×

17 sekretów kulinarnych, dzięki którym smak potraw to czysta ambrozja

Babcia piecze najlepsze ciasto drożdżowe? Puree ziemniaczane wujka jest czystą ambrozją? Czasami dodatek tajemniczego składnika to konkretnego dania czyni je o wiele smaczniejszym. Poznaj sekrety kulinarne, którymi podzielili się  w Internecie miłośnicy gotowania.

1. Kawa do ciasta

Do czekoladowych wypieków zawsze dodaję odrobinę kawy (zwłaszcza wtedy, kiedy używam taniej czekolady). Dzięki temu smak ciasta jest głębszy. Znajomi kochają moje brownie. 😉

2. Sól do czekolady

Do gorącej czekolady dodaję zwykle szczyptę soli, dobrej soli. Dzięki temu napój wydaje się być bardziej czekoladowy. 😉

3. Zamrożone banany

Do robienia chlebka bananowego używam przejrzałych bananów. Najpierw je zamrażam, a przed pieczeniem wyjmuję z lodówki. Mrożone banany są słodsze, chociaż sama nie wiem jak to się dzieje. 😉

4. Cytryna do wywaru

Do rosołu dodaję trochę soku z cytryny. Sprawia to, że bulion ma jasną barwę i pięknie prezentuje się na talerzu.

5. Wędzona papryka królową przypraw

Wędzona papryka jest doskonałym dodatkiem do kapuśniaku i bigosu. Nada dymnego posmaku naprawdę wielu daniom (z mięsa, fasoli, ryb).

6. Pożegnanie ze skrobią

Do zagęszczenia gulaszu używam płatków ziemniaczanych. Już dawno pożegnałem się ze skrobią ziemniaczaną.

7. Patent na żurek

Zalewą po ogórkach kiszonych wzbogacam smak żurku, chłodnika, sosu do mięsa czy sałatki z kurczaka. Nikt jeszcze nie odgadł jaki jest sekret mojego wielkanocnego żurku. 😉

8. Sałatka na gorąco

Mój patent na sałatkę makaronową. Do jeszcze gorącego makaronu dodaję pokrojone w kostkę salami. Dzięki temu z mięsa wytopi się tłuszcz, który podbije smak.

9. Zamiennik orzechów

Orzechy do przygotowania pesto się drogie. Zamiast nich stosują ugotowaną komosę ryżową, która ma orzechowy posmak.

10. Moczony makaron

Kiedy chcę, aby makaron szybciej się ugotował, to najpierw moczę go przez kilka godzin w wodzie.

11. Tajny składnik gulaszu

Masło orzechowe dodane do gulaszu lub chilli con carne, nadaje potrawie ziemisty smak. Pierwszy raz pokazał mi ten sposób mój mąż. 😉

12. Leniwe ciasto

Każdy kiedyś piekł ciasto z gotowej mieszanki. Aby było smaczniejsze jako płyn dodaję mleko i wbijam jeszcze dodatkowe jajko. To sposób mojej cioci, która usłyszała o nim od pani na poczcie. 😉

13. Ekspresowa zupa pomidorowa

Mój sposób na awaryjną zupę pomidorową. W garnku łączę ze sobą drobiowy bulion oraz sos pomidorowy ze słoika. Moje dzieci uwielbiają to danie.

14. Beza bez jajek

Z wody, w której była w puszcze soczewica robię wegańską bezę. Wystarczy ubić ją razem z cukrem i upiec w piekarniku. Moja żona nie zorientowała się, że to beza bez jajek.;)

15. Przyjaźń z anchois

Do wszystkich sosów (do makaronu, sałatek) dodaję trochę zmiażdżonym anchois. To czyni różnicę. 😉

16. Migdałowy aromat do tostów

Do wszystkich moich wypieków dodają odrobinę ekstraktu z migdałów. Smaczniejsze czyni on zwłaszcza tosty francuskie.

17. Zamiennik sera

Mam uczulenie na laktozę. Zamiast tartego sera do makaronów używam płatków drożdżowym. Są bardzo serowe. 😉

Jakie są Twoje kulinarne sekrety?

27 uroczych obrazków, które zostały zrobione na kawowej piance. Latte art w pełnej krasie

Patenty na serwowanie dań

 
Źródła: www.boredpanda.com

Wybrane dla Ciebie

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]

7 produktów spożywczych, których nie należy myć. Lepiej oszczędzić im kontaktu z wodą

Pokutuje zgubne przekonanie, że każdy produkt spożywczy należy koniecznie umyć. Niestety nie jest to prawdą, a mycie niektórych pokarmów może wyrządzić więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Przekonaj się jakich produktów nie należy myć. 1. Ryby Mycie surowych ryb pod bieżącą wodą nie usunie drobnoustrojów. Wręcz przeciwnie, płyn sprawi, że z łatwością osiądą na Twoich ubraniach, […]

11 życiowych trików, które wydają się dziwne dopóki ich nie przetestujesz

Trzeba przyznać, że wszelkiego rodzaju triki były znane już naszym babciom czy prababciom, jednak dopiero w dobie internetu świat oszalał na ich punkcie. Teraz możemy każdy nowy pomysł przekazać innym. Nic dziwnego, w końcu życiowe sztuczki służą oszczędzaniu czasu i pieniędzy, a chyba wiadomo, że każdemu zawsze zależy na tych dwóch czynnikach. Są jednak pewne […]

15 prostych i skutecznych sztuczek kuchennych pomocnych w wielu sytuacjach

Mam dziś dla Was 15 trików, które wiele ułatwią Wam w kuchni. Są nie tylko proste, ale i tanie, a także skuteczne. Ciekawi jakie? #1 Wykończenie ciasta Do ładnego i interesującego wykończenia ciasta możesz użyć pereł lub korkociągu. Takie rozwiązanie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. #2 Folia na banany Jeżeli zawiniesz łodygi bananów folią […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]