Sposób na imprezę, czyli jak zrobić cytrynówkę?

Alkohol jest nieodłącznym elementem niemal każdej imprezy, niezależnie od jej rodzaju. Picie piwa w kulturze Polaków jest niemal tradycją – jednak trunek ten nie nadaje się na każdą okoliczność, a także nie każdy ma na nie w danej chwili ochotę. Alternatywą pozostaje więc wódka, wino, whisky lub drinki. Każda z tych propozycji ma jednak swoje wady: niektóre alkohole są za ciężkie, inne za drogie. Postaw więc na nalewkę własnej roboty! Dowiedz się, jak zrobić cytrynówkę w domowych warunkach. To proste, a dzięki niej każda impreza się uda.

Cytrynówka– alternatywa dla innych alkoholi

Jeśli lubisz alkohole smakowe, cytrynówka własnej roboty z pewnością Ci zasmakuje. To napój alkoholowy, który doskonale zda egzamin zarówno podczas gorącego lata, jak i mroźnej zimy. Gotowe wódki smakowe i inne nalewki mają z reguły znacznie zaniżoną zawartość alkoholu, a także nafaszerowane są konserwantami, barwnikami i innymi ulepszaczami. Dodatkową zaletą cytrynówki przyrządzonej w domu będzie więc to, że wiesz w stu procentach, co się w niej znajduje. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować zaledwie kilku składników i odrobiny cierpliwości. Najważniejszym z nich jest oczywiście spirytus – pamiętaj jednak, by wybierać tylko ten legalny i dobrej jakości. Tylko w ten sposób uzyskasz alkohol bezpieczny dla zdrowia i życia. Potrzebować będziesz około litra tego alkoholu, a także kilka cytryn. Przygotuj także cukier i miód.

jak zrobić cytrynówkęUdostępnij

Jak zrobić cytrynówkę ze spirytusu -instrukcja krok po kroku

Cytryny dokładnie umyj i przekrój wszystkie na pół. Cytryn nie obieramy ze skórki, dlatego tak ważne jest ich dokładne umycie. Pokrojone cytryny wrzuć do dużego słoika (najlepiej 1.5 l albo większego) i zalej je spirytusem. Sprawdź szczelność naczynia, by alkohol nie odparował, a następnie odstaw je na dwa-trzy dni. Drugi etap to 1200 ml wody, najlepiej gorącej. Rozpuść w niej 3-4 łyżki miodu oraz 2-3 łyżki cukru (w zależności od tego, na ile chcesz dosłodzić trunek). Kiedy roztwór ostygnie, ze słoika wyjmuj cytryny, a sok z nich wyciśnij i zmieszaj ze spirytusem. Do takiej mieszanki dodaj teraz wodę z miodem i cukrem, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Całość przelej znów do słoika i odłóż na następnych kilka dni (powinny wystarczyć trzy). Jeśli na dnie znajdują się odrobinki miąższu z cytryn, odcedź je. Twoja cytrynówka jest już gotowa! Możesz podać ją bezpośrednio Gościom lub też przelać do karafek i zostawić na później. Wolisz wódkę? Pyszną cytrynówkę możesz przygotować także z wódki. W tym przypadku składniki są podobne jak do przygotowania cytrynówki na spirytusie: cytryna oraz cukier. Ilość składników zależy od oczekiwanej intensywności smaku oraz słodkości. Potrzebny będzie litr wódki. Cytryny umyj dokładnie i sparz wrzątkiem, a następnie z jednej z nich wyciśnij sok. Z pozostałych pozyskaj skórkę – ale jedynie jej żółtą część (biała doda napojowi cierpkiego smaku). Sok z cytryny zmieszaj z wódką, cukrem oraz drobno posiekaną skórką cytrynową. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie przelej do butelki lub szczelnego słoja i odstaw na kilka dni. Po tym czasie odcedź napój – gotowe! Dla urozmaicenia smaku możesz dodać na przykład odrobinę pomarańczy lub innych cytrusów. Wódka cytrynowa to doskonały sposób na orzeźwienie podczas upalnych dni lub na dusznej domówce. Można pić ją jako samodzielny napój, ale także mieszać z innymi: z Coca-Colą lub sokami owocowymi. Sprawdzi się ona doskonale również jako dodatek do cytrusowych drinków. Wsadź słomkę, dodaj kostki lodu i ciesz się pysznym i lekkim orzeźwieniem.