Tej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz
Niekwestionowanymi królami jesieni są jabłka. Wówczas na rynku pojawia się ich najwięcej. W tym roku, oprócz szarlotek i konfitur, pokuś się o zrobienie domowego octu jabłkowego.
Ocet na stół
Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem. Taka mikstura miała zwalczać przeziębienie i kaszel. Ocet jabłkowy ma moc właściwości leczniczych. Pobudza trawienie, wpiera walkę z cukrzycą, otyłością, miażdżycą, nadciśnieniem, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, pomaga w niestrawności. To tylko początek całej długiej listy. ;) Dodatkowo zwiera potas, krzem, magnez, wapń, witaminy z grupy B, a także E, A, K.
Ocet jabłkowy ma nie tylko pozytywny wpływ na Twój organizm. To doskonały środek czyszczący, odkamieniacz czy odplamiacz. ;)
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie, które warto znać!
Przepis na ocet jabłkowy
Składniki:
- ok. 1 kg jabłek (najodpowiedniejsze będą renety, malinówki czy antonówki),
- 1 l wody (przefiltrowanej i przegotowanej),
- 5 łyżek cukru lub miodu.
- Pokrój jabłka na małe kawałki. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych. Możesz także wykorzystać skórki i reszki, które zostały Ci z przygotowywania ciasta czy dżemu.
- Owoce umieść w słoju.
- Cukier lub miód rozpuść w wodzie i miksturę wlej do słoja. Ważne jest, aby płyn przykrył dokładnie wszystkie jabłka.
- Słoik nakryj gazą i zabezpiecz gumką lub sznurkiem. Odstaw go w ciemne i ciepłe miejsce.
- Codziennie mieszaj jabłka drewnianą łyżką. Kiedy owoce staną się brązowe i nie będzie już piany, możesz zrezygnować z mieszania.
- Ocet będzie gotowy po upływie miesiąca. Po tym czasie przecedź go przez sitko bądź gazę i pozostaw jeszcze na kilka dni w chłodnym miejscu (musi mieć czas na sklarowanie się).
- Ocet jabłkowy powinien być mętny i mieć żółtawy kolor.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Bezpieczne jest spożywanie 1-2 łyżek octu każdego dnia. Możesz go dodawać do zup, sosów, dressingów czy koktajli. Oczywiście nie ma także przeciwskazań, aby go pić. Do szklanki letniej wody wlej 1-2 łyżki octu. Możesz dodać także trochę miodu. Taką miksturę należy wypić rano (na czczo), ok. 20 minut przed śniadaniem. Dla smaku możesz również dodać pół łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu. Nie pij natomiast octu przed snem. Wówczas nabawisz się tylko refluksu lub podrażnienia przełyku.
Robiłeś kiedykolwiek ocet jabłkowy?