×

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata.

Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla Was kilka cennych wskazówek szefów kuchni, które z pewnością okażą się pomocne w kuchni.

Soczyste mięso

Baked meat

Mięso bardzo łatwo jest przesuszyć, jednak by tego uniknąć, umieść je w solance. Wystarczą 3 szklanki wody, ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Mięso w solance włóż na chwilę do lodówki. Godzina wystarczy na 1 kg mięsa, jednak zależy to również od jego grubości. Pamiętaj jednak, by nie pozostawiać go dłużej niż 8 godzin.

Najlepsze naleśniki

Wystarczy, że do ciasta na naleśniki dodasz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto będzie puszyste i znacznie lepsze. Innym sposobem jest dodanie gazowanej wody 🙂

Przyprawy

Spice

Znacznie lepszy aromat przypraw otrzymasz wrzucając je na patelnię. Opiekaj je na średnim ogniu do uzyskania zapachu. Później za pomocą moździerza stwórz własną mieszankę.

Ziemniaczane puree

Puree KFC

By przygotować idealne puree, dodaj odrobinę śmietany i masła. Jednak przed tłuczeniem ziemniaków, pamiętaj, by dokładnie je osuszyć.

Idealny stek

Steak

Nie smaż kawałka mięsa, które właśnie zostało wyciągnięte z lodówki. Poczekaj 1 lub 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso będzie się smażyć równomiernie, gdyż pozbędziesz się całej wilgoci. Bez względu jak wysmażone steki lubisz, zawsze będą doskonałe.

13 sekretnych trików, z których korzystają profesjonalni szefowie kuchni

Lekkie ciasto

pixabay.com

Idealne ciasto możesz zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że masło będzie miało temperaturę pokojową.

Ryba z delikatną skórką

Grilled Haddock

Zanim zaczniesz smażyć lub grillować rybę, posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Dodaj odrobinę soli i idealna ryba gotowa. Przed jedzeniem możesz doprawić ją sokiem z cytryny dla lepszego smaku.

Cukier nie tylko słodki

sugar shower

Cukier może być przyprawą, zupełnie jak sól. Odrobina dodana do potrawy, poprawi i wydobędzie jej smak.

Jajka sadzone

Fried Egg

Pół łyżki masła dokładnie roztop na patelni, uważaj jednak, by nie zaczęło skwierczeć. Rozbij jajko i smaż przez 4 minuty. Teraz odrobina soli i gotowe.

Nie bój się czosnku

Garlic

Jeśli obawiasz się nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie, wystarczy dodać odrobinę jego soku. Unikniesz silnego aromatu, a mimo to jego smak będzie wyczuwalny.

Chrupiący chleb

Bread everywhere

Jeśli jesteś miłośnikiem domowego chleba, ta porada jest dla ciebie. Podczas pieczenie chleba, umieść w piekarniku miskę z wodą. Para zrobi swoje. Chleb będzie idealnie wypieczony, a skórka chrupiąca.

Idealnie kremowa zupa

soup

Zanim zaczniesz gotować zupę-krem, podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody lub bulionu. Smażenie doprowadzi do karmelizacji cukru w warzywach i poprawi ich smak. Warto zapamiętać tę sztuczkę także podczas przygotowywania gulaszu z warzywami.

Jak podobają Ci się te kulinarne sztuczki? Daj nam znać który jest Twoim ulubionym!

 

Wybrane dla Ciebie

Sprawdzone triki ułatwiające pieczenie ciast. Z nimi każde wielkanocne ciasto będą pyszne

Z pieczeniem jest trochę jak ze śpiewaniem, w końcu cytując klasyka: „śpiewać każdy może, czasem lepiej a czasem gorzej”. Dlatego nie przejmuj się, gdy za pierwszym razem nie wyjdzie Ci dany przepis. Warto wiedzieć jakich błędów nie popełniać i co poprawić. Poniższe triki ułatwią Ci pieczenie ciast i pysznych ciasteczek, kto wie może wypróbujesz je […]

Jak zrobić puszysty biszkopt? Za każdym razem wyjdzie idealnie

Zrobienie biszkoptu dla wielu osób kojarzy się z zadaniem nie do wykonania. Jednak czy upieczenie wysokiego biszkoptu faktycznie jest takie trudne? Jak zrobić puszysty biszkopt? Sprawdź ten przepis oraz triki, które sprawdzą się podczas przygotowania biszkoptu! Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, jednak nie każdy lubi całymi dniami przesiadywać w […]

11 produktów spożywczych, które do tej pory większość z nas jadła w niewłaściwy sposób

Obecnie zdecydowanie częściej niż w przeszłości, staramy się zwracać uwagę na to co jemy i jakiej jakości żywność ląduje na naszych stołach. Często jednak nie doceniamy lub ignorujemy fakty dotyczące prawidłowego jedzenia niektórych produktów. Czy na pewno w dobry sposób przygotowujesz szparagi, jogurty, fasolę czy truskawki? Może się okazać, że sporo produktów traktujemy w niewłaściwy […]

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

Każdy z nas ciągle się uczy w kuchni wielu nowych rzeczy. Wiem, że niektóre osoby są już wytrawnymi kucharzami, ale są wśród nas i osoby, które zawsze jeszcze mogą się czegoś dowiedzieć. Czasami detale decydują o tym, dana potrawa jest lepsza albo zdrowsza od innej. Przeczytaj więc te porady, może którąś wykorzystasz przy najbliższej okazji […]

20 genialnych gadżetów, które kupisz w sieci. Większość z nich kosztuje mniej niż 20 zł

Jeśli wydaje Ci się, że wszystko już widziałeś i wszystko zostało już wynalezione, to możesz się poważnie mylić! Ludzie ciągle tworzą nowe produkty, które swoją innowacyjnością maja ułatwiać codzienne obowiązki, a co może być lepszego niż kuchenne gadżety, które wyręczą Cię w perfekcyjnym podzieleniu awokado lub nożom idealnych do smarowania tostów? Poniżej prezentujemy X kuchennych […]

12 sposobów na zaprzestanie marnowania wody w kuchni. Domowy budżet odetchnie pełną piersią

Naukowcy szacują, że przy obecnym szybkim rozwoju cywilizacyjnym oraz zmianach zachodzących w środowisku, już w 2050 roku mogą zupełnie zniknąć zasoby słodkiej wody na Ziemi. Dlatego tak istotne jest rozsądne gospodarowanie  i wypracowanie dobrych nawyków. Oszczędzanie wody w kuchni jest prostsze niż myślisz. Twój domowy budżet i nasza planeta będą Ci wdzięczne. 😉 Jak przestać […]