PoradyDomowe trikiUżyj wody gazowanej podczas robienia omletów. Danie zawsze wyjdzie idealnie puszyste

Użyj wody gazowanej podczas robienia omletów. Danie zawsze wyjdzie idealnie puszyste

Użyj wody gazowanej podczas robienia omletów. Danie zawsze wyjdzie idealnie puszyste
Monika
18.09.2019 11:19, aktualizacja: 18.09.2019 12:25

Kanapki na śniadanie szybko się nudzą, dlatego częstą ich alternatywą są omlety. Nie zawsze wychodzą takie piękne i puszyste jak w Internecie, ale wiemy, jak temu zaradzić.

Pozornie łatwe zadanie

Omlet jest jednym z najpopularniejszych dań przyrządzanych z jajek. Można go jeść w wersji wytrawnej lub na słodko. Najważniejsze, aby omlet był puszysty, co z pozoru wydaje się być łatwym zadaniem. Jednak każdy, kto chociaż raz samodzielnie robił to danie wie, że trudno przyrządzić idealny omlet.

Sekretny składnik

Co więc zrobić, aby omlet nie opadł? Tajemnica tkwi w jednym ze składników, który jest często pomijany, a który gwarantuje, że omlet będzie pyszny i lekki. Dodatek, który sugerujemy jest powszechnie dostępny i znany każdemu z nas.

Przepis na puszystego omleta

Potrzebne będą następujące składniki:

- 2 jajka

- szczypta soli

- 3/4 łyżki oleju kokosowego

- 2 łyżki mąki (pszennej lub razowej)

- łyżka mleka (wtedy omlet będzie kremowy)

- 2 łyżki wody gazowanej (TAK! to jest ten tajemniczy składnik)

Sposób wykonania:

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do żółtek dolewamy wodę gazowaną i stopniowo dodajemy je do ubitej piany. Mąkę i opcjonalnie mleko dodajemy na samym końcu.

Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, a następnie wylewamy ciasto i smażymy około 3 minut z każdej strony. Przy obracaniu omleta bardzo pomocna będzie szeroka łopatka. Można też wyposażyć się w specjalną dwustronną patelnię.

Dzięki wodzie gazowanej omlet będzie puszysty

Danie nie zyska dodatkowych kalorii, lecz objętości i lekkości. Taki omlet można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Wybór dodatków należy wyłącznie do Ciebie i Twoich upodobań.

Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także