×

17 sekretów kulinarnych, dzięki którym smak potraw to czysta ambrozja

Babcia piecze najlepsze ciasto drożdżowe? Puree ziemniaczane wujka jest czystą ambrozją? Czasami dodatek tajemniczego składnika to konkretnego dania czyni je o wiele smaczniejszym. Poznaj sekrety kulinarne, którymi podzielili się  w Internecie miłośnicy gotowania.

1. Kawa do ciasta

Do czekoladowych wypieków zawsze dodaję odrobinę kawy (zwłaszcza wtedy, kiedy używam taniej czekolady). Dzięki temu smak ciasta jest głębszy. Znajomi kochają moje brownie. 😉

azerbaijan_stockers/freepik

2. Sól do czekolady

Do gorącej czekolady dodaję zwykle szczyptę soli, dobrej soli. Dzięki temu napój wydaje się być bardziej czekoladowy. 😉

rawpixel.com/freepik

3. Zamrożone banany

Do robienia chlebka bananowego używam przejrzałych bananów. Najpierw je zamrażam, a przed pieczeniem wyjmuję z lodówki. Mrożone banany są słodsze, chociaż sama nie wiem jak to się dzieje. 😉

user15042191/freepik

4. Cytryna do wywaru

Do rosołu dodaję trochę soku z cytryny. Sprawia to, że bulion ma jasną barwę i pięknie prezentuje się na talerzu.

freepik

5. Wędzona papryka królową przypraw

Wędzona papryka jest doskonałym dodatkiem do kapuśniaku i bigosu. Nada dymnego posmaku naprawdę wielu daniom (z mięsa, fasoli, ryb).

pinterest

6. Pożegnanie ze skrobią

Do zagęszczenia gulaszu używam płatków ziemniaczanych. Już dawno pożegnałem się ze skrobią ziemniaczaną.

freepik

7. Patent na żurek

Zalewą po ogórkach kiszonych wzbogacam smak żurku, chłodnika, sosu do mięsa czy sałatki z kurczaka. Nikt jeszcze nie odgadł jaki jest sekret mojego wielkanocnego żurku. 😉

nikitabuida/freepik

8. Sałatka na gorąco

Mój patent na sałatkę makaronową. Do jeszcze gorącego makaronu dodaję pokrojone w kostkę salami. Dzięki temu z mięsa wytopi się tłuszcz, który podbije smak.

timolina/freepik

9. Zamiennik orzechów

Orzechy do przygotowania pesto się drogie. Zamiast nich stosują ugotowaną komosę ryżową, która ma orzechowy posmak.

KamranAydinov/freepik

10. Moczony makaron

Kiedy chcę, aby makaron szybciej się ugotował, to najpierw moczę go przez kilka godzin w wodzie.

tetenio/freepik

11. Tajny składnik gulaszu

Masło orzechowe dodane do gulaszu lub chilli con carne, nadaje potrawie ziemisty smak. Pierwszy raz pokazał mi ten sposób mój mąż. 😉

atlascompany/freepik

12. Leniwe ciasto

Każdy kiedyś piekł ciasto z gotowej mieszanki. Aby było smaczniejsze jako płyn dodaję mleko i wbijam jeszcze dodatkowe jajko. To sposób mojej cioci, która usłyszała o nim od pani na poczcie. 😉

pinterest

13. Ekspresowa zupa pomidorowa

Mój sposób na awaryjną zupę pomidorową. W garnku łączę ze sobą drobiowy bulion oraz sos pomidorowy ze słoika. Moje dzieci uwielbiają to danie.

stockking/freepik

14. Beza bez jajek

Z wody, w której była w puszcze soczewica robię wegańską bezę. Wystarczy ubić ją razem z cukrem i upiec w piekarniku. Moja żona nie zorientowała się, że to beza bez jajek.;)

iljaest/freepik

15. Przyjaźń z anchois

Do wszystkich sosów (do makaronu, sałatek) dodaję trochę zmiażdżonym anchois. To czyni różnicę. 😉

pinterest

16. Migdałowy aromat do tostów

Do wszystkich moich wypieków dodają odrobinę ekstraktu z migdałów. Smaczniejsze czyni on zwłaszcza tosty francuskie.

timolina/freepik

17. Zamiennik sera

Mam uczulenie na laktozę. Zamiast tartego sera do makaronów używam płatków drożdżowym. Są bardzo serowe. 😉

miltsova/freepik

Jakie są Twoje kulinarne sekrety?

27 uroczych obrazków, które zostały zrobione na kawowej piance. Latte art w pełnej krasie

genialne

Patenty na serwowanie dań

Źródła: www.boredpanda.com

Może Cię zainteresować

zamknij