×

Najgorszy majonez na Wielkanocny stół. Lepiej go nie kupować!

Sztandarowym, wielkanocnym daniem są jajka podawane na różne sposoby. Jako dodatek do nich sięgamy zwykle po majonez. Czy wiesz, który wybrać ze sklepowej półki, aby był najlepszy?

Wielkanoc majonezem stoi

W supermarketach słoiczków z  majonezem nie brakuje. Jednak skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Dlatego trzeba uważnie przestudiować etykiety i zdecydować się na ten, który zawiera naturalne składniki. Majonez bez sztucznych dodatków będzie zdecydowanie smaczniejszy i z pewnością zdrowszy. 😉 A w okresie Wielkanocy można pozwolić sobie na odrobinę grzesznej oraz kalorycznej przyjemności. 😉

Bez dodatków

Majonez powinien zawierać 70-80% tłuszczu i składać się z oleju, żółtek jaj, musztardy, białego octu winnego oraz przypraw. Inne składniki, nawet te naturalnego pochodzenia, nie są potrzebne. Wiele z nich zwyczajnie ma za zadanie zastąpić zmniejszoną ilość jajek bądź tłuszczu.

Majonezów z dodatkiem tych składników nie warto kupować

Guma guar (E412)

Pozyskiwana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragondoloba (rodzina bobowatych), która uprawiana jest głównie w Indiach. Unia Europejska dopuściła stosowanie tego składnika w przemyśle spożywczym, gdyż jest to dodatek naturalny. Guma guar pełni funkcję zagęstnika oraz stabilizatora.

Guma ksantanowa (E415)

To cukier złożony pozyskiwany z fermentacji cukru, który zawiera w sobie pszenica, kukurydza czy soja. Odznacza się dużą lepkością i jest doskonałym zagęstnikiem. Dodatkowo bardzo dobrze łączy wodę z tłuszczami i zapobiega ich rozwarstwieniu.

Sól wapniowo-disodowa (E385)

To produkt syntetyczny, który występuje pod postacią białego proszku bądź kryształków. Doskonale pochłania wilgoć i ma właściwości konserwujące. Kiedy producent majonezu chce oszczędzić na jajkach lub tłuszczu, to wówczas dodaje więcej wody oraz sól wapniowo-disodową. Dzięki temu produkt dużej utrzymuje świeżość oraz się nie rozwarstwia.

Sorbinian potasu (E202)

Ten sztucznie otrzymywany konserwant wydłuża termin przydatności do spożycia danego produktu. Ceniony jest za to, że nie ma smaku i obecnie jest powszechnie stosowany w branży spożywczej.

Benzoesan sodu (E211)

Konserwant wytwarzany sztucznie. Hamuje rozwój bakterii, pleśni, drożdży i sprawia, że majonez ma dłuższy termin przydatności do spożycia.

Skrobia modyfikowana (E1404-E1452)

Uzyskuje się ją z naturalnej skrobi obecnej w roślinach. Nadaje majonezowi właściwą gęstość i jest w stanie zastąpić część żółtek oraz oleju.

Jaja w proszku

Susz jajeczny jest tańszy i ma na celu zastąpienie świeżych żółtek jaj. Powstaje w specjalnych komorach, gdzie umieszcza się świeże jaja i poddaje je suszeniu za pomocą gorącego powietrza.

Robisz samodzielnie majonez czy kupujesz w sklepie?

21 genialnych gadżetów, które sprawią, że gotowanie stanie się najprzyjemniejszym zajęciem

Sprytne triki przydatne w kuchni

 

 
Źródła: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]

7 produktów spożywczych, których nie należy myć. Lepiej oszczędzić im kontaktu z wodą

Pokutuje zgubne przekonanie, że każdy produkt spożywczy należy koniecznie umyć. Niestety nie jest to prawdą, a mycie niektórych pokarmów może wyrządzić więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Przekonaj się jakich produktów nie należy myć. 1. Ryby Mycie surowych ryb pod bieżącą wodą nie usunie drobnoustrojów. Wręcz przeciwnie, płyn sprawi, że z łatwością osiądą na Twoich ubraniach, […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

17 sekretów kulinarnych, dzięki którym smak potraw to czysta ambrozja

Babcia piecze najlepsze ciasto drożdżowe? Puree ziemniaczane wujka jest czystą ambrozją? Czasami dodatek tajemniczego składnika to konkretnego dania czyni je o wiele smaczniejszym. Poznaj sekrety kulinarne, którymi podzielili się  w Internecie miłośnicy gotowania. 1. Kawa do ciasta Do czekoladowych wypieków zawsze dodaję odrobinę kawy (zwłaszcza wtedy, kiedy używam taniej czekolady). Dzięki temu smak ciasta jest […]

Gotowanie bez marnowania jest możliwe! Ikea stworzyła książkę z przepisami na dania z resztek

Każdego roku wyrzucamy 5 ton żywności. Okres izolacji i pandemii jeszcze nasilił to zjawisko, gdyż robiliśmy zbyt duże zakupy spożywcze. W efekcie nie byliśmy w stanie zjeść całego jedzenia i duża jego część trafiała do kosza na śmieci. Kanadyjska Ikea postanowiła walczyć z marnowaniem żywności. Stop marnowaniu żywności IKEA ScrapBook to zupełnie inna książka kucharska. […]