×
Wirtualna Polska

Przygotowuję obiady w zmywarce i oszczędzam. Metodę „sous-vide” stosują też najwięksi mistrzowie kuchni

Gotowanie w zmywarce z każdym rokiem ma coraz więcej zwolenników. To dość kontrowersyjna metoda, która pomoże przyrządzić ciekawy posiłek.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowywanie potraw w zmywarce opiera się na metodzie sous vide. To nic innego jak gotowanie żywności, którą wcześniej pakujemy w torebki próżniowe. Dzięki temu danie możemy przygotować na parze lub w wodzie. Ta metoda została opracowana w 1970 roku przez francuskiego kucharza. Cały proces gotowania odbywa się w niskich temperaturach i trwa kilka godzin.

Gotowanie w zmywarce, fot. Freepik

Gotowanie w zmywarce, fot. Freepik

Dwie metody na gotowanie w zmywarce

Na podobnej zasadzie można spróbować przyrządzić posiłek w zmywarce. Faktycznie jest to rzecz dość niespotykana, ale ostateczny rezultat z pewnością Cię zaskoczy. Mięso gotowane w zmywarce zachowuje delikatną strukturę i otrzymuje ciekawy smak. Jednak na początku rozważ pewną kwestię.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • Gotujesz w zmywarce tylko wtedy, kiedy nie wkładasz do niej brudnych naczyń.
  • Przyrządzasz potrawy podczas zmywania naczyń. Tutaj istnieje ryzyko, że nie zabezpieczysz dobrze żywności i detergenty mogą dostać się do jedzenia.

Ten drugi patent sprawia, że oszczędzasz wodę oraz prąd. I co ciekawe, w zmywarce możesz też pasteryzować słoiki.

Co można gotować w zmywarce?

Do przygotowywania dań w zmywarce idealnie nadają się przede wszystkim te produkty, które normalnie gotujemy w wodzie. Bez obaw możesz więc zapakować w plastikowy woreczek i włożyć do zmywarki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • ryby (szczególnie łososia),
  • owoce morza,
  • mięso (szczególnie drób),
  • kasze,
  • niektóre owoce,
  • niektóre warzywa (brokuły, kalafior, szparagi),
  • jajka.

Natomiast nie próbuj wkładać do zmywarki twardych produktów (np. ziemniaki czy buraki).

Gotowanie w zmywarce, fot. Freepik

Gotowanie w zmywarce, fot. Freepik

 

Przed umieszczeniem żywności w zmywarce, właściwie ją zabezpiecz. Możesz poszczególne składniki włożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Oczywiście dobrze sprawdzą się też plastikowe woreczki pozbawione powietrza oraz folia aluminiowa (można nią szczelnie owinąć mięso).

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na jajka ze zmywarki

Każde jajko umieść w dwóch plastikowych woreczkach. Upewnij się, że nie ma w nich powietrza i dobrze je zabezpiecz (możesz posłużyć się gumkami recepturkami). Wszystko po to, aby nie dostała się do nich woda. Następnie woreczki połóż w górnym koszu zmywarki i włącz urządzenie.

Przeczytaj również: Zawsze zostawiam rolkę po ręczniku kuchennym. Jej druga funkcja jest wciąż niedoceniana

Triki dzięki którym najlepiej wykorzystasz możliwości Twojej zmywarki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Może Cię zainteresować