PoradyPrzygotowuję obiady w zmywarce i oszczędzam. Metodę „sous-vide” stosują też najwięksi mistrzowie kuchni

Przygotowuję obiady w zmywarce i oszczędzam. Metodę „sous-vide” stosują też najwięksi mistrzowie kuchni

Gotowanie w zmywarce, fot. Freepik
Gotowanie w zmywarce, fot. Freepik
21.03.2023 09:56

Gotowanie w zmywarce z każdym rokiem ma coraz więcej zwolenników. To dość kontrowersyjna metoda, która pomoże przyrządzić ciekawy posiłek.

Przygotowywanie potraw w zmywarce opiera się na metodzie sous vide. To nic innego jak gotowanie żywności, którą wcześniej pakujemy w torebki próżniowe. Dzięki temu danie możemy przygotować na parze lub w wodzie. Ta metoda została opracowana w 1970 roku przez francuskiego kucharza. Cały proces gotowania odbywa się w niskich temperaturach i trwa kilka godzin.

Obraz

Dwie metody na gotowanie w zmywarce

Na podobnej zasadzie można spróbować przyrządzić posiłek w zmywarce. Faktycznie jest to rzecz dość niespotykana, ale ostateczny rezultat z pewnością Cię zaskoczy. Mięso gotowane w zmywarce zachowuje delikatną strukturę i otrzymuje ciekawy smak. Jednak na początku rozważ pewną kwestię.

  • Gotujesz w zmywarce tylko wtedy, kiedy nie wkładasz do niej brudnych naczyń.
  • Przyrządzasz potrawy podczas zmywania naczyń. Tutaj istnieje ryzyko, że nie zabezpieczysz dobrze żywności i detergenty mogą dostać się do jedzenia.

Ten drugi patent sprawia, że oszczędzasz wodę oraz prąd. I co ciekawe, w zmywarce możesz też pasteryzować słoiki.

Co można gotować w zmywarce?

Do przygotowywania dań w zmywarce idealnie nadają się przede wszystkim te produkty, które normalnie gotujemy w wodzie. Bez obaw możesz więc zapakować w plastikowy woreczek i włożyć do zmywarki:

  • ryby (szczególnie łososia),
  • owoce morza,
  • mięso (szczególnie drób),
  • kasze,
  • niektóre owoce,
  • niektóre warzywa (brokuły, kalafior, szparagi),
  • jajka.

Natomiast nie próbuj wkładać do zmywarki twardych produktów (np. ziemniaki czy buraki).

Obraz

Przed umieszczeniem żywności w zmywarce, właściwie ją zabezpiecz. Możesz poszczególne składniki włożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Oczywiście dobrze sprawdzą się też plastikowe woreczki pozbawione powietrza oraz folia aluminiowa (można nią szczelnie owinąć mięso).

Przepis na jajka ze zmywarki

Każde jajko umieść w dwóch plastikowych woreczkach. Upewnij się, że nie ma w nich powietrza i dobrze je zabezpiecz (możesz posłużyć się gumkami recepturkami). Wszystko po to, aby nie dostała się do nich woda. Następnie woreczki połóż w górnym koszu zmywarki i włącz urządzenie.

Triki dzięki którym najlepiej wykorzystasz możliwości Twojej zmywarki

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także