×

Tej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz

Niekwestionowanymi królami jesieni są jabłka. Wówczas na rynku pojawia się ich najwięcej. W tym roku, oprócz szarlotek i konfitur, pokuś się o zrobienie domowego octu jabłkowego.

Ocet na stół

Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem. Taka mikstura miała zwalczać przeziębienie i kaszel. Ocet jabłkowy ma moc właściwości leczniczych. Pobudza trawienie, wpiera walkę z cukrzycą, otyłością, miażdżycą, nadciśnieniem, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, pomaga w niestrawności. To tylko początek całej długiej listy. 😉 Dodatkowo zwiera potas, krzem, magnez, wapń, witaminy z grupy B, a także E, A, K.

Ocet jabłkowy ma nie tylko pozytywny wpływ na Twój organizm. To doskonały środek czyszczący, odkamieniacz czy odplamiacz. 😉

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie, które warto znać!

Przepis na ocet jabłkowy

Składniki:

  • ok. 1 kg jabłek (najodpowiedniejsze będą renety, malinówki czy antonówki),
  • 1 l wody (przefiltrowanej i przegotowanej),
  • 5 łyżek cukru lub miodu.
  1. Pokrój jabłka na małe kawałki. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych. Możesz także wykorzystać skórki i reszki, które zostały Ci z przygotowywania ciasta czy dżemu.
  2. Owoce umieść w słoju.
  3. Cukier lub miód rozpuść w wodzie i miksturę wlej do słoja. Ważne jest, aby płyn przykrył dokładnie wszystkie jabłka.
  4. Słoik nakryj gazą i zabezpiecz gumką lub sznurkiem. Odstaw go w ciemne i ciepłe miejsce.
  5. Codziennie mieszaj jabłka drewnianą łyżką. Kiedy owoce staną się brązowe i nie będzie już piany, możesz zrezygnować z mieszania.
  6. Ocet będzie gotowy po upływie miesiąca. Po tym czasie przecedź go przez sitko bądź gazę i pozostaw jeszcze na kilka dni w chłodnym miejscu (musi mieć czas na sklarowanie się).
  7. Ocet jabłkowy powinien być mętny i mieć żółtawy kolor.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Bezpieczne jest spożywanie 1-2 łyżek octu każdego dnia. Możesz go dodawać do zup, sosów, dressingów czy koktajli. Oczywiście nie ma także przeciwskazań, aby go pić. Do szklanki letniej wody wlej 1-2 łyżki octu. Możesz dodać także trochę miodu. Taką miksturę należy wypić rano (na czczo), ok. 20 minut przed śniadaniem. Dla smaku możesz również dodać pół łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu. Nie pij natomiast octu przed snem. Wówczas nabawisz się tylko refluksu lub podrażnienia przełyku.

Robiłeś kiedykolwiek ocet jabłkowy?

Samodzielnie zrobiona nalewka i syrop z czarnego bzu pomogą przetrwać zimę. Proste przepisy dla każdego

Kuchenne triki

 
Źródła: super-racjonalni.pl

Wybrane dla Ciebie

17 osób, które dzielnie walczyły na kuchennym froncie, ale ostatecznie musiały ogłosić kapitulację

Podczas gotowania może się wiele przydarzyć. Czasami zawodzą sprzęty kuchenne, a innym razem jedzenie stawia opór i postanawia spłatać psikusa. Poznaj ludzi, którzy dzielnie walczyli na kuchennym froncie, ale ostatecznie musieli złożyć broń. 😉 1. Sernik skończył żywot na podłodze 2. Kiedy ktoś chciałby bardzo towarzyszyć Ci podczas posiłku 3. Indyk z dużą zawartością węgla […]

7 produktów spożywczych, których nie należy myć. Lepiej oszczędzić im kontaktu z wodą

Pokutuje zgubne przekonanie, że każdy produkt spożywczy należy koniecznie umyć. Niestety nie jest to prawdą, a mycie niektórych pokarmów może wyrządzić więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Przekonaj się jakich produktów nie należy myć. 1. Ryby Mycie surowych ryb pod bieżącą wodą nie usunie drobnoustrojów. Wręcz przeciwnie, płyn sprawi, że z łatwością osiądą na Twoich ubraniach, […]

20 obłędnie wyglądających potraw, które sprawią, że podczas jedzenia każdemu będą się trzęsły uszy

Najpierw jemy oczami. Dlatego estetycznie wyglądające dania bez trudu skuszą każdego miłośnika dobrej kuchni. Kolorowe tarty, finezyjne tory czy dekoracyjnie podane smażone potrawy łechcą kubki smakowe. Obejrzyj kulinarną galerię i zdecyduj, które danie zjadłbyś w pierwszej kolejności. 😉 1. Oszałamiający tort borówkowy 2. Pistacjowe kryształy 3. Smok poleca się na obiad 4. Domek z piernika […]

12 kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie. Każdy powinien je poznać!

Warto ułatwiać sobie życie w kuchni tak bardzo, jak to tylko możliwe. Poniższe 12 trików pozwoli Ci łatwiej, szybciej i wygodniej przygotować wiele rzeczy, które zwykle zajmowały „odrobinkę” więcej czasu.

Trik z mlekiem zmieni myślenie każdego miłośnika ziemniaków. Oto patent na idealne puree

Ziemniaki lubi chyba każdy. Często goszczą na polskim stole i są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego schabowego. Jednak od czasu do czasu można zmienić sposób ich podania. via GIPHY Zmodyfikowany przepis Alternatywą dla tłuczonym ziemniaków jest puree. Ma kremową konsystencję, która idealnie pasuje do mięs czy zapiekanek. Przepisy mówią, ze najpierw należy ugotować ziemniaki w wodzie, […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]