Domowy gadżet, który znajduje się w każdej kuchni, może wywołać poważne zatrucia pokarmowe

Każdy z nas ma je ich kilka sztuk. Korzystały z nich nasze babcie, mamy, a teraz także i my. Domownicy często sięgają po nie, kiedy umyją naczynia czy ręce. Ściereczki kuchenne są niezbędne w wielu kuchniach, lecz jak dowodzą ostatnie badania, lepiej je wyrzucić!

Pułapka z bakteriami

Naukowcy z University of Mauritiusie przeprowadzili badania na blisko 100 materiałowych ścierkach wielokrotnego użytku, z których większość z nas na co dzień korzysta. Przez blisko miesiąc, każda ze ściereczek znajdowała się w kuchni, gdzie domownicy spokojnie wycierali w nie swoje ręce czy umyte naczynia. Po tym czasie naukowcy umieścili materiały pod mikroskopem. Wyniki badań okazały się szokujące.

Domowy gadżet, który znajduje się w każdej kuchni, może wywołać poważne zatrucia pokarmoweUdostępnij

Na połowie kuchennych ścierek znaleziono kilka potencjalnie szkodliwych bakterii, w tym bakterię E.coli (pochodzące głównie z odchodów). Oprócz niej na kilku sztukach odkryto enterokoki oraz Staphylococcus epidermidis czyli bakterię wywołującą gronkowca. Jeśli któraś z nich dostałaby się do ludzkiego pokarmu mogłaby wywołać poważne zakażenia przewodu pokarmowego.

Najwięcej bakterii u…

Ścierki które znalazły się w rodzinach wielopokoleniowych oraz domach, w których spożywa się dużą ilość mięsa, zawierały więcej bakterii niż pozostałe ściereczki. Dodatkowo materiał, który był wilgotny (niedosuszony) przyczyniał się do większego wzrostu i rozwoju bakterii. Dlatego jeśli w swoim domu używasz tej samej ścierki do wycierania blatów, talerzy oraz rąk powinieneś wiedzieć, że konieczne jest dokładne wysuszenie ścierek oraz ich częsta wymiana.

Domowy gadżet, który znajduje się w każdej kuchni, może wywołać poważne zatrucia pokarmoweUdostępnij

Aby nasza rodzina była bezpieczna należy regularnie wymieniać materiałowe ściereczki. W badaniu zostały wykorzystane ścierki, które były używane przez miesiąc. Zaleca się wymienianie ich znacznie częściej tj. po dwóch tygodniach. Jeśli używasz ściereczki z mikrofibry wymieniaj raz na tydzień.

Oprócz tego rozdziel ścierki do konkretnych czynności. Jedna powinna być przeznaczona do wycierania rąk, inna do starcia blatów, a jeszcze inna do wysuszenia naczyń. Dodatkowo ważne jest pranie ścierek w odpowiedniej temperaturze – 60 stopni Celsjusza powinno wystarczyć, jednak najlepiej wygotować je w 90 stopniach. Jeśli jednak jesteś osobą, która nie ma czasu pamiętać o tak częstej wymianie materiałowych ściereczek, bezpieczniej będzie jeśli będziesz korzystać z jednorazowych ręczników papierowych.