Soda oczyszczona w kuchni. Przyda się, gdy będziesz gotować mięso albo parzyć kawę
Soda oczyszczona ma szerokie zastosowanie. Jest coraz bardziej doceniana, ponieważ jest łatwo dostępna, tania i skuteczna. Sprawdza się nie tylko w łazience i nie tylko przy sprzątaniu. Soda oczyszczona w kuchni używana jest często do gotowania.

Poniżej przedstawię 8 trików, które dzięki zastosowaniu sody oczyszczonej, ułatwią Wam gotowanie i polepszą smak potraw
#1 Soda oczyszczona w kuchni – zamiast proszku do pieczenia

Jeśli zabrakło Ci proszku do pieczenia, albo uznajesz go za niezdrowy, w wielu przepisach możesz zastąpić go sodą oczyszczoną. Zalecane proporcje: 1 łyżeczkę sody najlepiej zastąpić 2 łyżeczkami proszku.
Musisz jednak pamiętać, że aby zaczęła ona reagować, a wypieki z sodą rosnąć, konieczne jest dodanie również składników o kwaśnym odczynie, np:
– śmietany,
– maślanki
– masła,
– kwaśnych owoców,
– soku z cytryny lub pomarańczy,
– miodu,
– kakao,
– kawy.
#2 Soda oczyszczona w kuchni – zamiast drożdży

Jeśli nie masz drożdży, albo chcesz szybciej coś upiec – użyj sody oczyszczonej. Wystarczy, że wymieszasz w równych proporcjach sodę i kwasek cytrynowy, a następnie dodasz do ciasta tyle, ile miało być drożdży.
Po wymieszaniu wszystkich składników od razu wstaw ciasto do piekarnika, nie czekaj aż wyrośnie!
#3 Pulchne omlety

Rób je zgodnie z przepisem, ale na każde 3 jajka dodaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, dzięki temu omlety będą bardziej puszyste.
#4 Miękkie mięso

Wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej do gotowanego lub duszonego mięsa, a szybciej stanie się miękkie. Jeśli jeszcze bardziej chcesz skrócić czas gotowania, to wcześniej natrzyj mięso sodą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wypłucz je dokładnie i przyrządź tak, jak lubisz. Dzięki temu trikowi, przygotowanie mięsa będzie trwało krócej. W dodatku będzie ono delikatniejsze.
Najlepiej sprawdza się to w przypadku wołowiny.
#5 Gotowanie strączków z sodą

Często rośliny strączkowe wymagają wielogodzinnego namaczania w wodzie, a później długiego gotowania. Jednak wystarczy, że dodasz jedną łyżkę sody oczyszczonej do gotującej się fasoli, grochu, cieciorki lub innych strączków, a warzywa będą szybciej miękkie.
Poza tym, dzięki dodaniu sody oczyszczonej do gotowania, rośliny strączkowe będą łatwiej strawne.
#6 Soda oczyszczona w kuchni – zwalczanie przykrego zapachu

Kalafior jest zdrowy i pyszny, tylko ten zapach podczas gotowania… Na szczęście jest prosty sposób, aby zniwelować ten specyficzny aromat. Już 1 łyżeczka sody dodana do garnka z wodą, w której gotuje się kalafior, sprawi, że pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu w kuchni.
W dodatku, dzięki sodzie kalafior pozostanie śnieżnobiały.
#7 Zmniejsza kwasowość kawy

Jak zmniejszyć kwaskowatość kawy i poprawić jej smak i aromat? Oczywiście, dzięki dodaniu do filiżanki szczypty sody oczyszczonej. Wypróbuj ten trik, szczególnie jeśli zalewasz kawę sypaną zbyt gorącą wodą i przez to kawa ma kwaśny posmak.
#8 Domowa woda musująca

Wystarczy, że dodasz ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej do szklanki soku z cytrusów. Dzięki temu, stworzysz własny napój musujący.