Ofiodon to jedyna ryba, która ma niebieskie mięso. Jak smakuje?
Ofiodon jest jedną z najbardziej nietypowych ryb na świecie, przede wszystkim z racji mięsa o lazurowo niebieskiej barwie. Mało kto miał okazję próbować jak smakuje.

To rzadko spotykana ryba, ceniona wśród wędkarzy za swój smak. Występuje na północnoamerykańskim zachodnim wybrzeżu od Alaski aż po Meksyk

Ofiodon osiąga zwykle rozmiar ok. 152 cm i wagę 59 kg, innymi słowy do małych nie należy. Żywi się m. in. mięsem innych ryb, które uciekają przed nią w popłochu

Ryba ta może mieć różne zabarwienie, wahające się zwykle pomiędzy odcieniami szarości, niebieskim i zielonkawą barwą

Tylko ok. 20% ofiodonów ma wyraziście niebieskie mięso, które wygląda niesamowicie

Ofiodony są bardzo smaczne, niestety ich niebieskie mięso traci swój odcień w trakcie gotowania

Według znawców w smaku najbardziej przypominają dorsza i halibuta, choć są od nich wyżej cenione

Jako bonus wstawiamy szkielet ofiodona. Prawda że jest przerażający?
Masz swoją ulubioną rybę?