Jedzenie skorupek po jajkach jest bardzo zdrowe. Oto najlepszy sposób na przygotowanie ich
Niedzielny poranek praktycznie rzecz biorąc bez tego śniadania nie ma racji bytu: pomidory, chleb z masłem i najpyszniejsza na świecie jajecznica! Jakieś dodatki? Szczypiorek? Szynka? Wszystko w zależności od nastroju. Po takim śniadaniu wystarczy tylko wyrzucić skorupki do śmieci.


STOP!
Pokażemy Ci, co możesz z nimi zrobić i tym samym zadbać nie tylko o środowisko, ale i o swoje zdrowie.
Wszystko zaczyna się od tego...

Może o tym nie wiecie, ale skorupki zawierają 90% czystego wapnia, cennych minerałów, które są ważne dla naszych mięśni i kości. Udowodniły to przeprowadzone badania przez Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia.

Słusznie w Twojej głowie pojawia się teraz pytanie: "Jak w takim razie mam spożyć skorupkę?" W postaci sproszkowanej. Pokażemy Ci wszystko krok po kroku.
Krok 1:

Jeśli tylko to możliwe, skorzystaj z jajek jak najbardziej naturalnych i ze znanego źródła. 12 skorupek włóż do durszlaka i dokładnie opłucz je wodą. Zrób to porządnie, ale nie zniszcz membrany, która jest wewnątrz skorupki.
Krok 2:

Gdy już będą umyte, włóż je do dużego garnka, w którym będą gotowane. Usuwasz z nich bakterie i patogeny. Skorupki muszą być zakryte przez wodę.
Krok 3:

W tym samym czasie włącz piekarnik i rozgrzej go do 95 stopni Celsjusza.
Krok 4:

Wyciągnij skorupki z wrzącej wody i połóż je na chwilę na durszlaku. Połóż je później na blasze i włóż do piekarnika na 15 minut.
Krok 5:

Po upływie ustalonego czasu wyciągnij je - niech ostygną. Następnie należy je drobno zmielić. Można zrobić to w blenderze albo w młynku do kawy.
Krok 6:

Gotowy proszek można dodawać do jedzenia albo zrobić z niego napój i pić w czystej postaci. Codziennie pół łyżeczki, która odpowiada około 400 mg wapnia.

