w zależności od kraju, w którym są serwowane dzieciom. Oto szkolne obiady z różnych miejsc na świecie. #1 Wegański burger […]

11 smakołyków, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Kuchnia babci była najlepsza!

Im jesteśmy starsi, tym chętniej wspominamy swojego dzieciństwo. Jego nieodłącznym elementem były smakołyki przygotowywane najczęściej przez mamę lub babcię. Niektóre z nich można też było skosztować w barze mlecznym. Oto tylko kilka prawdziwych pyszności, które jadł prawie każdy z nas w dzieciństwie. Zapewne bez trudu wydłużysz tę listę o kolejne dania. 😉 1. Cudownie chrupiący […]

23 szalenie kolorowe obrazy zrobione z tego, co można znaleźć pod ręką. One poprawią humor nawet w Blue Monday

Adam Hillman to amerykański artysta, który tworzy obrazy z zaskakujących rzeczy. Jego dzieła powstają ze spinaczy biurowych, produktów spożywczych, monet czy elementów metalowych. Wykorzystuje wszystko to, co może znaleźć pod ręką i zamienia w szalenie kolorowe, geometryczne i abstrakcyjne prace. 1. Perfekcyjnie ułożone lizaki 2. Słodka piramida 3. Kolekcja żółtych przedmiotów 4. Piramida z bilonu […]

21 osób, które po zrobieniu zakupów spożywczych poczuły się oszukane. Niektórzy producenci nie mają wstydu

„Zarobić dużo, jak najniższym kosztem” – to maksyma niejednego producenta. Ale niektórzy z nich, w pomnażaniu swoich dochodów, posuwają się zdecydowanie za daleko i uciekają się do zwykłego oszustwa. Oto kolekcja produktów spożywczych, których nie chciałbyś kupić. #1 Żeby nie było za dużo #2 Gdzie podział się środek? #3 Bułka z rodzynkami. A właściwie rodzynką […]

Jedzenie w polskich szpitalach jest najgorsze? 23 zdjęcia, które sprawią, że od razu zmienisz zdanie

Często można usłyszeć, że w polskich szpitalach podają najgorsze jedzenie na świecie. Jednak to nie do końca prawda. W wielu zakątkach naszego globu istnieją placówki medyczne, gdzie jakość posiłków jest dużo gorsza. Oto garść zdjęć, które ukazują paskudne szpitalne posiłki z całego świata. #1 Te granulki wyglądają jak jedzenie dla psa #2 W Ameryce troszczą […]

17 uroczych postaci i zwierząt zrobionych z lepkiego ryżu. Japońskie onigiri przypominające rzeźby

Onigiri to japońska przekąska robiona z ryżu. Pewien szef kuchni posługujący się pseudonimem Onigiri Gekijō, tworzy z lepkiego ryżu jadalne zwierzęta oraz postacie. Jego dzieła są niezwykle urocze i przypominają białe rzeźby. Są wykonane tak starannie, że aż żal włożyć je do buzi. 😉 1. Waleczny pies 2. Smakowicie wyglądające głowy sów 3. Pocieszne zwierzaki […]