20 powodów, przez które już nigdy nie wyrzucisz skorupek po jajkach. Zdziwisz się, co można z nimi zrobić
Jajecznica, jajko na twardo lub na miękko – standardowe propozycje na śniadania. Co robisz ze skorupkami? Zapewne wyrzucasz i właśnie w tej chwili popełniasz błąd! Wyobraź sobie, że zaraz przedstawimy Ci 20 sposobów na ich wykorzystanie. Będziesz zaskoczony, ile zastosowań może mieć zwykła skorupka po jajku.
Oczywiście nie zapomnij ich zdezynfekować, przed podjęciem jakichkolwiek kroków. W tym celu możesz je najpierw wyczyścić, a później na 10 minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100°C.
1. Świece
Wypełnij skorupkę ciekłym woskiem, włóż knot i przytrzymaj chwilę aż wosk zastygnie.
2. Ostre noże
Wystarczy, że rozdrobnione skorupki zaczniesz ciąć nożem. Sam zobaczysz różnicę.
3. Białe pranie
Włóż skorupki do lnianego woreczka do pralki, gdy masz zamiar prać. Plamy momentalnie znikną z białych ubrań.
4. Kompost
Ogrodnicy – amatorzy powinni wiedzieć, że skorupki zawierają wiele składników mineralnych, dzięki którym rośliny rosną.
5. Maseczka na twarz
Należy roztłuc skorupkę w moździerzu, wymieszać z jednym białkiem i nałożyć na twarz. Zdrowa i jasna cera!
6. Środek czystości
Zgniecione skorupki wymieszane z wodą i mydłem pomogą Ci wyczyścić brudne garnki. Działa to jak naturalny materiał ścierny i środek do polerowania. Pamiętaj jednak o tym, aby nie czyścić delikatnych powierzchni.
7. Nawóz
Umieść skorupki w miejscu, gdzie chcesz coś wyhodować.
8. Przeciwko swędzeniu i owrzodzeniu
Jeśli podrażniłeś skórę lub bardzo Cię swędzi, skorupki umieść w occie jabłkowym i taką mieszankę połóż na problematyczne miejsca. Dezynfekuje i pomaga w gojeniu ran.
9. Rośliny
Włóż kiełki z ziemią do skorupek, na ich dnie zrób otwory, aby wydostawał się z nich nadmiar wody. Rośliny zaczynają kiełkować. Wówczas możesz je całe przesadzić lub wyciągnąć ze skorupek i umieścić w nowym miejscu.
10. Kawa
Aby kawa nie była tak gorzka, dodaj trochę sproszkowanych skorupek tuż przed parzeniem.
11. Przeciw ślimakom
Zapach skorupek i ich ostre krawędzie skutecznie odstraszą ślimaki.
12. Rośliny domowe
Sproszkowane skorupki umieszczone w konewce (którą podlewasz swoje rośliny) pomogą Ci w ich pielęgnacji.
13. Wapń
W łatwy sposób możesz zadbać o swoje zdrowie, gdy masz niedobór wapnia. Wystarczy, że sproszkujesz skorupki (wcześniej oczywiście wyczyszczone i przygotowane w piekarniku) i dodasz łyżeczkę do soków i koktajli.
14. Kreda
Jeśli chcesz zrobić frajdę dzieciom, sproszkuj skorupki, dodaj 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę gorącej wody i trochę barwnika spożywczego. Powinna wyjść Ci gęsta pasta, do której na sam koniec dodajesz barwnik. Umieszczasz mieszankę w małych formach (np. po mydle albo po czekoladzie) lub zawijasz dokładnie w rolkę po ręczniku papierowym. Po 3 dniach suszenia kreda jest gotowa.
15. Mocne paznokcie
Wymieszaj sproszkowaną skorupkę z lakierem do paznokci. To je wzmocni bez konieczności kupowania drogiej odżywki.
16. Gojenie ran
Cienka błona wewnątrz skorupki działa jak naturalny plaster.
17. Psie problemy
Jeśli chcesz zadbać o to, aby Twój pies nie miał biegunki, wymieszaj sproszkowane skorupki z jego karmą.
18. Przeciw zmarszczkom
Zamroź skorupki z niewielką ilością wody w formach kostek lodu. Smaruj później nimi twarz w celu zmniejszenia zmarszczek.
19. Pasta do zębów
Sprawi, że zęby będą bielsze i jednocześnie dostarczysz im wystarczającej ilości wapna i unikniesz próchnicy. Około 20g sproszkowanych skorupek wymieszaj z 2 łyżkami oleju kokosowego i 1 łyżką proszku do pieczenia aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie możesz dodać większą ilość oleju kokosowego. Trzymaj mieszankę w szkle. Za pomocą łyżeczki nakładaj pastę na szczoteczkę. Możesz do tego także dodać spożywczy olejek miętowy.
20. Pokarm dla kur
Jeśli posiadasz własne kury, bez problemu możesz karmić je właśnie skorupkami. Dostarczysz im tym samym wystarczającą ilość wapnia.