Sprawdzony trik babć sprawi, że mleko nie będzie przywierać do garnka

W moim domu często grzeje się mleko – ja uwielbiam je pić, a moje dzieci jeść razem z płatkami, niestety bardzo często po opróżnieniu garnka na spodzie widzę biały nalot, który trudno usunąć. Tobie też się to przytrafia?

Mleczny osad to nic innego jak białka mleka, które w wysokiej temperaturze krzepną i przywierają do rozgrzanego dna metalu

Sprawdzony trik babć sprawi, że mleko nie będzie przywierać do garnka
Udostępnijyoutube.com

Zbyt długi czas gotowania lub zbyt wysoka temperatura mogą sprawić, że osad przypali się, z garnka będzie ciężko usunąć brud, a mleko zyska nieprzyjemny posmak metalu. Okazuje się jednak, że te wszystkie nieprzyjemne rzeczy, nie będą mieć miejsca jeśli skorzystasz z poniższych sposobów.

Babciny trik z wodą

Sprawdzony trik babć sprawi, że mleko nie będzie przywierać do garnka
Udostępnijyoutube.com

Dawniej dziwiłam się, że przed zagotowaniem mleka moja babcia zalewała naczynie zimną wodą okazuje się jednak, że ten sposób jest bardzo przydatny. Po przepłukaniu garnka, należy zostawić niewielką ilość wody na dnie (około 2 łyżki) i postawić naczynie na kuchence. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy ją wylać i nalać do środka mleko.

Natłuść garnek olejem

Sprawdzony trik babć sprawi, że mleko nie będzie przywierać do garnka
Udostępnijyoutube.com

Druga metoda polega na natłuszczeniu dna garnka olejem. Na ręcznik papierowy nanieś niewielką ilość tłustego produktu i przetrzyj naczynie. Najlepiej jeśli posłużysz się np. olejem słonecznikowym lub rafinowanym rzepakowym (czyli takim, który ma neutralny smak). Ten sposób został przetestowany przez redaktorów portalu „Cooks Illustrated”, którzy twierdzą, że olej skutecznie eliminuje proces powstawania mlecznego nalotu.

Te rozwiązania pomogą Ci zwalczyć problem przywierającego mleka i wyeliminują metaliczny posmak!

A Ty jak radzisz sobie z przywierającym mlekiem?