NewsyTej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz

Tej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz

Tej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz
30.09.2021 13:13

Niekwestionowanymi królami jesieni są jabłka. Wówczas na rynku pojawia się ich najwięcej. W tym roku, oprócz szarlotek i konfitur, pokuś się o zrobienie domowego octu jabłkowego.

Priscilla Du Preez/unsplash
Priscilla Du Preez/unsplash

Ocet na stół

Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem. Taka mikstura miała zwalczać przeziębienie i kaszel. Ocet jabłkowy ma moc właściwości leczniczych. Pobudza trawienie, wpiera walkę z cukrzycą, otyłością, miażdżycą, nadciśnieniem, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, pomaga w niestrawności. To tylko początek całej długiej listy. ;) Dodatkowo zwiera potas, krzem, magnez, wapń, witaminy z grupy B, a także E, A, K.

Towfiqu barbhuiya/unsplash
Towfiqu barbhuiya/unsplash

Ocet jabłkowy ma nie tylko pozytywny wpływ na Twój organizm. To doskonały środek czyszczący, odkamieniacz czy odplamiacz. ;)

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie, które warto znać!

genialne
genialne

Przepis na ocet jabłkowy

Składniki:

  • ok. 1 kg jabłek (najodpowiedniejsze będą renety, malinówki czy antonówki),
  • 1 l wody (przefiltrowanej i przegotowanej),
  • 5 łyżek cukru lub miodu.
pinterest
pinterest
  1. Pokrój jabłka na małe kawałki. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych. Możesz także wykorzystać skórki i reszki, które zostały Ci z przygotowywania ciasta czy dżemu.
  2. Owoce umieść w słoju.
  3. Cukier lub miód rozpuść w wodzie i miksturę wlej do słoja. Ważne jest, aby płyn przykrył dokładnie wszystkie jabłka.
  4. Słoik nakryj gazą i zabezpiecz gumką lub sznurkiem. Odstaw go w ciemne i ciepłe miejsce.
  5. Codziennie mieszaj jabłka drewnianą łyżką. Kiedy owoce staną się brązowe i nie będzie już piany, możesz zrezygnować z mieszania.
  6. Ocet będzie gotowy po upływie miesiąca. Po tym czasie przecedź go przez sitko bądź gazę i pozostaw jeszcze na kilka dni w chłodnym miejscu (musi mieć czas na sklarowanie się).
  7. Ocet jabłkowy powinien być mętny i mieć żółtawy kolor.
pinterest
pinterest

Jak stosować ocet jabłkowy?

Bezpieczne jest spożywanie 1-2 łyżek octu każdego dnia. Możesz go dodawać do zup, sosów, dressingów czy koktajli. Oczywiście nie ma także przeciwskazań, aby go pić. Do szklanki letniej wody wlej 1-2 łyżki octu. Możesz dodać także trochę miodu. Taką miksturę należy wypić rano (na czczo), ok. 20 minut przed śniadaniem. Dla smaku możesz również dodać pół łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu. Nie pij natomiast octu przed snem. Wówczas nabawisz się tylko refluksu lub podrażnienia przełyku.

pinterest
pinterest

Robiłeś kiedykolwiek ocet jabłkowy?

Samodzielnie zrobiona nalewka i syrop z czarnego bzu pomogą przetrwać zimę. Proste przepisy dla każdego

Obraz

Kuchenne triki

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także