PoradyDomowe trikiCiasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych
Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych
Aleksandra
12.02.2020 08:10, aktualizacja: 12.02.2020 12:02Pizza. Czy jest wśród Was ktoś, kto jej nie lubi? Ktoś, kto za nią nie przepada? Jeśli nawet tak, to z pewnością są to nieliczne wyjątki!
Dziś mamy dla Was fantastyczny przepis na ciasto na pizze - jego autorką jest sama Magda Gessler. Jest pyszne i niesamowicie łatwe w przygotowaniu.
W czym tkwi jego niezwykłość?
Kiedy wszystko zrobi się tak, jak należy, będzie lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone po bokach. A chyba właśnie takie jest najlepsze, prawda?
Składniki:
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 340 g mąki
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
- Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na blacie oprószonym mąką, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.
- Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
- Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby mogło rosnąć (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
- Nagrzej piekarnik do 230ºC.
- Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
- Z kul uformuj placki o średnicy około 30 centymetrów.
- Piecz przez 10 - 15 minut z ulubionymi dodatkami.
Prawda, że proste? Smacznego!